Hospodársky denník
USD46,377 Sk
EUR41,695 Sk
CHF26,842 Sk
CZK1,148 Sk
  Štvrtok  4.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

počasie

Ráno miestami možnosť zvýšenia dýchacích ťažkostí. Celkovo však na našom území bude prevládať zväčša priaznivý vplyv počasia na meteosenzitívnych ľudí. Nie je podstatnejšia fyzická ani psychická záťaž, iba mierne podráždenie vplyvom počasia, čo pôsobí skôr pozitívne na výkonnosť a koncentráciu. Hlboký spánok počas oddychových fáz pomáha lepšej regenerácii síl organizmu. Pacienti s kardiovaskulárnym postihnutím sa však majú šetriť a vyhýbať sa väčšej námahe a stresovým situáciám. Vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi, citliví na počasie, môžu reagovať náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu. n Zajtra očakávame pretrvávanie uvedených vplyvov počasia na meteosenzitívnych ľudí. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno, popoludní miestami zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe okolo 17, na horách vo výške 1500 m 9 stupňov. Slabý premenlivý, cez deň prevažne južný vietor 2 až 5 m/s.n V piatok a sobotu bude jasno až polojasno, zrána ojedinele hmla. Popoludní na severe prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 10 až 6, v horských dolinách okolo 4 stupne. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 19 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.28 a zapadne o 20.10 hod.

Amsterdam oblačno15
Aténypolojasno22
Belehradpolojasno25
Berlínpolojasno22
Bratislavapolojasno23
Brusel polojasno20
Budapešťslnečno24
Bukurešťjasno19
Frankfurtpolojasno23
Helsinkioblačno12
Istanbulprehánky22
Kodaňoblačno16
Kyjevjasno14
Lisabonoblačno23
Londýnoblačno16
Madridprehánky18
Milánoskoro jasno25
Moskvadážď10
Osloprehánky10
Parížoblačno18
Prahaslnečno23
Rímslnečno22
Sofiaoblačno22
Štokholmoblačno13
Varšavajasno16
Viedeňjasno23
Záhrebjasno24
Ženevapolojasno22

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.