České pivo už nie je lepšie Horden sa snaží dodržiavať pôvodné postupy Často sa výrobcovia piva stretávajú u podnikateľov a prevádzkovateľov reštaurácií a pohostinstiev s tým, že ich prvá otázka pri obchodnom rokovaní je, čo mi ponúkate?. Ak mu povieme, že dobrú kvalitu za rozumnú cenu, to je málo, lebo u neho boli iní, a tí ponúkajú viac. Dnes je bežným štandardom, že prevádzkovateľovi musí výrobca piva dať aj výčapné zariadenie. Buď bezplatne, alebo za minimálnu cenu. Je to však investícia, ktorá sa pohybuje od 30- do 100-tisíc korún. Musíte dávať aj spotrebný materiál, ako sú poháre, podpivníky, tričká pre čašníkov, obrusy. Takto dokumentuje situáciu v tomto odvetví riaditeľ trnavského pivovaru Horden Ing. Miroslav Záluszký. Na Slovensku je takýto postup bežnou praxou. Na otázku, či to robí aj on, odpovedal jednoznačne a bez váhania kladne. To, čo robíme, však treba vyselektovať. Robíme to, že ak sa snažíme získať nového partnera, prídeme s podmienkami, ktoré sme schopní garantovať. Dnes sa však nečestná konkurencia začína prejavovať v tom, aspoň hostinskí to tvrdia, že chodia k nim veľké firmy, aj nadnárodné pivovarnícke spoločnosti a ponúkajú hotové peniaze, ak k nim prejdú, alebo odklady splátok či pivo na tzv. ochutnávku. Na ochutnávku a propagáciu však stačia dva-tri sudy, a nie sto sudov. Ak niekto dostane ťbonusŤ sto sudov ako štartovné, tak to je neprimeraná cena. Pre hostinského sú to peniaze do vrecka. M. Záluszký nevidí rozdiel v kvalite českého a slovenského piva. Každý pivovar je iný a nemožno zovšeobecňovať. To, že české pivo je lepšie, je vžitý úzus, stereotyp. Česi majú v tom veľkú tradíciu, ale úprimne povedané, dnes tam nie je sa na čo chodiť pozerať alebo učiť. Zapadajú do európskeho trhu a veľké pivárske veľmoci im diktujú podmienky. Je to zbytočný slovenský komplex, že naše pivo je horšie. Nie, nie je to tak, pričom za české pivo sa len pre značku platí viac. Horden je malý regionálny pivovar, ktorého maximálna kapacita je asi 300-tisíc hektolitrov ročne, pričom kvalita jeho piva je na úrovni väčšiny slovenských pív. Aj keď nemáme dostatok financií na reklamu a niekto môže povedať nie je o vás počuť to ešte neznamená, že náš produkt nie je dobrý. Tento pivovar produkuje svoje výrobky klasickým spôsobom, v tzv. ležiackych tankoch. Základná a jediná surovina je slad. Iní robia pivo v tzv. CK tankoch a do piva pridávajú cukor ako potravinu pre kvasinky. Napríklad nemecký zákon o čistote piva, na ktoré sú Nemci takí pyšní, to nedovoľuje. Mnohí to však u nás robia pre zvýšenie rentability. Je to dôsledok tlaku na znižovanie ceny piva. Horden na to pristúpiť nechce, chce variť pravé, pôvodné, plnosladové pivo. Cukor však využívajú aj niektoré české pivovary. (tu)
|
PočasiePredpokladáme, že na väčšine územia sa mierne zintenzívnia zdravotné problémy pri ochoreniach pohybového systému, najmä reumatického pôvodu. Meteosenzitívne osoby môžu reagovať na prevládajúci typ počasia mierne zvýšeným sklonom k zhoršeniu zdravotného stavu pri niektorých ochoreniach srdcovo-cievneho, dýchacieho prípadne zažívacieho systému, ako aj nervozitou, podráždenosťou a nižšou toleranciou telesnej a duševnej námahy a schopnosťou sústredenia.Zajtra očakávame prevládanie pomerne priaznivých vplyvov počasia bez podstatnejšej záťaže organizmu. Pozitívny bude vplyv počasia najmä na výkonnosť, koncentráciu a reumatické ochorenia. Predpokladáme ústup aj ostatných zdravotných ťažkostí.(zč)Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky, na severe aj trvalejšie zrážky. V priebehu dňa na juhozápade a juhu stredného Slovenska polooblačno až oblačno a len ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 12 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 4 stupne. Slabý premenlivý, cez deň na západnom a strednom Slovensku severozápadný až severný vietor 4 až 8 m/s.Vo štvrtok ešte spočiatku na východe oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 10 až 5, v horských dolinách okolo 3 stupňov. Najvyššia denná teplota 18 až 23, v piatok 22 až 26 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 4.58 a zapadne o 20.42 hod.Odber plynuNa dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3.TlakÚdaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 29. 5. 2000: Bratislava 99,78, Sliač 97,45, Košice 98,40, Poprad 93,04. .PočasiePredpokladáme, že na väčšine územia sa mierne zintenzívnia zdravotné problémy pri ochoreniach pohybového systému, najmä reumatického pôvodu. Meteosenzitívne osoby môžu reagovať na prevládajúci typ počasia mierne zvýšeným sklonom k zhoršeniu zdravotného stavu pri niektorých ochoreniach srdcovo-cievneho, dýchacieho prípadne zažívacieho systému, ako aj nervozitou, podráždenosťou a nižšou toleranciou telesnej a duševnej námahy a schopnosťou sústredenia.Zajtra očakávame prevládanie pomerne priaznivých vplyvov počasia bez podstatnejšej záťaže organizmu. Pozitívny bude vplyv počasia najmä na výkonnosť, koncentráciu a reumatické ochorenia. Predpokladáme ústup aj ostatných zdravotných ťažkostí.(zč)Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky, na severe aj trvalejšie zrážky. V priebehu dňa na juhozápade a juhu stredného Slovenska polooblačno až oblačno a len ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 12 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 4 stupne. Slabý premenlivý, cez deň na západnom a strednom Slovensku severozápadný až severný vietor 4 až 8 m/s.Vo štvrtok ešte spočiatku na východe oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 10 až 5, v horských dolinách okolo 3 stupňov. Najvyššia denná teplota 18 až 23, v piatok 22 až 26 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 4.58 a zapadne o 20.42 hod.Odber plynuNa dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3.TlakÚdaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 29. 5. 2000: Bratislava 99,78, Sliač 97,45, Košice 98,40, Poprad 93,04. .
|
|
|