Hospodársky denník
USD45,634 Sk
EUR41,589 Sk
CHF26,626 Sk
CZK1,145 Sk
  Streda  3.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Súčasť národnej kultúry


Výrazne zaostávame v pestrosti ponuky
Syry nie sú iba bežnou potravinou, ale predstavujú symbol a zhodnotenie ťažkej namáhavej práce v poľnohospodárstve, živočíšnej výrobe a celom mliekarenstve. Podobne ako vlastná výroba mlieka, syry osobitne symbolizujú prácu ľudí na vidieku, predstavujú využívanie horských lúk a pasienkov, približujú umenie bačov a syrárov, dávajú ľuďom zdroj plnohodnotnej výživy a sú predmetom národných tradícií, kultúry a folklóru. Produkcia syrov patrí medzi vrchol mliekarenského umenia. V súčasnosti sa vo svete vyrobí ročne vyše 15 miliónov ton syrov a v SR niečo vyše 45-tisíc ton. Najväčším výrobcom sú krajiny EÚ so 40 percentami a v USA vyrobia štvrtinu svetovej produkcie. Pre nás je zaujímavé aj porovnanie druhového zastúpenia syrov s vyspelým zahraničím. V západnej Európe produkujú z celkového množstva syrov asi 20 % tvrdých syrov (v SR 6 %), polotvrdých asi 15 %, u nás 25 % eidamských a 20 % parených syrov, plesňových 5 % (v SR 3 %), mäkkých syrov až 25 % (5 %) a čerstvých syrov sa v západnej Európe, ale aj u nás produkuje približne 38 % z celkového množstva. Znamená to, že výrazne zaostávame v druhovom zastúpení vo výrobe najmä tvrdých syrov, ale aj mäkkých. V zahraničí, ale aj v SR je trvalý konkurenčný boj o získanie odbytu a hľadajú sa efektívnejšie technológie výroby syrov. Stále prebieha koncentrácia produkcie do veľkokapacitných syrární s plnoautomatickými linkami s kapacitou vyše 10-tisíc ton ročne, čím robia výrobu ekonomicky zaujímavou. Na Slovensku máme podstatne menšie syrárne, s ročnou kapacitou do päťtisíc ton a nie sú plne automatizované. Tým máme stále vyššie náklady, hoci sila je lacnejšia. Z pohľadu vývoja technológie prípravy syrov vo svete ide aj o spoločné tendencie. Je to napríklad zabezpečenie zdravej výživy uplatnením modernej biotechnológie. Uplatňuje sa aj snaha znižovať v syroch obsah tuku, kuchynskej soli, obmedzujú sa neprirodzené aditíva a maximálne sa dbá o zdravotnú bezchybnosť, kvalitu a trvanlivosť syrov. Karol Herian
riaditeľ
VÚM Žilina

počasie

Na území Slovenska bude prevládať všeobecne priaznivé počasie s pozitívnym vplyvom na zdravotný stav a celkovú fyzickú a psychickú pohodu. Dobrý telesný a duševný stav podmieňuje dobrú výkonnosť a reakčnú schopnosť, čomu napomáha aj priaznivý vplyv počasia na kvalitu spánku, ktorý je pokojný a občerstvujúci. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami by sa však mali šetriť, vyhýbať sa nezvyčajnej námahe a stresom. Môže byť sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať zvýšenou náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu. n Zajtra očakávame naďalej pretrvávanie priaznivých účinkov počasia. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe okolo 17, na horách vo výške 1500 m 7 stupňov. Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s.n Vo štvrtok a piatok bude jasno až polojasno, na západnom Slovensku časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 9 až 5, v horských dolinách okolo 3, najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 18 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.30 a zapadne o 20.08 h.

Amsterdam oblačno18
Aténybúrky22
Belehradpolojasno24
Berlínpolojasno19
Bratislavapolojasno23
Brusel polojasno18
Budapešťpolooblačno24
Bukurešťjasno18
Frankfurtoblačno22
Helsinkijasno10
Istanbulprehánky20
Kodaňslnečno17
Kyjevjasno15
Lisabonprehánky17
Londýnoblačno16
Madridprehánky16
Milánoskoro jasno27
Moskvapolojasno9
Oslo oblačno12
Parížoblačno20
Prahapolooblačno22
Rím oblačno 22
Sofiapolojasno18
Štokholmjasno11
Varšavajasno18
Viedeňpolooblačno23
Záhrebbúrky21
Ženevapolojasno22

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.