Hospodársky denník
USD47,105 Sk
EUR42,006 Sk
CHF27,204 Sk
CZK1,153 Sk
  Piatok  5.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

počasie

Bude prevládať všeobecne priaznivé počasie s pozitívnym vplyvom na zdravotný stav a celkovú fyzickú a psychickú pohodu. Dobrý telesný a duševný stav podmieňuje dobrú výkonnosť a reakčnú schopnosť, čomu pomáha aj priaznivý vplyv počasia na kvalitu spánku, ktorý je pokojný a občerstvujúci. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami by sa však mali šetriť, vyhýbať sa nezvyčajnej námahe a stresom. Môže byť sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať zvýšenou náchylnosťou k migrénam a pocitom závratu. n Zajtra očakávame naďalej pretrvávanie priaznivých účinkov počasia. V priemyselných oblastiach možnosť zvýšenia dýchacích ťažkostí. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno, cez deň miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 19, na horách vo výške 1500 m 10 stupňov. Slabý premenlivý vietor. n V sobotu a nedeľu bude jasno až polojasno. Zrána v údoliach ojedinele hmla. Popoludní v okolí hôr prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 11 až 7, v horských dolinách okolo 5. Najvyššia denná teplota väčšinou 20 až 25 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 5.27 a zapadne o 20.11 hod.

Amsterdam oblačno14
Aténypolooblačno23
Belehradpolooblačno22
Berlínpolooblačno22
Bratislavapolooblačno24
Brusel oblačno 14
Budapešťpolooblačno23
Bukurešťpolooblačno18
Frankfurtpolooblačno25
Helsinkiprehánky 10
Istanbulpolooblačno16
Kodaňpolooblačno16
Kyjevoblačno 14
Lisabonoblačno 23
Londýnoblačno 13
Madridpolooblačno23
Milánopolooblačno26
Moskvaoblačno12
Oslooblačno14
Parížoblačno21
Prahapolooblačno22
Rímpolooblačno23
Sofiapolooblačno17
Štokholmprehánky10
Varšavapolooblačno19
Viedeňpolooblačno23
Záhreboblačno23
Ženevapolooblačno23

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.