Hospodársky denník
USD46,376 Sk
EUR43,804 Sk
CHF28,76 Sk
CZK1,247 Sk
  Streda  3.Januára 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Inteligentné obaly na postupe

Nie iba nalákať zákazníka, ale aj v jeho prospech

Priemysel balenia potravín je rýchlo sa rozvíjajúcim odvetvím, bezprostredne ovplyvňujúcim úspešný predaj výrobkov. To dokumentuje aj fakt, že výroba obalových materiálov je v priemyselne vyspelých krajinách na 9. až 10. mieste medzi priemyselnými odvetviami a dosahujú ním 1,5 až 2,2 % svojho HDP. Toto odvetvie má za sebou relatívne krátku cestu vývoja, keď priemyselne sa začali vyrábať potravinárske obaly na báze železných a neželezných plechov, papiera a plastických látok až v priebehu minulého storočia.

V súčasnosti sa nároky na obalové materiály stále zvyšujú, a tak už ku klasickým požiadavkám na obalové materiály, ako sú bariérová ochrana proti škodcom, proti fyzikálnej, chemickej a mikrobiologickej kontaminácii, nežiaducim organoleptickým zmenám balených potravín, ochrana proti úbytku a predĺženie lehoty trvanlivosti využitím modifikovanej atmosféry, čiže vákua, pribúdajú ďalšie požiadavky. V odbornej verejnosti sú takéto obaly známe ako aktívne alebo inteligentné. Pod týmto pojmom sa vo všeobecnosti rozumie taký obalový materiál, ktorý je

schopný meniť

svoju priepustnosť plynov a prchavých látok v závislosti od podmienok v priestore ohraničenom obalom. Sám materiál môže obsahovať ďalšie látky, ktoré majú antioxidačný a antimikróbny účinok, alebo priamo ovplyvňujú organoleptické vlastnosti potravín, ako sú vôňa, chuť, textúra a pod. Tieto látky vstupujú do aktívnej interakcie s potravinami, čím priamo ovplyvňujú čas trvanlivosti potravín. Príkladom aktívneho balenia je pohlcovanie alebo uvoľňovanie kyslíka, oxidu uhličitého, etanolu, etylénu alebo vodných par. Inteligentné obaly majú schopnosť zaznamenávať „históriu“ balenej potraviny z hľadiska teplotných zmien, prieniku plynov alebo vodnej pary. Indikátory signalizujúce uvoľnenie látok vznikajúcich pri disimilačných procesoch priamo informujú spotrebiteľa o skutočnom stave potravinárskeho produktu.

Ďalšou významnou funkciou obalového materiálu, ktorá v budúcom období bude zohrávať čoraz významnejšiu úlohu, je jeho preventívne pôsobenie, teda schopnosť selektívne zachytávať eventuálne sa vyskytujúce kontaminanty v potravinách. Aj nedávna aféra s dioxínmi v Belgicku ukázala, že stále existuje

nebezpečenstvo

náhodnej kontaminácie potravín rôznymi toxickými látkami, ktoré môžu byť efektívne odstránené z potravín sorbciou do vhodných obalových materiálov.

Andrej Pokojný

Počasie

Dnes bude prevažne veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach občasné sneženie, ktoré sa môže v nižších a stredných polohách miestami zmeniť na dážď so snehom alebo dážď, miestami aj mrznúci. Najvyššia denná teplota 0 až 4 stupne. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 stupňov. Juhovýchodný až južný vietor 3 až 6, na horách 10 až 15 m/s. Vo štvrtok bude prevažne oblačno, ojedinele slabé zrážky. V piatok veľká oblačnosť a miestami sneženie, na juhu a juhozápade časom dážď, v noci a ráno lokálne mrznúci. V nižších polohách ráno a predpoludním miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 0 až -4 stupne. Najvyššia denná teplota väčšinou 1 až 5 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 7.46 a zapadne o 16.08 hod.

Amsterdamdážď7
Atényoblačno16
Belehraddážď5
Berlínzamračené7
Bratislavadážď3
Bruseldážď7
Budapešťdážď4
Bukurešťoblačno6
Frankfurtpolooblačno6
Helsinkidážď2
Istanbulslnečno15
Kodaňprehánky5
Kyjevsneženie0
Lisabondážď13
Londýnprehánky8
Madridzamračené9
Milánopolooblačno6
Moskvazamračené0
Oslosneženie0
Paríždážď6
Prahaoblačno6
Rímpolooblačno15
Sofiapolooblačno7
Štokholmdážď3
Varšavadážď3
Viedeňdážď5
Záhrebdážď5
Ženevazamračené5

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.