Hospodársky denník
USD47,211 Sk
EUR43,026 Sk
CHF27,472 Sk
CZK1,183 Sk
  Štvrtok  25.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Škrobári nie sú predsa škrobi


Hospodárske výsledky vo výrobe potravín za rok 1999
Pre zabezpečenie objektívnej nadväznosti týchto výsledkov na výsledky odborov potravinárskeho priemyslu, sme vytvorili zo skupín oddielu 15 tomu zodpovedajúcich agregácií skupín výrob (analogicky s rezortným štatistickým výkazom). Na vysvetlenie uvádzam, že výroba ostatných potravinárskych výrobkov zahŕňa napríklad spracovanie čaju a kávy, výrobu chuťových prísad a korenín, homogenizovaných potravinárskych prípravkov a koncentrátov, spracovanie vajec, výrobu droždia, hotových jedál a polotovarov atď. Základné ekonomické ukazovatele za výrobu potravín v mil. Sk a podiel v % Tab. č. 1 Ukazovateľ 1998 1999 Index
99/98 Rozdiel
99-98
Výnosy 83 672 89 309 106,7 5 637
Náklady 82 363 88 075 106,9 5 712
Hospodár. výsledok 1 309 1 234 94,3 -75
Podiel podnikov ziskových % 63,58 62,76 - - 0,82

stratových % 36,42 37,24 - 0,82
Zdroj: Štatistický podnikový výkaz v priemysle PRIEM (P3-04), CD MP SR, VÚEPP Pozn: Oddiel 15 bez výroby hotových krmív
Hodnotených 341 podnikov skončilo hospodárenie ziskom 1,234 mld. Sk, čo predstavovalo oproti roku 1998 pokles (5,7 %). Z celkového počtu týchto podnikov 63 % vytvorilo zisk v objeme 3,810 mld. Sk a 37 % podnikov vykázalo stratu 2,577 mld. Sk. Aj keď tento podiel sa v porovnaní s rokom 1998 zmenil iba nepatrne v neprospech ziskových podnikov, objem dosiahnutej straty sa prehĺbil až o 671 mil. Sk. Najvyšší podiel ziskových podnikov bol v spracúvaní a konzervovaní rýb (80 %), vo výrobe pekárskych výrobkov (76 %), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (70 %) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (67 %). Najvyšší podiel stratových podnikov mala výroba cukru (60 %) a mäsová a hydinová výroba (55,8 %). Medziročný pokles hospodárskeho výsledku ovplyvnilo najmä výrazné zhoršenie
vo výrobe nápojov, predovšetkým v nealkovýrobe, ktoré išlo do mínusu (361 mil. Sk), vo výrobe vína (219 mil. Sk) a výrobe piva a sladu (240 mil. Sk), mäsovej a hydinovej výrobe (316 mil. Sk), v spracúvaní a konzervovaní zemiakov, ovocia a zeleniny (155 mil. Sk). Najvyššie zlepšenie hospodárenia dosiahli vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (496 mil. Sk), výrobe cukru (453 mil. Sk), výrobe mlynských a škrobárskych výrobkov (301 mil. Sk), výrobe destilovaných alkoholických nápojov a etylalkoholu kvasením (142 mil. Sk), výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (121 mil. Sk). V priemere na zamestnanca mala najvyšší zisk výroba ostatných potravinárskych výrobkov (337-tisíc Sk), destilovaných alkoholických nápojov a etylalkoholu kvasením (196-tisíc Sk), mlynských a škrobových výrobkov (190-tisíc Sk), výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (169-tisíc Sk) a spracovanie a konzervovanie rýb (106-tisíc Sk). V priemere sa vo výrobe potravín vynaložilo 98,6 Sk nákladov na 100 Sk výnosov, s medziročným zhoršením celkovej nákladovosti výnosov o 0,18 Sk. Zhoršenie zaznamenali najmä v spracúvaní a konzervovaní zemiakov, ovocia a zeleniny (8,2 Sk) v nealkovýrobe (8,09 Sk), výrobe hroznového a ovocného vína (7,98 Sk), výrobe piva a sladu (3,48 Sk), výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (2,08 Sk). K zníženiu nákladovosti došlo vo výrobe cukru (14,76 Sk), mlynských a škrobových výrobkov (5,74 Sk), destilovaných alkoholických nápojov a etylalkoholu kvasením (5,39 Sk), ostatných potravinárskych výrobkov (5,05 Sk), rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (2,31 Sk). Celková produkcia podnikov výroby potravín dosiahla 68,373 mld. Sk a medziročne vzrástla o 7 %. Stopercentne sa medziročne zvýšila produkcia nealkovýroby, v rozpätí od 10 - 43 % vzrástla produkcia vo výrobe piva a sladu, ostatných potravinárskych výrobkov, destilovaných alkoholických nápojov a etylalkoholu kvasením a vo výrobe cukru. Hoci najvyššiu produkciu zaznamenali nosné výroby
potravinárstva - mäsová a hydinová výroba (15,206 mld. Sk), úprava a spracovanie mlieka (12,020 mld. Sk), nárast bol zanedbateľný. Pokles produkcie nastal v spracúvaní a konzervovaní zemiakov, ovocia a zeleniny (12 %), vo výrobe vína (4,9 %), v spracúvaní a konzervovaní rýb (4,7 %), výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (1,5 %). Vytvorená pridaná hodnota sa medziročne zvýšila o 16,4 % na 16,062 mld. Sk. Najvýznamnejšie vzrástla tvorba pridanej hodnoty vo výrobe cukru (111 %), vo výrobe nealkonápojov (72 %), mlynských a škrobových výrobkov (57 %), destilovaných alkoholických nápojov a etylalkoholu kvasením (35 %), ostatných potravinárskych výrobkov (33 %). Klesla v spracovaní a konzervovaní zemiakov, ovocia a zeleniny (21,3 %), vo výrobe vína (7 %), vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (6 %) a v mäsovej a hydinovej výrobe (3 %). Maloobchodný obrat výrobcov potravín (hodnota priamych predajov tovaru spotrebiteľom vrátane DPH) sa medziročne zvýšil (o 7 %) a dosiahol 2,839 mld. Sk. Do istej miery nárast maloobchodného obratu ovplyvnilo zvýšenie DPH zo 6 % na 10 % (od 1. 7. 1999). Podiel maloobchodného obratu na výnosoch bol 3,18 %. Najvýraznejší maloobchodný obrat dosiahla mäsová a hydinová výroba a výroba pekárskych výrobkov, avšak najvýraznejší medziročný nárast dosiahla výroba vína, cukru, nealkovýroba a výroba mlynských a škrobových výrobkov. Hmotný a nehmotný investičný majetok sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšil v priemere o 7 % a dosiahol hodnotu 49,687 mld. Sk. V roku 1999 podniky výroby potravín ako celok investovali o polovicu menej (45,6 %), čím objem obstaraných investícií dosiahol hodnotu necelých 4 mld. Sk. Podiel obstaraných hmotných investícií na celkových obstaraných investíciách predstavoval 98,5 %, pričom z hmotných investícií sa do budov a stavieb investovalo 27 % a do strojov, prístrojov a zariadení 58 %. Nárast investícií spolu zaznamenali len nealkovýroba (36 %), úprava a spracovanie mlieka (32 %) a výroba destilovaných alkoholických nápojov a etylalkoholu kvasením (28 %). Finančný majetok výrobcov
potravín dosiahol hodnotu 2,154 mld. Sk, a medziročne poklesol 10,8 %. Celkové pohľadávky dosiahli 17,702 mld. Sk a medziročne sa zvýšili 2,8 %. Pozitívne bolo, že objem pohľadávok po lehote splatnosti (7,435 mld. Sk) klesol (11,6 %). Zásoby vo výške 11,102 mld. Sk (zvýšenie 1,9 %) tvorili takmer z polovice materiál (47 %), 30 % hotové výrobky, 16 % nedokončená výroba a polotovary a 7 % tovar. Najviac sa zvýšil objem výrobkov (16 %) a tovaru (15 %). Pozitívny bol pokles nedokončenej výroby a polotovarov (28,2 %). Vlastné zdroje producentov potravín v podobe vlastného imania sa medziročne znížili (8,2 %) a dosiahli 21,449 mld. Sk. Spôsobil to pokles základného imania, kapitálových fondov, fondov tvorených zo zisku, ako aj nižšia tvorba hospodárskeho výsledku v minulých rokoch. Cudzie zdroje subjektov výroby potravín prevažne tvorili celkové záväzky (21,883 mld. Sk), bankové úvery a výpomoci (14,362 mld. Sk). Obidva tieto ukazovatele zaznamenali klesajúcu tendenciu, výraznejšie celkové záväzky (7,8 %) a menej bankové úvery (1,8 %). Aj záväzky po lehote splatnosti významne klesli (16,7 %). Pri priemernom evidenčnom počte 45 177 zamestnancov sa dosiahla produktivita práce
z pridanej hodnoty 356-tisíc Sk na zamestnanca pri priemernej celkovej nominálnej mesačnej mzde 10 539 Sk. Nižšia ako priemer bola mzda vo výrobe cukru, mäsovej a hydinovej, pekárskej, destilovaných alkoholických nápojov a etylalkoholu kvasením, v spracúvaní a konzervovaní ovocia a zeleniny, v spracúvaní a konzervovaní rýb. Najvyššiu priemernú mesačnú mzdu na zamestnanca dosiahli vo výrobe mlynských a škrobových výrobkov (14 837 Sk), nealkoholických nápojov (13 739 Sk) a výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (13 325 Sk), čo bolo o 26,4 - 40,8 % viac ako priemer výroby potravín. Ing. Svetlana Belešová
VÚEPP Bratislava

