|
|||||||||||||||||
Streda 2.Augusta 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Podpiľujeme pod sebou konárMacošské správanie sa štátu k domácim producentom Patrí im nitrianska Coba, kde sa dokázali profesijne presadiť spolu s ostatnými výrobcami technologických zariadení a dodávateľmi surovín. Reč je o pekároch, cukrároch a cestovinároch, ktorých výroba má skôr regionálny charakter. Nitrianska Alimenta a Gastra spolu so sprievodnými akciami Coba a Embal umožňuje aj im predviesť svoje umenie a predstaviť sa na celoslovenskom fóre. Mnohí z nich sú združení v Asociácii pekárov, cukrárov a cestovinárov (APCC) SR, založenej v roku 1991. Tomuto najpočetnejšiemu, najmasovejšiemu a z potravinárov najaktívnejšiemu profesijnému združeniu predsedá Ing. Demeter Semančák, ktorý tlmočil Hospodárskemu denníku snahu členov nielen vyrábať z domácich surovín, ale predovšetkým vyrábať kvalitne. Využiť neúrodu? Kvalita potravín závisí vo veľmi veľkej miere od kvality vstupných surovín. Požiadavky na zloženie a kvalitu potravín sú stanovené ministerstvom pôdohospodárstva podľa potravinového kódexu (§ 3 zákona NR SR 152/1995 Z. z. o potravinách). V rokoch, keď sa neurodí dosť alebo úroda potravinárskych obilnín je nízka, prijíma sa výnimka na kvalitu potravinárskej pšenice. Z nekvalitnej múky sa nedá vyrobiť kvalitný výrobok a pekárom, cestovinárom, ako aj cukrárom vznikajú dostatočné náklady spojené s vylepšovaním výrobkov. V roku 1997 to stálo výrobcov združených v APCC 250 mil. Sk. Sme za to, aby sa doma vyrobené agroprodukty aj doma spracovali. My sami požadujeme, aby sa kupovali doma vyrobené výrobky, hovorí D. Semančák a pokračuje: Aj tohto roku sucho poznačilo kvalitu obilia. Dnes je už veľká časť žatvy za nami, ale dosiaľ nevieme nič o jeho kvalite. Potrebujeme približne 600-tisíc ton potravinárskej pšenice a 50- až 60-tisíc ton raže. Ak sa má dovážať 400- až 800-tisíc ton pšenice, pretože chýba do kŕmneho fondu, nech sa dováža aj kvalitná potravinárska pšenica. Nesúhlasíme s tým, aby sa nedostatok, vyplývajúci z neúrody, riešil na úrovni ministerstva výnimkou z kvality. Obchodník ani spotrebiteľ nám nedáva výnimku a nekúpi menej kvalitný výrobok za tú istú cenu. O stupni kvality nakoniec rozhoduje predsa len spotrebiteľ, ktorý má možnosť vybrať si aj z ponuky potravín dovezených zo zahraničia. V prípade neúrody by mal byť pre štát výhodnejší devízový výdavok spojený s nákupom kvalitnej potravinárskej pšenice ako s dovozom hotových potravinárskych výrobkov. Čo chceme? Dnes nie je problém dovážať vstupné suroviny pre pekárenský a cestovinársky priemysel zo zahraničia. Múka a iné suroviny dovezené z Českej republiky sú nielen lacnejšie, ale distribútor ich dokonca aj dovezie. Domáci výrobca, tlačený zo strany odberateľa znížiť cenu, uvíta akékoľvek cenové zníženie vstupov. O čo nám však ide? pýta sa zástupca APCC Demeter Semančák a pokračuje: Členovia asociácie sami volajú po ochranných opatreniach proti nadmernému dovozu agroproduktov a potravín. Ak by obišli domácich výrobcov múky a napojili by sa na český dovoz, vrátilo by sa im to vo forme problému, aký majú napríklad slovenskí cestovinári. Ich ročná výrobná kapacita predstavuje 40-tisíc