Hospodársky denník
USD45,634 Sk
EUR41,589 Sk
CHF26,626 Sk
CZK1,145 Sk
  Streda  3.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Vášeň topásovej farby

Tmavý sladkastý, ale rovnako omamne silný mok, ktorý objavili Angličania, pochádza zo severu Portugalska. Vynašli ho práve v Porte na strmých terasovitých svahoch v okolí rieky Douro (pretekajúcej práve mestom Porto), ktoré sú dodnes jediným miestom jeho pestovania. Tento rok je toto malebné mestečko európskou „metropolou kultúry“, čo je samo osebe vábivou pozvánkou. Nebyť Porta, bolo by dnes Portugalsko bez mena. Veď Rimania na miestach starších sídel iberského obyvateľstva a fénických obchodníkov založili dve osady: na severnom brehu Portus (t. j. prístav) a oproti nemu Cale (dnešná Vila Nova de Gaia). Zo spojenia oboch mien potom vznikol názov celého kraja.

Pitie portského je umením. Dôležitá je nielen teplota pri jeho podávaní, ale aj pohrávanie sa s týmto, niekedy až korenistým mokom (keď je napríklad až desaťročné) na jazyku. Všetky portské vína s ovocným buketom, najmä druhové, uležané vína 10 až 30 rokov staré, by sa mali vychutnávať trochu vychladené. Mladšie ročníky a výrazne výberové vína môžu byť podávané aj pri izbovej teplote.

„Slovenský trh obohacujeme portským vínom približne dva roky. Jednak je to Porto Barros, a to červené a biele, a Madeira. To prvé - Porto Barros Imperial Tawny - je mladé, vysokokvalitné dezertné víno jemne hnedastej topásovej farby, ktoré v sudoch dozrieva približne dva roky. Jedinečná chuť je výrazná najmä po jedle, resp. len tak s orieškami či so syrom,“ poznamenáva na úvod nášho stretnutia zástupca riaditeľa Impex distribution, s. r. o., Tibor Čičilla. Ako ďalej vysvetľuje, portské sa vyrába aj z bieleho hrozna a tento druh Porto Barros Imperial Branco, ktoré rovnako na Slovensko dovážajú, je zmesou mladých portských vín najlepšieho pôvodu, ktoré rovnako dozrieva v dubových sudoch dva roky. Tento druh má arómu sladko opojnú a jemnú zároveň a môže sa piť nielen samotné, ale aj s tonikom a plátkom citrónu. Okrem toho na slovenský stôl ponúkajú aj zamatové desaťročné víno jemnej topásovej farby Porto Barros 10 Anos, ktoré si v rokoch 1995 a 1997 odnieslo strieborné medaily na súťaži International Wine and Spirits Competition za jedinečne nežnú chuť. Tá vznikla práve namiešaním vysokoakostných vín schválených Inštitútom portského vína v Porte.

Ako sa však vraví, portské víno je tým lepšie, čím je staršie. „Aj preto fajnšmekrom dodávame tiež dvadsaťročné portské. Každý výrobca portského má však vlastný recept, tajomstvo miešania. Avšak správny odborník vín chuť rozozná,“ poznamenáva T. Čičilla. Impex distribution, s. r. o., nezostal len pri portskom, veď Madeira z blízkeho ostrova je rovnako výnimočná. Zaujímalo nás, kde možno vína ochutnať. „Okrem špecializovaných vinoték sme sa dohodli aj na predaji vín v sieti obchodných domov Tesco. Tieto obchodné domy pripravujú na prelom septembra a októbra Dni vína, aby sa ľudia dozvedeli o týchto nápojoch trochu viac, o príležitostiach, pri ktorých ich majú piť, o teplote, ktorá je potrebná pri podávaní vína. Portugalské vína sú trochu ťažšie v porovnaní s ostatnými, je tam prítomného viac alkoholu a ide o dlhší čas dozrievania, preto sa zväčša pijú po jedle. Desať- a dvadsaťročné vína, ktoré dovážame, preto viac sústreďujeme do vinoték kde už znalci vín sú.“ Ako ďalej poznamenal T. Čičilla, už v najbližšej dobe rozšíria sortiment o značku portugalského svetoznámeho ružového vína Mateus Rosé, ktoré si samo vytvára počas dozrievania kyslík. V tejto súvislosti už pripravujú uzavretie zmluvy s jedným z najväčších výrobcov vína v Portugalsku, firmou Sograpé.

Slávka Blazseková

Kontakt:

IMPEX distribution, s. r. o.

Štefánikova 14

811 05 Bratislava

Tel.: 02/52495719

02/52495721

Fax: 02/52495720

počasie

Na území Slovenska bude prevládať všeobecne priaznivé počasie s pozitívnym vplyvom na zdravotný stav a celkovú fyzickú a psychickú pohodu. Dobrý telesný a duševný stav podmieňuje dobrú výkonnosť a reakčnú schopnosť, čomu napomáha aj priaznivý vplyv počasia na kvalitu spánku, ktorý je pokojný a občerstvujúci. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami by sa však mali šetriť, vyhýbať sa nezvyčajnej námahe a stresom. Môže byť sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať zvýšenou náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu. n Zajtra očakávame naďalej pretrvávanie priaznivých účinkov počasia. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe okolo 17, na horách vo výške 1500 m 7 stupňov. Východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s.n Vo štvrtok a piatok bude jasno až polojasno, na západnom Slovensku časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 9 až 5, v horských dolinách okolo 3, najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 18 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.30 a zapadne o 20.08 h.

Amsterdam oblačno18
Aténybúrky22
Belehradpolojasno24
Berlínpolojasno19
Bratislavapolojasno23
Brusel polojasno18
Budapešťpolooblačno24
Bukurešťjasno18
Frankfurtoblačno22
Helsinkijasno10
Istanbulprehánky20
Kodaňslnečno17
Kyjevjasno15
Lisabonprehánky17
Londýnoblačno16
Madridprehánky16
Milánoskoro jasno27
Moskvapolojasno9
Oslo oblačno12
Parížoblačno20
Prahapolooblačno22
Rím oblačno 22
Sofiapolojasno18
Štokholmjasno11
Varšavajasno18
Viedeňpolooblačno23
Záhrebbúrky21
Ženevapolojasno22

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.