Hospodársky denník
USD45,634 Sk
EUR41,589 Sk
CHF26,626 Sk
CZK1,145 Sk
  Streda  3.Mája 2000

Sólo pre nízkotučné a trvanlivé


Úlohou dňa je zvýšiť obsah srvátkových bielkovín
Slovenské syrárstvo je v súčasnosti jedným z mála odvetví s pravidelným nárastom výroby, kde sa pociťujú čiastkové úspechy na domácom trhu, a ktoré získava priestor aj v tvrdej zahraničnej konkurencii. Na Slovensku, napriek problémom, sú predpoklady rozvoja syrárstva v súlade s celosvetovým trendom. Očakáva sa ďalšia koncentrácia syrární s kapacitou do 10-tisíc ton ročne, a to za majetkovej účasti skúsených zahraničných firiem. Vychádzajúc z doterajšieho vývoja syrárskeho trhu, na Slovensku by sa okrem vysoko koncentrovanej výroby mala zaviesť aj masovejšia výroba domácich syrárskych špecialít v menších výrobniach. Práve tieto výrobne by mali prispieť k rozvoju agroturistiky a národných tradícií. Tieto syry by mali pomôcť zvýšiť domácu spotrebu aspoň na 12 kilogramov na osobu a rok Základným predpokladom dobrej kvality syrov je kvalitné mlieko, s nízkym počtom zárodkov, s dobrou kysacou a syriacou aktivitou a vyšším obsahom bielkovín. Dôležité bude zaradiť do hodnotenia mlieka i vhodné doplnkové znaky. Z pohľadu požiadaviek výživy, vývoj nových druhov najmä mäkkých a čerstvých syrov by sme mali zamerať na vývoj nízkotučných syrov, ako aj so zvýšeným obsahom srvátkových bielkovín a prípadným zvýšením vitamínu C, vláknin, zinku a selénu. Pri tvrdých i polotvrdých syroch sa u nás žiada zaviesť i zrenie syrov pod kôrou a podstatne predĺžiť ich trvanlivosť. kh/tu
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.