Hospodársky denník
USD45,634 Sk
EUR41,589 Sk
CHF26,626 Sk
CZK1,145 Sk
  Streda  3.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Syrárstvo aj ako imidžový faktor


Naše syry sa v medzinárodnej konkurencii nestratia
V posledných rokoch sa výroba syra na Slovensku ustálila a predstavuje približne 0,3 percenta celosvetovej produkcie a 0,5 percenta produkcie Európy vrátane Ruska. Pokiaľ ide o počet obyvateľov sme v produkcii syrov v celosvetovom porovnaní nadpriemerní, ale v rámci Európy sa nachádzame pod priemerom. Výroba syrov na Slovensku je rozložená celoplošne. Úmerne s produkciou mlieka je tu však zreteľný trend poklesu zo západu na východ a z juhu na sever územia. Približne desať najväčších výrobcov syrov, s ročnou produkciou nad tisíc ton, vyrába viac ako dve tretiny celkového množstva. Existuje ďalších približne desať výrobcov s ročnou produkciou sto až tisíc ton a niekoľko desiatok malých producentov s lokálnym významom. Charakteristickou črtou slovenských syrárskych podnikov je nedostatok kapitálu
na ich kontinuálny rozvoj, prispôsobovanie sa rastúcej konkurencii hlavne zo zahraničia. Z údajov, ktoré poskytlo dvadsať najväčších výrobcov, vyplýva, že investície do slovenského syrárstva, za posledných päť rokov, predstavovali približne 100 mil. Sk ročne a s týmto trendom sa počíta aj v nasledujúcich troch rokoch. Pri orientačnom odhade súhrnnej hodnoty hmotných statkov, slúžiacich na výrobu syrov v týchto podnikoch na 5 mld. Sk, je to absolútne nepostačujúce. V kontexte s predpokladom integrácie do EÚ vychádza veľmi pesimistická prognóza. Viaceré syrárske podniky zrejme tento objektívny globalizačný proces neprežijú. Ako jedno z riešení, aspoň pre niektoré z nich, je hľadanie možností ich pričlenenia k nadnárodným potravinárskym štruktúram a využitie integrovaného kapitálu na posilnenie ich trhovej pozície. Výroba syra po roku 1989 prešla výrazným zlomom, ale na rozdiel od viacerých iných mliekarenských odvetví dosahuje v súčasnosti stav porovnateľný s východiskovou situáciou. Typickým prvkom pre výrobu syrov v SR, odlišujúcim nás od európskeho štandardu, je vysoké zastúpenie parených syrov.
Sú to predovšetkým slovenské syrové špeciality, ktoré majú korene v histórii slovenského mliekarstva. Značná časť z nich sa v štádiu konečných úprav údi. Zodpovedá to požiadavkám trhu. Vysoký podiel údených syrov je tiež charakteristickým a odlišujúcim prvkom slovenského syrárstva. Približne polovica tvrdých a polotvrdých syrov sa vyváža, aj to je forma riešenia domácej mlieka, ktorú nie je možné umiestniť na slovenskom trhu. Inou črtou je nezvyčajne vysoký podiel tavených syrov a nátierok, vychádzajúci z ich obľúbenosti u domácich spotrebiteľov. Osobitným znakom je výroba bryndze. Tento produkt, založený na tradíciách slovenského ľudového mliekarstva, pochádzajúci z valašskej kultúry, má medzi domácimi konzumentmi trvalé miesto. Hoci bryndza zostane zrejme aj v budúcnosti len doplnkovým artiklom slovenského syrárstva, z medzinárodného pohľadu môže v budúcnosti veľmi významne pomôcť slovenskému syrárstvu ako imidžový faktor
vzhľadom na svoju jedinečnosť.
Súčasná štruktúra domácej spotreby syrov je ešte sčasti ovplyvnená stravovacími zvyklosťami nadobudnutými v predchádzajúcom režime, keď ich ovplyvňovala hlavne málo nápaditá a nepružná výroba, a nie záujem spotrebiteľa. Situácia sa tu však prudko mení, ponuka sa značne rozširuje. Postupne očakávame značné rozšírenie sortimentu spotreby na úroveň podobnú v západnej Európe. Zapojenie slovenského syrárstva do medzinárodného obchodu je v podstate v začiatkoch. Vývoz predstavuje 25 percent z celkovej domácej výroby, dovoz 10 percent. Predpokladá sa, že sprievodne s integračnými procesmi budú naše exportné možnosti narastať. Export syrov má v porovnaní s inými mliečnymi komoditami viaceré komparatívne výhody. Záležať to však bude na mnohých, v súčasnosti ťažko definovateľných podmienkach. Vývoj systémov podpory výroby a predaja poľnohospodárskych produktov vo svetovom, európskom i domácom meradle, bude mať na náš export syrov zrejme najväčší vplyv. Rovnako významným faktorom bude schopnosť
dosiahnuť a udržať európsky štandard z hľadiska produktivity práce, hygieny výroby, kvality a pružnosti reagovať na požiadavky trhu. Nie všetok tovar, čo sa importuje, je lepší ako náš. Uvediem príklad z výsledkov súťaže syrov na Sviatkoch syra 1999. Popri domácich i zahraničných súťažných vzorkách, sme súťaž spestrili pre porovnanie aj o zahraničné syry nakúpené v našich predajniach. Pri dôsledne anonymnom hodnotení, len v jednej zo štrnástich súťažných kategórií sa takýto syr zo supermarketu umiestnil na poprednom mieste. Ing. Ján Blcháč
predseda Združenia výrobcov syra

počasie

Na území Slovenska bude prevládať všeobecne priaznivé počasie s pozitívnym vplyvom na zdravotný stav a celkovú fyzickú a psychickú pohodu. Dobrý telesný a duševný stav podmieňuje dobrú výkonnosť a reakčnú schopnosť, čomu napomáha aj priaznivý vplyv počasia na kvalitu spánku, ktorý je pokojný a občerstvujúci. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami by sa však mali šetriť, vyhýbať sa nezvyčajnej námahe a stresom. Môže byť sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať zvýšenou náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu. n Zajtra očakávame naďalej pretrvávanie priaznivých účinkov počasia. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe okolo 17, na horách vo výške 1500 m 7 stupňov. Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s.n Vo štvrtok a piatok bude jasno až polojasno, na západnom Slovensku časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 9 až 5, v horských dolinách okolo 3, najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 18 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.30 a zapadne o 20.08 h.

Amsterdam oblačno18
Aténybúrky22
Belehradpolojasno24
Berlínpolojasno19
Bratislavapolojasno23
Brusel polojasno18
Budapešťpolooblačno24
Bukurešťjasno18
Frankfurtoblačno22
Helsinkijasno10
Istanbulprehánky20
Kodaňslnečno17
Kyjevjasno15
Lisabonprehánky17
Londýnoblačno16
Madridprehánky16
Milánoskoro jasno27
Moskvapolojasno9
Oslo oblačno12
Parížoblačno20
Prahapolooblačno22
Rím oblačno 22
Sofiapolojasno18
Štokholmjasno11
Varšavajasno18
Viedeňpolooblačno23
Záhrebbúrky21
Ženevapolojasno22

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.