|
|||||||||||||||||
Streda 3.Januára 2001 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Inteligentné obaly na postupeNie iba nalákať zákazníka, ale aj v jeho prospech Priemysel balenia potravín je rýchlo sa rozvíjajúcim odvetvím, bezprostredne ovplyvňujúcim úspešný predaj výrobkov. To dokumentuje aj fakt, že výroba obalových materiálov je v priemyselne vyspelých krajinách na 9. až 10. mieste medzi priemyselnými odvetviami a dosahujú ním 1,5 až 2,2 % svojho HDP. Toto odvetvie má za sebou relatívne krátku cestu vývoja, keď priemyselne sa začali vyrábať potravinárske obaly na báze železných a neželezných plechov, papiera a plastických látok až v priebehu minulého storočia. V súčasnosti sa nároky na obalové materiály stále zvyšujú, a tak už ku klasickým požiadavkám na obalové materiály, ako sú bariérová ochrana proti škodcom, proti fyzikálnej, chemickej a mikrobiologickej kontaminácii, nežiaducim organoleptickým zmenám balených potravín, ochrana proti úbytku a predĺženie lehoty trvanlivosti využitím modifikovanej atmosféry, čiže vákua, pribúdajú ďalšie požiadavky. V odbornej verejnosti sú takéto obaly známe ako aktívne alebo inteligentné. Pod týmto pojmom sa vo všeobecnosti rozumie taký obalový materiál, ktorý je schopný meniť svoju priepustnosť plynov a prchavých látok v závislosti od podmienok v priestore ohraničenom obalom. Sám materiál môže obsahovať ďalšie látky, ktoré majú antioxidačný a antimikróbny účinok, alebo priamo ovplyvňujú organoleptické vlastnosti potravín, ako sú vôňa, chuť, textúra a pod. Tieto látky vstupujú do aktívnej interakcie s potravinami, čím priamo ovplyvňujú čas trvanlivosti potravín. Príkladom aktívneho balenia je pohlcovanie alebo uvoľňovanie kyslíka, oxidu uhličitého, etanolu, etylénu alebo vodných par. Inteligentné obaly majú schopnosť zaznamenávať históriu balenej potraviny z hľadiska teplotných zmien, prieniku plynov alebo vodnej pary. Indikátory signalizujúce uvoľnenie látok vznikajúcich pri disimilačných procesoch priamo informujú spotrebiteľa o skutočnom stave potravinárskeho produktu. Ďalšou významnou funkciou obalového materiálu, ktorá v budúcom období bude zohrávať čoraz významnejšiu úlohu, je jeho preventívne pôsobenie, teda schopnosť selektívne zachytávať eventuálne sa vyskytujúce kontaminanty v potravinách. Aj nedávna aféra s dioxínmi v Belgicku ukázala, že stále existuje nebezpečenstvo náhodnej kontaminácie potravín rôznymi toxickými látkami, ktoré môžu byť efektívne odstránené z potravín sorbciou do vhodných obalových materiálov. Andrej Pokojný |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |