Hospodársky denník
USD50,737 Sk
EUR43,241 Sk
CHF28,667 Sk
CZK1,218 Sk
  Piatok  22.Septembra 2000
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Babie leto praje biznis piknikom pod holým nebom

Keby ste boli dávnym mexickým Indiánom, určite by ste pozvali svojich obchodných partnerov na tradičné grilované barbecue. Keby ste boli dávnym Angličanom, iste by ste tých najprominentnejších hostí zavolali na biznis-výlet pod šírošírou modrou oblohou. No a keby ste boli dávnym Slovákom, nuž by ste pre urodzených či bohatých pánov dali pripraviť jednu z vtedajších najvýnimočnejších lahôdok - domácu hydinu. Keďže ste však tunajším podnikateľom konca 20. storočia, večierky, recepcie, párty, bankety či rauty vám vyryjú nejednu vrásku na čele. Všetko tu totiž už bolo (vrátane obchodných raňajok, koktailu na lodi, šampanského, „hore bez“ či kaviáru). Kto z vašich dôležitých hostí si neskôr spomenie na obed v sterilnom prostredí reštaurácie, hoci by ste ho zorganizovali čo najatraktívnejšie?! Vo Zvolene však na to majú svoj recept; byť tak trochu Indiánom, Angličanom i Slovákom zároveň. „Vyjsť si s obchodnými partnermi von do prírody a uprostred čarovnej slovenskej romantiky sa ústretovejšie baviť o ziskoch, úveroch, certifikátoch. Grilovať k tomu jemné, nežné a ľahko stráviteľné kuracie mäsko a zapíjať ho, povedzme, dobrým rulandským,“ pre generálneho riaditeľa spol. s r. o. Zvolenská hydina Ing. Antona Strašíka, PhD. nie je takáto garden párty naozaj žiadnym otáznikom. Stačí siahnuť k hociktorej výrobnej linke a biznis-piknik sa môže začať. Na úvod, napríklad, hydinovými opekačkami, párkami a klobásami Piknik i fašírkami z hydinovej zmesi; potom si hostí uctia celými kurčatami, grilovanými pečienkami, údenými stehienkami (táto medzinárodne vysoko cenená lahôdka sa práve vo Zvolene vyrába už 30 rokov) a korenenými kuracími dielmi Samba, ktoré akoby práve prišli z niektorého mexického barbecue. No a na záver - namiesto night drinku - musí prísť na rad studená misa tenučkých lososovo sfarbených plátkov Zámockej šunky. Obchodná riaditeľka Ing. Janka Grimeková (ženským okom dozerala na krásny vzhľad a chuť výrobku) a výrobný riaditeľ Ing. Ján Hajnala (chlapským slovom sa zase zaručil za jeho trvalú kvalitu) sa usilovali tento hydinový bonbónik doviesť k takej dokonalosti, aby sa s posledným kolieskom šunky obmäkčilo srdce aj toho najneprístupnejšieho zahraničného partnera. Tak vlastne vznikla špecialita, ktorej výnimočnosť ocenili odborníci z Ministerstva pôdohospodárstva SR prostredníctvom Zlatého kosáka 2000. Úspech hodný veľkolepého firemného pikniku, pretože ešte pred tromi rokmi by hociktorý rozumný ekonóm nedal za Zvolenskú hydinu ani deravý groš. Stopercentný nárast výroby v roku 1998, dôkladný dohľad nad kŕmnymi zmesami, úplné vylúčenie náhradiek z hydinových výrobkov, a taká starostlivosť o mrazenú hydinu, akú inde venujú chladenej, sa dajú prirovnať k vstávaniu fabriky z popola. Generálny riaditeľ - mimochodom, veľký vyznávač dôkladnosti v práci i dôkladnosti v relaxe - má však k tomu len krátke vysvetlenie: „Ako inak by sme mohli svojich obchodných partnerov pozvať na dobrý hydinový piknik?“

Skrátka slnečné, príjemné babie leto praje práve takejto garden párty. Odborníci na imidž a propagáciu ju zaraďujú k menej formálnym podujatiam a tvrdia, že hostia sa na nej cítia neškrobene aj vďaka neformálnemu oblečeniu... od ležérneho kostýmu, letného oblečenia so slameným klobúkom, až po večerný úbor. To všetko etiketa povoľuje vrátane sedenia pod dáždnikmi.

Manažérka bratislavskej reštaurácie Alfa - kde sa špecializujú na grilované jedlá - Marta Gálová k tomu dodáva:„ Pod holým nebom sa dá grilovať všetko. Kto neholduje bravčovým rebierkam, vyberie si hydinu. A kto neje žiadne mäso, pre toho treba pripraviť grilované plátky syrov, zemiakov, zeleniny či dokonca ovocia. Veď napokon biznis párty pod šírym nebom nie je iba o jedle, ale predovšetkým o nevšednom zážitku v lone (slovenskej) prírody.“

Text pod obrázok:

Pri tradičnom barbecue sa kurča ustavične natiera omáčkou z mäsového vývaru, paradajkového pretlaku, worcesterovej omáčky, cukru, horčice, čili, cibule a cesnaku. Keďže však vždy ide o tajomstvo šéfkuchára, pripravte si to svoje „â la“...

počasie

n Dnes bude od západu prechod k premenlivej veľkej, na západe časom zmenšenej oblačnosti s prehánkami. Najvyššia denná teplota 12 až 17 , na horách vo výške 1500 m 5 stupňov. Severozápadný až severný vietor 3 až 6, na juhozápade a na východe územia okolo 8 m/s. V sobotu a v nedeľu bude jasno až polojasno, zrána v nižších polohách miestami hmla. Najnižšia nočná teplota 7 až 3, v horských dolinách okolo 1, nadránom miestami aj v nížinách slabý prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe okolo 12 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 6.42 a zapadne o 18.46 hod.

Amsterdampolojasno18
Aténypolojasno30
Belehrad dážď18
Berlínpolooblačno15
Bratislavapolooblačno18
Bruselpolooblačno17
Budapešťprehánky18
Bukurešťdážď19
Frankfurtpolooblačno17
Helsinkislnečno16
Istanbulpolojasno29
Kodaňpolojasno17
Kyjevprehánky13
Lisabonjasno22
Londýndážď18
Madridskoro jasno25
Milánojasno24
Moskvajasno7
Oslopolojasno14
Parížpolooblačno20
Prahapolooblačno16
Rímpolojasno27
Sofiabúrky25
Štokholmjasno16
Varšavaprehánky14
Viedeňpolojasno18
Záhrebdážď18
Ženevapolojasno17

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.