Hospodársky denník
USD46,884 Sk
EUR42,943 Sk
CHF27,446 Sk
CZK1,185 Sk
  Pondelok  29.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Vášeň topásovej farby

Tmavý sladkastý, ale rovnako omamne silný mok, ktorý objavili Angličania, pochádza zo severu Portugalska. Vynašli ho práve v Porte na strmých terasovitých svahoch v okolí rieky Douro (pretekajúcej práve mestom Porto), ktoré sú dodnes jediným miestom jeho pestovania. Tento rok je toto malebné mestečko európskou „metropolou kultúry“, čo je samo osebe vábivou pozvánkou. Nebyť Porta, bolo by dnes Portugalsko bez mena. Veď Rimania na miestach starších sídel iberského obyvateľstva a fénických obchodníkov založili dve osady: na severnom brehu Portus (t. j. prístav) a oproti nemu Cale (dnešná Vila Nova de Gaia). Zo spojenia oboch mien potom vznikol názov celého kraja.

Pitie portského je umením. Dôležitá je nielen teplota pri jeho podávaní, ale aj pohrávanie sa s týmto, niekedy až korenistým mokom (keď je napríklad až desaťročné) na jazyku. Všetky portské vína s ovocným buketom, najmä druhové, uležané vína 10 až 30 rokov staré, by sa mali vychutnávať trochu vychladené. Mladšie ročníky a výrazne výberové vína môžu byť podávané aj pri izbovej teplote.

„Slovenský trh obohacujeme portským vínom približne dva roky. Jednak je to Porto Barros, a to červené a biele, a Madeira. To prvé - Porto Barros Imperial Tawny - je mladé, vysokokvalitné dezertné víno jemne hnedastej topásovej farby, ktoré v sudoch dozrieva približne dva roky. Jedinečná chuť je výrazná najmä po jedle, resp. len tak s orieškami či so syrom,“ poznamenáva na úvod nášho stretnutia zástupca riaditeľa Impex distribution, s. r. o., Tibor Čičilla. Ako ďalej vysvetľuje, portské sa vyrába aj z bieleho hrozna a tento druh Porto Barros Imperial Branco, ktoré rovnako na Slovensko dovážajú, je zmesou mladých portských vín najlepšieho pôvodu, ktoré rovnako dozrieva v dubových sudoch dva roky. Tento druh má arómu sladko opojnú a jemnú zároveň a môže sa piť nielen samotné, ale aj s tonikom a plátkom citrónu. Okrem toho na slovenský stôl ponúkajú aj zamatové desaťročné víno jemnej topásovej farby Porto Barros 10 Anos, ktoré si v rokoch 1995 a 1997 odnieslo strieborné medaily na súťaži International Wine and Spirits Competition za jedinečne nežnú chuť. Tá vznikla práve namiešaním vysokoakostných vín schválených Inštitútom portského vína v Porte.

Ako sa však vraví, portské víno je tým lepšie, čím je staršie. „Aj preto fajnšmekrom dodávame tiež dvadsaťročné portské. Každý výrobca portského má však vlastný recept, tajomstvo miešania. Avšak správny odborník vín chuť rozozná,“ poznamenáva T. Čičilla. Impex distribution, s. r. o., nezostal len pri portskom, veď Madeira z blízkeho ostrova je rovnako výnimočná. Zaujímalo nás, kde možno vína ochutnať. „Okrem špecializovaných vinoték sme sa dohodli aj na predaji vín v sieti obchodných domov Tesco. Tieto obchodné domy pripravujú na prelom septembra a októbra Dni vína, aby sa ľudia dozvedeli o týchto nápojoch trochu viac, o príležitostiach, pri ktorých ich majú piť, o teplote, ktorá je potrebná pri podávaní vína. Portugalské vína sú trochu ťažšie v porovnaní s ostatnými, je tam prítomného viac alkoholu a ide o dlhší čas dozrievania, preto sa zväčša pijú po jedle. Desať- a dvadsaťročné vína, ktoré dovážame, preto viac sústreďujeme do vinoték kde už znalci vín sú.“ Ako ďalej poznamenal T. Čičilla, už v najbližšej dobe rozšíria sortiment o značku portugalského svetoznámeho ružového vína Mateus Rosé, ktoré si samo vytvára počas dozrievania kyslík. V tejto súvislosti už pripravujú uzavretie zmluvy s jedným z najväčších výrobcov vína v Portugalsku, firmou Sograpé.

Slávka Blazseková

Kontakt:

IMPEX distribution, s. r. o.

Štefánikova 14

811 05 Bratislava

Tel.: 02/52495719

02/52495721

Fax: 02/52495720

počasie

Očakávame zintenzívnenie nepriaznivých účinkov počasia na meteosenzitívnych ľudí. Zvýšené budú ťažkosti pri ochoreniach pohybového systému, najmä u reumatikov. Častejšie sa môžu vyskytovať bolesti hlavy, jaziev a fantómové bolesti. Zvyšuje sa záťaž pacientov s kardiovaskulárnym postihnutím, a u ľudí s ochoreniami dýchacieho aj tráviaceho systému. Nižšia môže byť telesná a duševná výkonnosť a schopnosť sústredenia. Zvýšená je náchylnosť k nervozite, predráždenosti, depresii a celkovým nepríjemným telesným a duševným pocitom.Zajtra predpokladáme ústup zdravotných ťažkosti podmienených počasím. Pretrvávať môžu reumatické ťažkosti a sklon k depresii.(zč)

Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené a početné prehánky, búrky. Popoludní na západe zmenšovanie oblačnosti. Ochladenie. Najvyššia denná teplota 14 až 18, na juhu a východe okolo 21 stupňov. Slabý južný, cez deň postupne severozápadný 4 až 7 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m poklesne na 8 stupňov.V utorok bude polooblačno až oblačno, v popoludňajších hodinách ojedinele prehánky. V stredu prechodne veľká oblačnosť až zamračené s dažďom. Nočná teplota 12 až 8, miestami v horských dolinách aj nižšia, najvyššia denná 19 až 23, v severných okresoch okolo 17, v stredu 15 až 20 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 4.59 a zapadne o 20.40 hod.

Amsterdampolooblačno14
Atényoblačno26
Belehradbúrky27
Berlínprehánky15
Bratislavaoblačno19
Bruselpolooblačno15
Budapešťdážď18
Bukurešťpolojasno27
Frankfurtprehánky17
Helsinkiprehánky13
Istanbulslnečno27
Kodaňoblačno11
Lisabonoblačno23
Londýnoblačno17
Madridpolooblačno26
Milánoslnečno28
Moskvapolojasno26
Oslodážď13
Parížprehánky17
Prahaprehánky16
Rímpolooblačno28
Sofiapolooblačno27
Štokholmdážď13
Varšavaprehánky17
Viedeňprehánky17
Záhreboblačno28
Ženevaprehánky17

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.