Hospodársky denník
USD49,429 Sk
EUR42,665 Sk
CHF27,789 Sk
CZK1,209 Sk
  Utorok  12.Septembra 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Skončí sa kvalitná prevádzka?

Niektoré problémy podnikatelia neprežijú

Už od roku 1991 sa datuje vznik cukrárenskej výroby Ivana Hrnčára v obci Banka pri Piešťanoch. Rodina sa po dlhšom váhaní nakoniec predsa len rozhodla pre túto oblasť podnikania pre reštitúciu objektu, v ktorom bol bývalý štátny podnik. Ako v jednej z menších prevádzok zabezpečoval v ňom výrobu čajového pečiva. Objekt bol však v dezolátnom stave a v prvom rade bolo potrebné teda investovať, aby objekt rodine doslova nepadol na hlavu... Skúsený obchodník s 34-ročnou praxou si však ešte predtým preveril situáciu na trhu, obrátil sa na bývalých kolegov a potenciálnych odberateľov, zrátal návratnosť investícií, začal hľadať šikovných pracovníkov a cukrárenského majstra. Hneď prvé Vianoce ich v dobrom prekvapilo množstvo objednávok, prvé tri-štyri roky boli také úspešné, že zamestnávali až 12 zamestnancov a, samozrejme, že do každodenných prác v prevádzke sa zapojila i manželka a syn. Takmer 40 druhov výrobkov z lákavej ponuky dáva skutočne veľké možnosti výberu zákuskov s trvanlivosťou od 24 do 72 hodín v gramáži od 35 do 80 gramov, nechýbajú klasické výrobky, akými sú krémeše, karamelové veterníky, grilážky, punčové, kokosové, gaštanové, jahodové, ananásové, ovocné, pralinkové i dobošové rezy, zemiaky, indiánky, kokosová a čokoládová roláda, gaštanové pyré, podobne veľký je aj sortiment tort – orechová, florida, pražská, navyše široký výber tvarov tort majú vďaka rodine v zahraničí, ktorá ich nezvyčajnými formami pravidelne zásobuje. A tak si deti môžu vybrať dalmatínskeho psa, zajačika či postavičky z disneyoviek, ktoré šikovné ruky cukrárok patrične vyzdobia. O 80 % zo sortimentu je stály záujem.

Osvedčené receptúry

„Naše výrobky sú vyrábané z klasických starých českých receptúr, ktoré som zakúpil v Česku. Ich základ tvorí maslo a suroviny z domácej kuchyne. A keďže sa vyrábajú v menšom množstve ako vo veľkovýrobných pekárňach, majú aj zaručenú kvalitu. Tí zákazníci, ktorí konzumujú zákusky pravidelne, to vedia rozoznať a hlavne oceniť, pretože našim dávajú prednosť. A aby nedošlo k omylom, napríklad pri kontrole na pultoch predajní, rovnaké typy výrobkov rôznych výrobcov sa líšia aj svojím vzhľadom. V našom prípade sa však s reklamáciami nestretávame. Naopak, kto má záujem, vie si naše výrobky vyhľadať aj priamo tu, vo výrobni, kde ich predávame aj v malom denne od 6.00 do 16.00 hodiny, v sobotu od 4.00 do 12.00 hodiny. Naše torty sú známe po celom Západoslovenskom kraji už spomínaným výberom tvarov i kvalitou. Samozrejme, že pre nás neplatia sviatky, robíme, keď sú objednávky. Napríklad na zajtra máme evidované objednávky na 18 druhov zákuskov, hoci je voľno. Keď máme napísané čerstvé, zákusky musia byť čerstvé. Napríklad na Vianoce nepečieme dva týždne dopredu, aby sme si nadbehli čas. Pečieme posledné tri-štyri dni, teda garantujeme čerstvosť...”, hovorí Ivan Hrnčár, ktorý okrem toho, že je majiteľom firmy, je podľa potreby aj skladníkom, nákupcom, predavačom, manažérom či robotníkom.

Zásobuje región

Kvalitnými cukrárenskými výrobkami z malej bananskej prevádzky zásobujú cukrárne a predajne potravín v regiónoch Hlohovca, Vrbového, Piešťan, Myjavy, Nového Mesta nad Váhom, ale aj vybrané liečebné domy Slovenských liečebných kúpeľov v Piešťanoch. Priemerná cena ponúkaných výrobkov sa pohybuje na úrovni 5,50 Sk, pričom ceny z výrazného zvýšenia nákladov na materiál i energiu zvýšili v tomto roku o 20 - 30 halierov. Je však na škodu samého, žiaľ, bezmocného výrobcu, že hoci ich ten dodá do obchodnej siete po 5 Sk, na pultoch sa bez problémov predávajú po 9 Sk. Rozdiel zisku medzi výrobcom a obchodníkom je teda markantný...

Bez sviatkov

Začiatočný entuziazmus a pozitívne hospodárske výsledky sú dnes nenávratne preč. V súčasnosti výrobu zabezpečujú traja pracovníci. Situácia sa totiž podstatne zmenila. Niet práce, ľudia robia svadby a iné rodinné oslavy skromnejšie, mnohí zvažujú investovanie každej koruny, okrem toho v regióne začali pôsobiť ďalšie cukrárenské výrobne, ktoré si požiadavky trhu delia. Na také malé teritórium je to však príliš veľa... Na svadbu v minulosti prijímali objednávky aj na 1500 kusov zákuskov a 4 - 5 tort, dnes je to 300 kusov zákuskov a jedna torta. Navyše, v lete je dopyt po zákuskoch menší. Najvýraznejšie sa celková situácia odzrkadľuje na výkonoch. Tie v minulosti dosahovali 350-tisíc Sk mesačne, teraz len 230-tisíc Sk, čo ročne predstavuje takmer 1,5 milióna korún. A tie chýbajú...

...za 28 rokov

„Chcel som si v meste otvoriť cukráreň, aby sme si zlepšili ekonomickú situáciu. Prenájmy sú však také drahé, zakúpenie strojov tiež čosi stojí, všetko som si prerátal a zistil som, že by sa mi investícia vrátila po 28 rokoch. V takom prípade niet o čom hovoriť... Hrniec stál kedysi 150 Sk, dnes 800 korún, z hygienických dôvodov stále obmieňame varešky. Viete koľko stoja? Škoda, že štát sa nechová slušne k malým podnikateľom. Zobral by som si úver, keby banky poskytovali nižší úrok. Zlepšil by som prevádzku, pomohol ľuďom. Ale takto? Neúnosne nás zaťažujú daňové povinnosti, odvody štátu, nevieme kalkulovať do budúcnosti, pretože nám nik negarantuje stabilitu cien. Zdá sa teda, že koncom roka, resp. po Vianociach naša rodina s podnikaním skončí.”

Zora Petrášová

počasie

n Dnes bude jasno až polojasno, na severe miestami oblačno, ojedinele zržky.Zrána v údoliach ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe okolo 19 stupňov. Severný vietor 2 až 5 m/s. Na horách vo výške 1500 m 13 stupňov. V stredu a vo štvrtok bude jasno až polojasno, na severe a východe prechodne oblačno a ojedinele slabé zrážky. Najnižšia nočná teplota 12 až 8, najvyššia denná 23 až 27, vo štvrtok 22 až 26, na severe okolo 20 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 6.28 a zapadne o 19.07 hod.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.