ton cestovín, pričom dokážu umiestniť polovicu produkcie. Približne 8-tisíc ton cestovín sa dováža. V minulosti bola bilancia v tejto komodite vyrovnaná vďaka vývozu do Poľska, Česka, ale aj do Ruska, Bieloruska a Ukrajiny. Dnes vyvážame už len 2-tisíc ton cestovín, a to v dôsledku silných ochranných dovozných opatrení Ukrajiny a ďalších východných trhov, na ktoré sa medzičasom etablovali s nižšími cenami výrobcovia z Fínska a z iných krajín EÚ. Skutočnosť je taká, že doma máme nevyužité výrobné kapacity, cenu, s ktorou sa nevieme v súčasnosti na zahraničných trhoch nielen presadiť, ale aj udržať a vysoký dovoz cestovín, predovšetkým z Česka. Nadmernému dovozu sa nevieme brániť, dohodovanie kvót s Českom je zdĺhavé. Na dosiahnutie dohody nestačí zasadnutie Rady Colnej únie a vyžadované doplňujúce rokovania na úrovni profesijných zväzov sú neúčinné. Postoj štátnych úradníkov rozhodujúcich o proexportných dotáciách a dovozných kvótach len prehlbuje súčasné disproporcie vo využití výrobných kapacít, čo prináša zvyšovanie výrobných nákladov, a tým aj ceny, s ktorou prichádza výrobca na Rýchlejšie do EÚ Prípad tachografov je ďalší, ktorý potvrdzuje necitlivý prístup vládnych orgánov. Približujeme sa EÚ, avšak také urýchlenie vstupu, o ktorom bolo rozhodnuté už v roku 1997, spôsobilo pekárom dodatočné náklady vo výške 45 mil. Sk a slovenským potravinárom dokonca až 75 mil. Sk. Tachografmi zaznamenávajúcimi čas jazdy museli byť v zmysle zákona vybavené vozidlá triedy N2 a N3 s nosnosťou od 3,5 tony bez ohľadu na vek vozidiel rozvážajúcich potraviny. Dodatočný náklad vo výške 30-tisíc Sk na jedno vozidlo jednorazovo zaťažil skupinu nielen malých, ale aj stredných podnikateľov, ktorí napriek odvolávaniu sa neboli zo strany ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií pochopení. Ako tvrdí D. Semančák, malo by nám ísť v prvom rade o prosperitu podnikateľov, pretože tá vytvára základné predpoklady rýchlejšieho vstupu do EÚ. Ponechaní osudu Mnoho sa hovorí o podpore malého a stredného podnikania. APCC združuje 500 pekárov, 80 cukrárov a 40 cestovinárov, ktorí sú smutní z toho, čo ich v najbližších rokoch čaká. Ako výrobcovia základného sortimentu potravín boli vždy sociálne cítiaci. Pri objeme výnosov 7,5 mld. Sk dosahujú zisk pred zdanením približne 100 mil. Sk. Nedá sa to porovnať s rentabilitou 20 - 30 %, ktorá sa dosahuje v iných odboroch. Ako výrobcovia pociťujú minimálnu podporu podnikania zo strany štátu a takmer nijakú ochranu ich podnikateľských záujmov. Týka sa to nielen už spomenutých problémov, ale aj prístupu k ďalším, ako je napríklad návrh zákona o obchodných reťazcoch, ktorých vstup môže ohroziť tvorbu vlastných reprodukčných zdrojov a priniesť problémy so stabilizáciou pracovných síl. Z dvadsiatich výrobných skupín potravinárskeho priemyslu v priemernej mzde sa pekári, cukrári a cestovinári dostali až na 19. miesto, ich nominálna mzda je o 20 % nižšia od priemernej mzdy v potravinárstve a až o 80 % nižšia od nominálnej mzdy najproduktívnejšej potravinárskej skupiny. Bude motív vyrábať len pre to, aby bol ráno tovar včas a čerstvý, tým posledným? Rudolfa Vallová |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |