Hospodársky denník
USD46,844 Sk
EUR43,642 Sk
CHF28,532 Sk
CZK1,249 Sk
  Štvrtok  25.Januára 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Bez ochrany to nepôjde

Komentuje Andrej Pokojný

Výsledky posledného marketingového roka prinútili cukrovarnícke spoločnosti znižovať plánovanú produkciu. Napriek množstvu aktivít sa nepodarilo zastaviť pád jeho predaja cukru na vnútornom trhu. Za posledných desať rokov klesol jeho predaj o 100-tisíc ton a za posledné tri hospodárske roky o 46-tisíc s trvalo zostupnou tendenciou.

Tento rok začínalo Slovensko so zásobami vo výške 163-tisíc ton s očakávaním, že do začiatku kampane zostane na skladoch viac ako 40-tisíc ton cukru. Vyrábať ho ako nepotrebný, s naivnou predstavou, že sa „niečo urobí“, znamenalo by začiatok krachu cukrovarníckych spoločností. To viedlo napokon k vlaňajšiemu zníženiu kontraktácie plôch cukrovej repy na 33 500 hektárov a k dočasnému alebo možno trvalému zastaveniu výroby cukru v Sládkovičove a Šuranoch. Nízka úroda cukrovej repy spôsobila nedostatočné využitie spracovateľských kapacít cukrovarov a zvýšenie výrobných nákladov. Okrem slabého využitia spracovateľských kapacít, keď priemerná dĺžka kampane trvala namiesto optimálnych 90 dní iba 60, na zvýšenie spracovateľských nákladov negatívne vplývalo aj zvýšenie cien palív, energie a pohonných látok. Zastaviť negatívny vývoj sa dá dosiahnuť iba stabilizáciou domáceho trhu s cukrom a stabilizáciou produkcie cukrovej repy, čo sa, prirodzene, premietne do rastu realizačných cien oboch komodít.

Nedostatok cukru na vnútornom trhu však nehrozí, pretože cukrovarom zostalo na skladoch začiatkom

vlaňajšej kampane 32 000 ton cukru z minulého roka. Zreálnenie jeho cien sa dá dosiahnuť iba v prípade, že sa konečne začne s dôslednou ochranou vnútorného trhu. O tom, či sa tak stane, malo by sa rozhodnúť už v najbližších dňoch. V opačnom prípade nedosiahneme stabilizáciu situácie na trhu a slovenskému cukrovarníctvu a repárstvu hrozí stav núdze, ba možno až ohrozenia, ktoré sa nemusí dobre skončiť. Čo by nasledovalo? Slovensko by zaplavil cukor z dovozu. Podobná situácia sa už v niektorých európskych štátoch stala. Cena zahraničného cukru by u nás totiž nebola nižšia, nabalili by sa obchodníci, priekupníci... Naši cukrovarníci sú pozorní, sledujú vývoj v Európe i vo svete, upozorňujú a snažia sa reagovať. Nie štáty EÚ, ale dokonca len Poľsko či Česká republika by slovenský trh s cukrom „zhltli“ ako malinu.

Počasie

Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené, miestami prehánky alebo dážď, predpoludním od 1000 m, popoludní až od 1600 m, sneženie. Na východe spočiatku sneženie na celom území. Najvyššia denná teplota 0 až 5, na západe okolo 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi na +2 stupne. Juhovýchodný až južný vietor 3 až 7 m/s, na horách 10 až 15 m/s. V piatok bude veľká oblačnosť až zamračené, na mnohých miestach dážď, ktorý môže v ranných hodinách namŕzať. Od 1500 m sneženie. Nočná teplota 1 až -3 stupne. Denná teplota 2 až 6 stupňov. V sobotu bude oblačno, miestami prehánky, asi od 1200 m snehové. Na západe popoludní veľká oblačnosť až zamračené so zrážkami. Nočná teplota 2 až -2 stupne. Denná teplota 3 až 7 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 7.30 a zapadne o 16.39 hod.

Amsterdamdážď7
Atényoblačno10
Belehradoblačno5
Berlíndážď5
Bratislavaoblačno8
Bruseloblačno11
Budapešťdážď7
Bukurešťoblačno3
Frankfurtpolooblačno7
Helsinkisneženie1
Istanbulpolooblačno8
Kodaňjasno5
Kyjevpolooblačno-2
Lisabonoblačno11
Londýndážď7
Madridpolooblačno15
Milánodážď10
Moskvajasno -8
Osloprehánky4
Parížoblačno8
Prahaoblačno7
Rímoblačno16
Sofiaoblačno4
Štokholmoblačno3
Varšavadážď5
Viedeňprehánky8
Záhrebdážď7
Ženevadážď1

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.