Hospodársky denník
USD47,37 Sk
EUR42,441 Sk
CHF27,37 Sk
CZK1,158 Sk
  Utorok  9.Mája 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













České pivo už nie je lepšie

Horden sa snaží dodržiavať pôvodné postupy

Často sa výrobcovia piva stretávajú u podnikateľov a prevádzkovateľov reštaurácií a pohostinstiev s tým, že ich prvá otázka pri obchodnom rokovaní je, „čo mi ponúkate?“. „Ak mu povieme, že dobrú kvalitu za rozumnú cenu, to je málo, lebo u neho boli iní, a tí ponúkajú viac. Dnes je bežným štandardom, že prevádzkovateľovi musí výrobca piva dať aj výčapné zariadenie. Buď bezplatne, alebo za minimálnu cenu. Je to však investícia, ktorá sa pohybuje od 30- do 100-tisíc korún. Musíte dávať aj spotrebný materiál, ako sú poháre, podpivníky, tričká pre čašníkov, obrusy“. Takto dokumentuje situáciu v tomto odvetví riaditeľ trnavského pivovaru Horden Ing. Miroslav Záluszký.

Na Slovensku je takýto postup bežnou praxou. Na otázku, či to robí aj on, odpovedal jednoznačne a bez váhania kladne. „To, čo robíme, však treba vyselektovať. Robíme to, že ak sa snažíme získať nového partnera, prídeme s podmienkami, ktoré sme schopní garantovať. Dnes sa však nečestná konkurencia začína prejavovať v tom, aspoň hostinskí to tvrdia, že chodia k nim veľké firmy, aj nadnárodné pivovarnícke spoločnosti a ponúkajú

hotové peniaze,

ak k nim prejdú, alebo odklady splátok či pivo na tzv. ochutnávku. Na ochutnávku a propagáciu však stačia dva-tri sudy, a nie sto sudov. Ak niekto dostane ťbonusŤ sto sudov ako štartovné, tak to je neprimeraná cena. Pre hostinského sú to peniaze do vrecka.”

M. Záluszký nevidí rozdiel v kvalite českého a slovenského piva. Každý pivovar je iný a nemožno zovšeobecňovať. To, že české pivo je lepšie, je „vžitý úzus, stereotyp“. Česi majú v tom veľkú tradíciu, „ale úprimne povedané, dnes tam nie je sa na čo chodiť pozerať alebo učiť. Zapadajú do európskeho trhu a veľké pivárske veľmoci im diktujú podmienky. Je to zbytočný slovenský komplex, že naše pivo je horšie. Nie, nie je to tak, pričom za české pivo sa

len pre značku

platí viac”. Horden je malý regionálny pivovar, ktorého maximálna kapacita je asi 300-tisíc hektolitrov ročne, pričom kvalita jeho piva je na úrovni väčšiny slovenských pív. „Aj keď nemáme dostatok financií na reklamu a niekto môže povedať – nie je o vás počuť – to ešte neznamená, že náš produkt nie je dobrý.“ Tento pivovar produkuje svoje výrobky klasickým spôsobom, v tzv. ležiackych tankoch. Základná a jediná surovina je slad. Iní robia pivo v tzv. CK tankoch a do piva

pridávajú cukor

ako potravinu pre kvasinky. Napríklad nemecký zákon o čistote piva, na ktoré sú Nemci takí pyšní, to nedovoľuje. Mnohí to však u nás robia pre zvýšenie rentability. Je to dôsledok tlaku na znižovanie ceny piva. Horden na to pristúpiť nechce, chce variť pravé, pôvodné, plnosladové pivo. Cukor však využívajú aj niektoré české pivovary.

(tu)

Amsterdam oblačno24 
Aténypolojasno25
Belehradslnečno27
Berlínpolojasno25
Bratislavapolojasno27
Bruseloblačno23
Budapešťtakmer jasno27
Bukurešťslnečno26
Frankfurtoblačno25
Helsinkislnečno16
Istanbulprehánky17
Kodaňoblačno18
Kyjevpolojasno19
Lisabonprehánky21
Londýnoblačno23
Madridprehánky19
Milánooblačno26
Moskvaslnečno16
Osloslnečno22
Parížoblačno24
Prahaprehánky24
Rímslnečno26
Sofiatakmer jasno23
Štokholmslnečno17
Varšavapolojasno22
Viedeňpolojasno27
Záhrebpolojasno25
Ženevapolojasno24

počasie

Na našom území prevláda počasie, ktoré u meteosenzitívnych ľudí zosilňuje pocit nespokojnosti. Mierne sa môže zvýšiť záťaž krvného obehu, častejšie sa môžu prejaviť zdravotné ťažkosti u osôb s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Prevládajúce počasie môže podmieniť aj vyšší psychický stres. Po telesnej a duševnej námahe nastáva rýchlejšie únava, možné sú poruchy spánku. Je sklon k podráždenosti, nervozite, prípadne poruchám koncentrácie. Vzhľadom na zvýšené riziko úrazov a nehôd je potrebná pozornosť pri všetkých činnostiach, najmä v doprave.Zajtra neočakávame zmenu účinkov počasia na meteosenzitívnych ľudí.(zč)

Dnes bude jasno až polojasno, cez deň miestami oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Stále veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 24 až 28 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 16 stupňov. Slabý premenlivý, na juhozápade cez deň juhovýchodný vietor 4 až 7 m/s.V stredu a vo štvrtok bude jasno až polojasno, cez deň miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Stále veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota 14 až 10, v dolinách a kotlinách zväčša okolo 8 stupňov. Najvyššia denná teplota 23 až 28 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 5.21 a zapadne o 20.16 hod.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.