|
|||||||||||||||||
Streda 23.Augusta 2000 |
|
|||||||
Cukor nám isto chýbať nebudeKtorým smerom počasie posunie úrodu a očakávanú výrobu? Napriek očakávanej nižšej produkcii cukrovej repy, cukor na slovenskom trhu chýbať nebude ani po tohtoročnej cukrovarníckej sezóne. Na Slovensku sa momentálne nachádza vo vegetačnom stave 30-tisíc hektárov výmery cukrovej repy. Slovenský cukrovarnícky spolok má podľa jeho riaditeľa Róberta Straku pripravené tri možné varianty ďalšieho vývoja tohtoročnej cukrovarníckej sezóny, ktoré sa odvíjajú od rozmarov počasia. Optimistická prognóza predpokladá úrodu na úrovni 1,4 mil. ton repy, z ktorej je možné produkciou 160- až 170-tisíc ton cukru pokryť celoročnú spotrebu Slovenska. Realistický odhad však predpokladá úrodu len o niečo vyššiu ako 1 mil. tony. Pri predpokladanej 12- až 12,5-percentnej výťažnosti dokážu cukrovary vyprodukovať 125- až 130-tisíc ton cukru. Ak však bude terajšie suché počasie pokračovať do septembra a následne ho vystriedajú vytrvalé dažde, zníži sa kvalita cukrovej repy a reálnym sa stane terajší pesimistický variant. Ten uvažuje o výrobe asi 110-tisíc ton cukru. Napriek tomu však nedostatok slovenského cukru na trhu nehrozí, pretože spolu so skladovaným minuloročným prebytkom 45- až 50-tisíc ton zostane pokrytá celoročná spotreba cukru na Slovensku. Ak by však predsa len nedokázal tento objem pokryť celú budúcoročnú spotrebu, sú cukrovarníci pripravení pružne reagovať na požiadavky trhu, do budúcoročnej kampane nastúpiť už začiatkom septembra a vykryť tak z novej úrody prípadný deficit. Do tohtoročnej kampane pôjde na Slovensku päť cukrovarov, pričom ich počet by sa mal v ďalších rokoch zredukovať na tri. Podľa názoru R. Straku je potrebné určiť tie cukrovary, ktoré sú perspektívne a budú sa rozvíjať, i tie, ktoré je potrebné postupne utlmovať. Tento trend je totožný s trendom v krajinách Európskej únie, ktoré kladú dôraz na kapacitné možnosti, a tým aj efektivitu cukrovarov a nie na ich počet. S ohľadom na očakávaný vstup Slovenska do Európskej únie je podľa R. Straku žiaduce, aby sa ceny cukru postupne približovali cenám v krajinách Európskej únie. Cena cukru na Slovensku za posledných päť rokov stále klesala napriek tomu, že sa výrazne zvyšovali vstupy. Ak sa zvýši cena cukru, zvýši sa aj cena cukrovej repy, a tým sa zvýši rentabilita nielen spracovateľov, ale aj pestovateľov. Naším zámerom je dosiahnutie samofinancovania cukrovarníctva, bez štátnych dotácií. Na to však musí cena cukru vyjadrovať jeho reálnu hodnotu, skonštatoval R. Straka. Toto zvýšenie by pritom pri súčasnej spotrebe cukru zaťažilo peňaženku jednej rodiny maximálne o 400 Sk ročne. (TASR)
|
|
||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |