Hospodársky denník
USD45,634 Sk
EUR41,589 Sk
CHF26,626 Sk
CZK1,145 Sk
  Streda  3.Mája 2000

Súčasť národnej kultúry


Výrazne zaostávame v pestrosti ponuky
Syry nie sú iba bežnou potravinou, ale predstavujú symbol a zhodnotenie ťažkej namáhavej práce v poľnohospodárstve, živočíšnej výrobe a celom mliekarenstve. Podobne ako vlastná výroba mlieka, syry osobitne symbolizujú prácu ľudí na vidieku, predstavujú využívanie horských lúk a pasienkov, približujú umenie bačov a syrárov, dávajú ľuďom zdroj plnohodnotnej výživy a sú predmetom národných tradícií, kultúry a folklóru. Produkcia syrov patrí medzi vrchol mliekarenského umenia. V súčasnosti sa vo svete vyrobí ročne vyše 15 miliónov ton syrov a v SR niečo vyše 45-tisíc ton. Najväčším výrobcom sú krajiny EÚ so 40 percentami a v USA vyrobia štvrtinu svetovej produkcie. Pre nás je zaujímavé aj porovnanie druhového zastúpenia syrov s vyspelým zahraničím. V západnej Európe produkujú z celkového množstva syrov asi 20 % tvrdých syrov (v SR 6 %), polotvrdých asi 15 %, u nás 25 % eidamských a 20 % parených syrov, plesňových 5 % (v SR 3 %), mäkkých syrov až 25 % (5 %) a čerstvých syrov sa v západnej Európe, ale aj u nás produkuje približne 38 % z celkového množstva. Znamená to, že výrazne zaostávame v druhovom zastúpení vo výrobe najmä tvrdých syrov, ale aj mäkkých. V zahraničí, ale aj v SR je trvalý konkurenčný boj o získanie odbytu a hľadajú sa efektívnejšie technológie výroby syrov. Stále prebieha koncentrácia produkcie do veľkokapacitných syrární s plnoautomatickými linkami s kapacitou vyše 10-tisíc ton ročne, čím robia výrobu ekonomicky zaujímavou. Na Slovensku máme podstatne menšie syrárne, s ročnou kapacitou do päťtisíc ton a nie sú plne automatizované. Tým máme stále vyššie náklady, hoci sila je lacnejšia. Z pohľadu vývoja technológie prípravy syrov vo svete ide aj o spoločné tendencie. Je to napríklad zabezpečenie zdravej výživy uplatnením modernej biotechnológie. Uplatňuje sa aj snaha znižovať v syroch obsah tuku, kuchynskej soli, obmedzujú sa neprirodzené aditíva a maximálne sa dbá o zdravotnú bezchybnosť, kvalitu a trvanlivosť syrov. Karol Herian
riaditeľ
VÚM Žilina
Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.