Hospodársky denník
USD46,065 Sk
EUR43,815 Sk
CHF28,782 Sk
CZK1,249 Sk
  Piatok  5.Januára 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Európa čihi, my hota

Poznámka Vladimíra Turanského

Pre potravinársky výskum na Slovensku je bolestivé, že z pôvodných jeho približne tisíc pracovníkov v roku 1989, zostala v súčasnosti necelá jedna štvrtina. Navyše ani transparentnosť poskytovania finančných prostriedkov na štátne projekty nie je dobrou perspektívou pre výskum v oblasti potravinárstva a výživy. Pritom v zahraničí, kde sa práve táto oblasť rozvíja, sa sústreďujú na programy hygienickej bezpečnosti potravín a pripravili v podobe tzv. bielej knihy koncept zaručenia potravinovej hygienickej bezpečnosti v európskom regióne a v pláne je aj zriadenie Európskeho úradu pre potraviny. U nás sa aj vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov začnúc rokom 2001 redukuje knižničný fond jedinej centrálnej potravinárskej vedeckej knižnice na Slovensku, čo je možné považovať za ďalší úder potravinárskemu výskumu na ceste jeho, žiaľ, pokračujúceho úpadku. Veď bez odbornej a vedeckej literatúry nie je možné robiť absolútne nič pri napĺňaní nosných oblastí potravinárskeho výskumu. A pritom vývoj laboratórnej techniky, informatiky a jej systémov pokračuje míľovými krokmi vpred. Podľa našich odborníkov rozvoj pracovísk vedy a výskumu v rezortnej sfére by nemal byť založený len na administratívnom hodnotení prostredníctvom publikácií a prostredníctvom pedagogickej činnosti, čo môže vyhovovať niektorým vedeckým pracoviskám, ale aj univerzitám. Predovšetkým by však malo ísť o konkrétne dosiahnuté výsledky, medzinárodné renomé výskumných organizácií a stabilizáciu rozhodujúcich pracovníkov. Tiež aj o vedecké a výskumné programy a ďalšie činnosti, kde vedecký pohľad na problematiku pomáha pri viacerých závažných programoch vedeckého výskumu v oblasti potravinárstva.

Počasie

Dnes bude oblačno až zamračené. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 1 až 5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly. Slabý vietor južných smerov večer na západnom Slovensku zosilnie na 4 až 8, v nárazoch miestami okolo 12 m/s. Na horách popoludní zosilnie juhozápadný vietor na 15 až 20 m/s. V sobotu bude prevažne oblačno a hmlisto. Na západe cez deň postupne až zamračené a ojedinele dážď. Nočná teplota 2 až -2 stupne. Denná teplota 2 až 6 stupňov. V nedeľu bude zamračené a hmlisto, ojedinele občasný dážď, vo vysokých horských polohách sneženie. Cez deň od západu čiastočne zmenšovanie oblačnosti. Nočná teplota 2 až -2 stupne. Denná teplota 2 až 6, na juhu pri zmenšenej oblačnosti aj vyššia. Slnko vyjde zajtra o 7.44 a zapadne o 16.10 hod.

Amsterdamdážď6
Aténypolojasno15
Belehradprehánky7
Berlíndážď6
Bratislavaoblačno4
Bruseldážď6
Budapešťpolooblačno5
Bukurešťoblačno5
Frankfurtdážď7
Helsinkiveľká oblačnosť0
Istanbulpolooblačno12
Kodaňprehánky4
Kyjevjasno0
Lisabondážď14
Londýndážď5
Madridprehánky10
Milánoprehánky3
Moskvapolojasno-3
Osloprehánky1
Paríždážď10
Prahazamračené5
Rímjasno13
Sofiazamračené4
Štokholmprehánky3
Varšavaoblačno3
Viedeňoblačno5
Záhreboblačno9
Ženevadážď8

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.