Hospodársky denník
USD45,634 Sk
EUR41,589 Sk
CHF26,626 Sk
CZK1,145 Sk
  Streda  3.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Subvencie by sa nám rýchlo vrátili


V parených syroch sme svetová veľmoc, treba to využiť „Na Slovensku sa približne 35 percent mlieka spracováva na syry a tvaroh, pričom predpokladáme, že tento podiel sa zvýši nad 40 percent. Mali by sme to dosiahnuť v roku 2005 až 2006,“ uviedol Ing. Ján Bročko - riaditeľ úradu Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ), ktorý je dobrovoľným združením osemdesiatich výrobných, obchodných a servisných podnikateľských subjektov. U nás je spotreba syrov na obyvateľa približne o polovicu nižšia ako vo vyspelých európskych štátoch. Podľa neho príčina tohto nelichotivého stavu nie je len v slabej kúpnej sile obyvateľov, ale aj v nesprávnych stravovacích návykoch. V súvislosti s potrebou zmeny stravovacích návykov upozorňuje, že na Slovensku je veľmi zaužívané konzumovanie vyprážaného syra,
čím sa však táto potravina znehodnocuje. Vyzretý syr obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení, ako aj rozložené bielkoviny a tuky, teda je vhodný pre zažívací trakt človeka. „Odporúčam, aby naši spotrebitelia viac konzumovali syry vo forme dezertov a nie iba v podobe hotových jedál na pizze a pod, ale ako biologicky aktívnu potravinu,“ vysvetľuje Ing. J. Bročko. V tejto súvislosti upozorňuje na potrebu zlepšenia stolovania, a to aj v reštauráciách. Tam by podľa neho bez toho, či si syr pýtate, alebo nie, mali ho zákazníkovi ponúknuť. Na jedálnych lístkoch sú síce syrové nárezy, ale to je málo, treba zmeniť formu ich ponuky. Platí to aj na stolovanie v domácnostiach. Najmä strava detí by mala obsahovať dostatok syrov. Na Slovensku málo konzumujeme najmä prírodné tvrdé syry, ale chýbajú aj mäkké syry, pričom najviac syrov je parených. Ide o ťažké syry, často aj solené. „Čo sa týka parených syrov, tak Slovensko je asi svetovou veľmocou,“
dodáva. Z celkovej výroby tvrdých syrov 21 544 ton tvorili vlani parené syry 15,7 %. Surovina pri takomto spracovaní je však až trikrát tepelne upravovaná – pasterizuje sa mlieko, potom nasleduje zohrievanie pri zrážaní, a napokon sa zohrieva aj syrová hmota. J. Bročko odporúča orientovať sa najmä na tvrdé syry, dlhšie zrejúce, s vyšším stupňom zrelosti. „Keď si dáte syr do úst, nemali by ste mať pocit kyslosti,“ vysvetľuje. Na našom trhu však chýba aj tvrdý tvaroh na strúhanie typu parmezán, ktorý sa dováža. Riaditeľ úradu SMZ ďalej uviedol, že v posledných rokoch je spotreba mlieka na Slovensku stabilizovaná a podobne aj syrov. Spotreba mlieka v prepočte na mliečne výrobky sa pohybuje už štvrtý rok na úrovni 160 litrov

na osobu a rok. Po 1989 a po liberalizácii cien a radikálnom znížení dotácií a zrušení zápornej dane z obratu, nastal radikálny prepad z 253 litrov na 157, ale od roku 1996 už spotreba neklesá. J. Bročko si myslí, že by sa u nás mali zvýšiť subvencie na vývoz syrov a viac by sme mali investovať do novej výrobnej technológie, aby sa zvýšila produktivita práce. Slovenský mliekarenský zväz sa podieľa aj na výchove odborníkov pre reštauračné zariadenia a hotely, preto zorganizovali začiatkom apríla so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov už šiesty ročník súťaže aranžovania syrárskych mís. Do súťaže sa zapojilo šesť organizácií a zom sa stala Levická mliekareň. Vladimír Turanský

počasie

Na území Slovenska bude prevládať všeobecne priaznivé počasie s pozitívnym vplyvom na zdravotný stav a celkovú fyzickú a psychickú pohodu. Dobrý telesný a duševný stav podmieňuje dobrú výkonnosť a reakčnú schopnosť, čomu napomáha aj priaznivý vplyv počasia na kvalitu spánku, ktorý je pokojný a občerstvujúci. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami by sa však mali šetriť, vyhýbať sa nezvyčajnej námahe a stresom. Môže byť sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať zvýšenou náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu. n Zajtra očakávame naďalej pretrvávanie priaznivých účinkov počasia. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe okolo 17, na horách vo výške 1500 m 7 stupňov. Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s.n Vo štvrtok a piatok bude jasno až polojasno, na západnom Slovensku časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 9 až 5, v horských dolinách okolo 3, najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 18 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.30 a zapadne o 20.08 h.

Amsterdam oblačno18
Aténybúrky22
Belehradpolojasno24
Berlínpolojasno19
Bratislavapolojasno23
Brusel polojasno18
Budapešťpolooblačno24
Bukurešťjasno18
Frankfurtoblačno22
Helsinkijasno10
Istanbulprehánky20
Kodaňslnečno17
Kyjevjasno15
Lisabonprehánky17
Londýnoblačno16
Madridprehánky16
Milánoskoro jasno27
Moskvapolojasno9
Oslo oblačno12
Parížoblačno20
Prahapolooblačno22
Rím oblačno 22
Sofiapolojasno18
Štokholmjasno11
Varšavajasno18
Viedeňpolooblačno23
Záhrebbúrky21
Ženevapolojasno22

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.