|
|||||||||||||||||
Piatok 5.Januára 2001 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hitom pre unavených - tekvicaPekné na pohľad, chutné na jedenie a zdravé, taká je stručná charakteristika tekvíc. Je v nich však viac zdravia, ako sa domnieva väčšina ľudí. Podľa odborníkov je táto jesenná zelenina bohatá hlavne na vitamín A a na steroly. V Amerike sa začali tekvice pestovať už pred 10 000 rokmi. Surová alebo varená, sušená alebo pečená, na americkom kontinente má tekvica vždy zelenú v závislosti od regionálnych kuchýň. V priebehu stáročí sa podarilo vyšľachtiť niekoľko stoviek jej odrôd. V Guinnessovej knihe rekordov sa uvádza, že najťažšia tekvica na svete vážila 449 kilogramov. Okrem takéhoto obra však existujú aj malé sorty, napríklad Hókkaidó. Pravda, to je iste zaujímavé čítanie, my však slovenskému podnikateľovi a manažérovi, ktorý má na stole desiatky problémov pripomíname, že tekvica môže byť celkom vhodným liekom na zregenerovanie zdevastovanej kondície. Na tekvicovej dužine je najzdravší vysoký obsah rôznych karotenoidov označovaných aj ako provitamín A, ktorý je porovnateľný napríklad s obsahom provitamínu A v karotke. Niektoré odrody obsahujú dokonca 12-krát viac karotenoidov ako mrkva, považovaná za jeden z najbohatších prírodných zdrojov provitamínu A, ktorý si ľudský organizmus spracúva na životne dôležitý vitamín A. Vedci dokázali, že tento vitamín má antioxidačné účinky, slúži nielen ako prevencia nádorových ochorení, ale má vysoko pozitívny účinok na zrak. Tekvica sa však pýši aj inými prednosťami. Jej dužina obsahuje len minimálne množstvo tuku a vysoký obsah vlákniny, čo tiež nie je zanedbateľné. Nezanedbateľné sú aj účinky tekvicových jadierok, obsahujúcich 50 percent nenasýtenej kyseliny linolovej. Okrem vitamínu E obsahujú jadrá cenné minerálne látky a stopové prvky, napríklad draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a chróm. Ešte stále sme vás nepresvedčili, že sa oddá vyskúšať spomínané efekty?! Tak potom na záver ešte užitočná rada mužskej populácii. Práve pánom v najlepších rokoch sa odporúča pravidelná konzumácia tekvicových jadierok. Steroly obsiahnuté v jadrách majú vraj výnimočné účinky... |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |