Hospodársky denník
USD45,634 Sk
EUR41,589 Sk
CHF26,626 Sk
CZK1,145 Sk
  Streda  3.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Moderná biela alchýmia


Výskumný ústav mliekarenský Žilina
Postupným rozvojom syrárstva na Slovensku úmerne narastali aj mnohé aktuálne odborné problémy, ktorých riešením poverili aj Výskumný ústav mliekarenský (VÚM) v Žiline. Ovčie syrárstvo a výroba bryndze v povojnovom období tvorili podstatnú časť mliečnych výrobkov. Problém bol s technológiou produkcie, ktorá nebola jednotná, kvalita sa ukázala ako neštandardná a osobitne nízka bola mechanizácia, najmä v bryndziarstve. VÚM v tejto oblasti riešil problematiku zvozu ovčieho mlieka a jeho následného spracovania, mechanizáciu výroby bryndze, izoláciu a identifikáciu čistých kultúr pre ovčie mlieko, podmienky chladenia, pasterizácie a úpravy zloženia mlieka na zlepšenie jeho syriteľnosti atď. Pri výrobe syrov sú ešte stále rezervy vo využívaní mliečnych bielkovín. Vyššie využitie mliečnych bielkovín má okrem ekonomického prínosu význam aj pri nových technológiách a inovácii výroby syrov. Parené syry, osobitne z ovčieho surového mlieka boli síce už dávno známe, avšak pri pokusoch o priemyselnú výrobu z bežne vysokopasterizovaného kravského mlieka vznikali vážne problémy s konzistenciou a dodržaním požadovaných hodnôt. Zistilo sa, že zvýšený dôraz treba zamerať najmä na dobrú kysaciu schopnosť mlieka, a preto sa žiada predzrievanie pasterizovaného mlieka s kultúrami. Samotné mlieko sa musí pasterizovať šetrne (max. 72 stupňov Celzia), nemá sa dotukovávať a ani pridávať vápenaté soli. Podmienky parenia sú: teplota syra 25 až 30 stupňov Celzia, teplota pariacej vody 85 až 90 stupňov Celzia, čas parenia do jednej minúty… Častou chybou parených syrov je nečistá a prípadne až horká chuť. Tá je prevažne spôsobená mikrobiologickou kontamináciou v procese výroby. Popri doterajších technológiách pri výrobe parených syrov vývoj pokračuje viacerými smermi, a to využitím enzýmov, rozličných aditív a vývojom netradičných technológií s nízkymi obsahmi sušiny a obsahu tuku v sušine. Medzi ďalšie vážnejšie technologické úlohy, ktoré riešil VÚM pri zabezpečovaní kvality syrov patrili aj štandardizácia kysacej schopnosti syrárskeho mlieka predzrievaním s prídavkom kultúr, zabezpečenie formovania syrov, ich lisovanie, solenie a pod. Riešilo sa uplatnenie domácich obalových materiálov na zrenie syrov (fólie z Chemosvitu, polypropylénu a pod.), výskum a vývoj chymozínových i pepsínových syridiel, zavádzanie výroby termizovaných syrov, nátierok a definovanie podmienok výroby, overovanie dostupných a náhradných taviacich solí pri výrobe tavených syrov atď. (kh/tu)

počasie

Na území Slovenska bude prevládať všeobecne priaznivé počasie s pozitívnym vplyvom na zdravotný stav a celkovú fyzickú a psychickú pohodu. Dobrý telesný a duševný stav podmieňuje dobrú výkonnosť a reakčnú schopnosť, čomu napomáha aj priaznivý vplyv počasia na kvalitu spánku, ktorý je pokojný a občerstvujúci. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami by sa však mali šetriť, vyhýbať sa nezvyčajnej námahe a stresom. Môže byť sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať zvýšenou náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu. n Zajtra očakávame naďalej pretrvávanie priaznivých účinkov počasia. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe okolo 17, na horách vo výške 1500 m 7 stupňov. Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s.n Vo štvrtok a piatok bude jasno až polojasno, na západnom Slovensku časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 9 až 5, v horských dolinách okolo 3, najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 18 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.30 a zapadne o 20.08 h.

Amsterdam oblačno18
Aténybúrky22
Belehradpolojasno24
Berlínpolojasno19
Bratislavapolojasno23
Brusel polojasno18
Budapešťpolooblačno24
Bukurešťjasno18
Frankfurtoblačno22
Helsinkijasno10
Istanbulprehánky20
Kodaňslnečno17
Kyjevjasno15
Lisabonprehánky17
Londýnoblačno16
Madridprehánky16
Milánoskoro jasno27
Moskvapolojasno9
Oslo oblačno12
Parížoblačno20
Prahapolooblačno22
Rím oblačno 22
Sofiapolojasno18
Štokholmjasno11
Varšavajasno18
Viedeňpolooblačno23
Záhrebbúrky21
Ženevapolojasno22

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.