Počasie

Bude prevládať zväčšia priaznivý vplyv počasia na meteosenzitívnych ľudí. Zvýšenie tonusu vedie k vyšším výkonom a lepším reakciám. V ranných hodinách sú však miestami zhoršené podmienky na rozptyl znečisťujúcich látok v ovzduší, čo môže podmieniť najmä v priemyselných oblastiach častejší výskyt zdravotných ťažkostí pri ochoreniach dýchacieho systému, preto sú vhodné preventívne opatrenia u osôb trpiacich prieduškovou astmou, chronickým zápalom priedušiek, chronickou nádchou, ale aj u ľudí so zvýšenou náchylnosťou k ochoreniam dýchacích ciest. Cez deň budú prevládať príjemné teplotno-vlhkostné podmienky bez podstatnejšej záťaže organizmu. Výraznejšie pozitívne je pôsobenie počasia na pacientov s reumatickými ochoreniami.Zajtra od západu zvyšovanie záťaže srdcovo-cievneho, dýchacieho, prípadne zažívacieho ústrojenstva. Zintenzívniť sa môžu reumatické bolesti, znižuje sa výkonnosť a koncentrácia.(zč)

Dnes bude jasno až polojasno, popoludní na severe miestami zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 22 až 26 stupňov. Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 3 až 6 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo 13 stupňov.V piatok prevažne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. V sobotu len malá oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 14 až 10, v horských dolinách okolo 8, najvyššia denná 21 až 25, v sobotu na juhu okolo 27 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5.02 a zapadne o 20.36 hod.

Amsterdamprehánky16
Atényjasno27
Belehradslnečno25
Berlínprehánky18
Bratislavaslnečno26
Bruselprehánky18
Budapešťslnečno25
Bukurešťjasno26
Frankfurtoblačno20
Helsinkiprehánky16
Istanbulslnečno26
Kodaňprehánky16
Kyjevslnečno24
Lisabonpolojasno25
Londýnoblačno17
Madridjasno26
Milánoslnečno27
Moskvajasno20
Oslooblačno16
Parížprehánky18
Prahapolojasno25
Rímpolooblačno26
Sofiapolooblačno22
Štokholmdážď16
Varšavaoblačno24
Viedeňslnečno24
Záhrebjasno25
Ženevaslnečno22

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3.Tlak

Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 23. 5. 2000: Bratislava 100,22, Sliač 98,03, Košice 98,92, Poprad 93,48. .

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.