Slovensko doháňa, čo počas existencie federácie nemohlo Posúdenie systému veterinárneho dozoru a kontroly štátnych veterinárnych ústavov, vybraných laboratórií SR a podnikov mäsového priemyslu Slovenska - Tauris Nitria, s. r. o., v Mojmírovciach a Tauris Danubius, a. s., v Dunajskej Strede, ktoré prejavili záujem exportovať do USA čerstvé mäso a mäsové výrobky, vykonáva v týchto dňoch sedemčlenná skupina odborníkov z Veterinárnej hygienickej služby Ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA/FSIS). Po úspešnom absolvovaní tejto inšpekcie, doplnení požadovaných materiálov a schválení exportných podnikov, bude Slovenská republika zaregistrovaná vo Federálnom registri USA, ako krajina schválená na vývoz mäsových výrobkov do štátov USA. Americkí experti od 15. do 22. júna preverovali, ako naša Štátna veterinárna správa SR (ŠVS SR) zabezpečuje inšpekciu, aký je jej systém, spôsob spolupráce s inými kontrolnými orgánmi, oboznámili sa s kompetenciami jednotlivých orgánov, ich organizačnou štruktúrou vrátane Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR a ŠVS SR. Študovali i súčinnosť orgánov na ochranu zdravia a veterinárnej starostlivosti. Zaujímali sa o kontrolu surovín, preventívne opatrenia na zabránenie kontaminácie potravín, ale aj technologické postupy, hygienu výroby atď. Američania prejavili záujem aj o náš potravinový kódex, v ktorom sú o. i. uvedené príslušné limity možnej kontaminácie potravín, pričom náš kódex je neraz prísnejší, ako sú napríklad limity v štátoch Európskej únie. Američania navštívili akreditované laboratóriá Štátneho veterinárneho ústavu Dolný Kubín a ŠVÚ Košice. Misii predchádzali dotazníky so stovkami otázok, pričom odpovede boli doplnené aj príslušnými legislatívnymi predpismi. Obidve dcérske spoločnosti Taurisu, ktoré Američania navštívili, majú certifikát Európskej únie na vývoz mäsa a mäsových výrobkov do štátov spoločenstva. Ich získanie a priebežné obhajovanie je náročná záležitosť, ale v našej poprednej firme nemajú s tým problémy. Pretože USA majú niektoré ďalšie hygienické požiadavky, misia preveruje, či tieto prevádzky vyhovujú aj ich nárokom. Bilaterálna spolupráca SR a USA v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva sa začala napĺňať projektom Reštrukturalizácia poľnohospodárstva a poľnohospodárskeho obchodu v súkromnom sektore. V rámci tohto projektu sa uskutočnili prvé kontakty v oblasti bezpečnosti potravín, problematiky spracovania mäsa a udelenia certifikátu USDA/FSIS. Vychádzalo sa zo skutočnosti, že v rámci bývalej ČSFR bol systém veterinárnej správy a niekoľko mäsospracujúcich podnikov v ČR certifikovaných Ministerstvom poľnohospodárstva USA. Po rozdelení federácie zostala certifikácia iba ČR a SR nemala schválený žiadny závod na vývoz mäsa, čo bolo výsledkom systému riadenia a postupov orgánov a organizácií bývalej ČSFR. Tauris Danubius, a. s., v Dunajskej Strede je na Slovensku zatiaľ jediný bitúnok, ktorý je schválený ako vývozca čerstvého mäsa do štátov EÚ. Okrem neho je umožnené Agrokombinátu Sabinov exportovať ovčie mäso. Požiadavky EÚ na export spĺňa aj Topoľčiansky hydinársky podnik a Hydina Košice - Zdenka Kovačičová. Zverinu a výrobky z mäsa môžu vyvážať viaceré podniky, nie je ich však veľa. Vedúcej odboru hygieny potravín a potravinového dozoru ŠVS SR MV Dr. Alžbety Kubiczovej sme sa spýtali, ako sú na tom naše normy v oblasti hygieny potravín v porovnaní s normami iných európskych štátov. Uviedla, že napríklad v porovnaní s ČR má Slovensko prísnejšie limity na obsah kadmia a polychlórovaných bifenylov v potravinách. Aj so štátmi Európskej únie máme niekedy problémy pri dovoze. Potraviny musia zodpovedať z hľadiska zdravotnej neškodnosti potravinovému kódexu SR, hovorí. Ako sme sa dozvedeli, vzhľadom na naše niektoré prísnejšie limity, máme prípady, že tamojší veterinári niekedy nechcú potvrdzovať certifikáty, že ich produkty zodpovedajú našim limitom, hoci sú so slovenskými normami dobre oboznámení. Vladimír Turanský