|
|||||||||||||||||
Piatok 22.Septembra 2000 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Babie leto praje biznis piknikom pod holým nebomKeby ste boli dávnym mexickým Indiánom, určite by ste pozvali svojich obchodných partnerov na tradičné grilované barbecue. Keby ste boli dávnym Angličanom, iste by ste tých najprominentnejších hostí zavolali na biznis-výlet pod šírošírou modrou oblohou. No a keby ste boli dávnym Slovákom, nuž by ste pre urodzených či bohatých pánov dali pripraviť jednu z vtedajších najvýnimočnejších lahôdok - domácu hydinu. Keďže ste však tunajším podnikateľom konca 20. storočia, večierky, recepcie, párty, bankety či rauty vám vyryjú nejednu vrásku na čele. Všetko tu totiž už bolo (vrátane obchodných raňajok, koktailu na lodi, šampanského, hore bez či kaviáru). Kto z vašich dôležitých hostí si neskôr spomenie na obed v sterilnom prostredí reštaurácie, hoci by ste ho zorganizovali čo najatraktívnejšie?! Vo Zvolene však na to majú svoj recept; byť tak trochu Indiánom, Angličanom i Slovákom zároveň. Vyjsť si s obchodnými partnermi von do prírody a uprostred čarovnej slovenskej romantiky sa ústretovejšie baviť o ziskoch, úveroch, certifikátoch. Grilovať k tomu jemné, nežné a ľahko stráviteľné kuracie mäsko a zapíjať ho, povedzme, dobrým rulandským, pre generálneho riaditeľa spol. s r. o. Zvolenská hydina Ing. Antona Strašíka, PhD. nie je takáto garden párty naozaj žiadnym otáznikom. Stačí siahnuť k hociktorej výrobnej linke a biznis-piknik sa môže začať. Na úvod, napríklad, hydinovými opekačkami, párkami a klobásami Piknik i fašírkami z hydinovej zmesi; potom si hostí uctia celými kurčatami, grilovanými pečienkami, údenými stehienkami (táto medzinárodne vysoko cenená lahôdka sa práve vo Zvolene vyrába už 30 rokov) a korenenými kuracími dielmi Samba, ktoré akoby práve prišli z niektorého mexického barbecue. No a na záver - namiesto night drinku - musí prísť na rad studená misa tenučkých lososovo sfarbených plátkov Zámockej šunky. Obchodná riaditeľka Ing. Janka Grimeková (ženským okom dozerala na krásny vzhľad a chuť výrobku) a výrobný riaditeľ Ing. Ján Hajnala (chlapským slovom sa zase zaručil za jeho trvalú kvalitu) sa usilovali tento hydinový bonbónik doviesť k takej dokonalosti, aby sa s posledným kolieskom šunky obmäkčilo srdce aj toho najneprístupnejšieho zahraničného partnera. Tak vlastne vznikla špecialita, ktorej výnimočnosť ocenili odborníci z Ministerstva pôdohospodárstva SR prostredníctvom Zlatého kosáka 2000. Úspech hodný veľkolepého firemného pikniku, pretože ešte pred tromi rokmi by hociktorý rozumný ekonóm nedal za Zvolenskú hydinu ani deravý groš. Stopercentný nárast výroby v roku 1998, dôkladný dohľad nad kŕmnymi zmesami, úplné vylúčenie náhradiek z hydinových výrobkov, a taká starostlivosť o mrazenú hydinu, akú inde venujú chladenej, sa dajú prirovnať k vstávaniu fabriky z popola. Generálny riaditeľ - mimochodom, veľký vyznávač dôkladnosti v práci i dôkladnosti v relaxe - má však k tomu len krátke vysvetlenie: Ako inak by sme mohli svojich obchodných partnerov pozvať na dobrý hydinový piknik? Skrátka slnečné, príjemné babie leto praje práve takejto garden párty. Odborníci na imidž a propagáciu ju zaraďujú k menej formálnym podujatiam a tvrdia, že hostia sa na nej cítia neškrobene aj vďaka neformálnemu oblečeniu... od ležérneho kostýmu, letného oblečenia so slameným klobúkom, až po večerný úbor. To všetko etiketa povoľuje vrátane sedenia pod dáždnikmi. Manažérka bratislavskej reštaurácie Alfa - kde sa špecializujú na grilované jedlá - Marta Gálová k tomu dodáva: Pod holým nebom sa dá grilovať všetko. Kto neholduje bravčovým rebierkam, vyberie si hydinu. A kto neje žiadne mäso, pre toho treba pripraviť grilované plátky syrov, zemiakov, zeleniny či dokonca ovocia. Veď napokon biznis párty pod šírym nebom nie je iba o jedle, ale predovšetkým o nevšednom zážitku v lone (slovenskej) prírody. Text pod obrázok: Pri tradičnom barbecue sa kurča ustavične natiera omáčkou z mäsového vývaru, paradajkového pretlaku, worcesterovej omáčky, cukru, horčice, čili, cibule a cesnaku. Keďže však vždy ide o tajomstvo šéfkuchára, pripravte si to svoje â la... |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |