|
|||||||||||||||||
Streda 13.Septembra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Letný sprievodca dobrými mravmi (IX)Iba ten, kto sa vie korektne správať, vhodne reprezentuje seba a svoju firmu V siedmom a ôsmom pokračovaní seriálu sme sa venovali najdôležitejším pravidlám, ako ani počas pracovného obeda alebo posedenia s obchodnými partnermi v reštaurácii nezapôsobíte negatívne. Na záver minulej časti sme opísali spôsoby jedenia niektorých špecialít, s ktorými sa našinec nestretáva veľmi často. Praktické skúsenosti psychologičky PhDr. Táni Lesayovej, riaditeľky Asociácie medicínskych agentúr (ASMEA) a lektorky kurzov spoločenskej a pracovnej etikety však ukazujú, že občas si nevieme poradiť ani s obyčajnými bryndzovými haluškami. Ako jesť bežné jedlá? Kurča. V typickom hydinovom grile si grilované kurča pokojne vezmite do ruky. Samozrejmosťou je servítka, prednosťou miska na umytie rúk. V reštaurácii sa smú stehná z kurčaťa vziať do ruky vtedy, ak majú papierovú manžetu. Kuracie prsia a veľké alebo s omáčkou servírované stehná sa vždy jedia nožom a vidličkou. Špagety. Vidličku si vezmite do pravej ruky, s jej koncom zachyťte pár špagiet a otáčajte ňou proti okraju hlbokého taniera, kým nenaviniete primerane veľké klbko. Ak vidličku jemne nadvihnete a niektoré špagety sa zošmykujú, pomôžte si lyžicou. Jesť špagety správnym spôsobom nie je ľahké. Pokojne ich možno vidličkou rozdeliť na menšie kusy a prípadne si pomôcť nožom nabrať ich na vidličku, hovorí PhDr. Táňa Lesayová. Avšak pozor, v Taliansku sa siahať nožom na špagety nepatrí, krájajú sa vidličkou. Zemiaky. Znalci odporúčajú zemiaky nekrájať, len ich mierne roztlačiť vidličkou. Tým bude ich povrchová vrstva väčšia, takže vstrebú viac omáčky. Rozmiešať zemiaky s omáčkou na kašu, je z estetických dôvodov neprípustné. To isté platí pre knedľu. PhDr. Táňa Lesayová v tejto súvislosti pripomína: Mnohí z nás, ak sa ocitnú v spoločnosti, na ktorej im záleží, jedia príborom všetko do radu: omelety, nákypy, omáčky, halušky... Strapačky, bryndzové halušky, rezance, omelety, praženica, nákypy sa jedia iba vidličkou v pravej ruke nie príborom. Zapekaná zelenina sa zvyčajne podáva vo varnej miske a z nej sa je lyžicou. Šalát. Rozkrájať priveľké šalátové listy nožom je síce dovolené, ak ich však vidličkou poskladáte do malých balíkov, bude to predsa len elegantnejšie. Dajte pozor, aby omáčka nevyprskla na obrus alebo na košeľu prísediaceho. Okrem toho: piť vodu z misky od kompótu alebo šalátu nie je vhodné. Chlieb a pečivo. S výnimkou raňajok sa nekrájajú, ale trhajú. Posledný hlt. Nadvihnúť tanier s polievkou a zjesť aj poslednú kvapku, sa v mnohých kruhoch alebo spoločenských podnikoch považuje za nevyberané a patrí sa nechať trochu polievky na tanieri. Ak však uznáte, že je prípustné zjesť všetku polievku, napríklad vo Francúzsku sa polievkový tanier nakláňa smerom k sebe a v Anglicku smerom od seba. Ak sa polievka servíruje v šálke, môžete šálku vziať do pravej ruky a zvyšok vypiť. Vieme piť alkohol? Na Slovensku je bohatá tradícia v ponúkaní alkoholických nápojov. Nie vždy ich však vieme správne ponúkať a prijímať. Liehoviny nalieva vždy muž, ktorý sa prítomných dám vždy opýta: Dovolíte, prosím? alebo Smiem vám, prosím, naliať?. Ak dáma nesúhlasí, nie je vhodné ju nútiť, presviedčať alebo vyzvedať, prečo nechce piť a podobne. Pokiaľ sa niekomu stane, že mu napriek jeho nesúhlasu nalejú alkoholický nápoj, nemal by robiť také veci, ako som párkrát videla aj v lepšej spoločnosti: ženy hlučne vyjadrovali svoj nesúhlas mať naliate toľko ako ostatní, žiadali menej, odťahovali pohár, zásadne odmietali pohár čo len zodvihnúť... Ak hostiteľ nerešpektuje vôľu nepiť, stačí nechať si naliať toľko, koľko chce hostiteľ, pohár priložiť k ústam a alkoholu sa ani nedotknúť alebo odpiť toľko, koľko uznáme za vhodné. Určite nie je vhodné hlučne dávať najavo, že v pití alkoholu sme iní ako ostatní, vysvetľuje PhDr. Táňa Lesayová. A ešte dve bodky k téme reštaurácia: Ženy v reštaurácii často nevedia, kam si majú položiť kabelku. Naša spolupracovníčka pripomína, že si ju treba nechať na kolenách alebo položiť za seba na stoličku. Nikdy by sa nemala vešať na operadlo alebo dávať na podlahu. Na recepciách sú v strede tabule stojany s ovocím, ktoré je určené na dekoráciu, a nie na jedenie. Ovocie určené na jedenie je vždy upravené v servírovacích misách tak, aby sa dalo jesť vidličkou. (hyž) Čo s príborom, keď sme dojedli TALIANSKO a ŠPANIELSKO Nôž s vidličkou prekrížime na tanieri. NEMECKO Ak prekrížite nôž s vidličkou na tanieri, znamená to Ešte si prosím. FRANCÚZSKO Nôž a vidličku uložíme rovnobežne na tanieri s okrajom stola. Ak vás ďalej ponúkajú a poviete MERCI, znamená to Nie, ďakujem. ANGLICKO Po dojedení nôž i vidličku uložíme tak, ako vo Francúzsku. Ak vás ďalej ponúkajú a poviete THANK YOU, znamená to Nie, ďakujem. Správanie sa pri stole vo svete FRANCÚZSKO Pri prestretom stole, keď práve nejeme, ruky si nechávame na stole. ANGLICKO Pri prestretom stole, keď práve nejeme, ruky si nechávame na kolenách. Lakeť však na stôl určite nepatrí (najmä v Holandsku). FRANCÚZSKO Nepatrí sa siahať nožom na šalát a na syr sa siaha výlučne nožom. ŠPANIELSKO Nožom sa nemožno dotknúť nijakého vaječného jedla. NEMECKO Nepatrí sa siahať nožom na zemiaky (krájajú sa vidličkou). NEMECKO, RAKÚSKO, ANGLICKO Nepatrí sa nožom odkrojiť vrch vajíčka na mäkko. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |