Hospodársky denník
USD48,603 Sk
EUR43,633 Sk
CHF29,567 Sk
CZK1,306 Sk
  Utorok  23.Októbra 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Dve tváre privatizácie

Komentuje Ladislav Kunik

Ak by sme slogan Kupujte slovenské výrobky premietli na užšie, regionálne plátno, zistili by sme, že by napríklad možnosť výberu z produktov vznikajúcich na území Košického kraja bola poriadne okyptená. Zo samotného centra kraja a zároveň druhého najväčšieho slovenského mesta vďaka zle vykonanej transformácii vymizlo spracovanie mlieka, hoci tamojšia mliekareň bola jednou z technologicky najmodernejšie vybavených na Slovensku. Podobne chýba veľkospracovanie mäsa, zanikol tam pivovar s dlhoročnou tradíciou a na kolenách sa najnovšie ocitol aj mlyn, najväčší na Slovensku i vari aj v strednej Európe. Identický osud ďalej od centra na východ postihol cukrovar v Trebišove, ktorý prežil aj svetové katastrofy, no nie naše privatizačné obdobie, a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Príčiny tohto stavu už boli pomenované a zrejme bezpečne ostávajú zahalené pod nesplnenou ťarchou sľubov o potrestaní vinníkov z predvolebných mítingov mnohých politikov či štátnikov.

Našťastie, sú aj pozitívne prípady a netreba v regióne východného Slovenska ísť za nimi ďaleko. Čo vymizlo z mapy firiem v Košiciach, to sa v Humennom úspešne rozvíja. Tamojšia akciová spoločnosť Mecom na spracovanie mäsa po transformácii v roku 1995 nabrala kurz so vztýčeným palcom smerom hore a za niekoľko rokov získala dobré meno i pozíciu medzi slovenskými výrobcami potravín. Podľa zdravo sebavedomého výroku jedného z členov manažmentu je iba otázkou času, kedy sa stane lídrom v brandži. Dajme však priestor faktom: základné imanie stúplo zo 148 mil. Sk v roku 1996 na súčasných takmer 325 mil. Sk, podobný trend zaznamenala spoločnosť aj v náraste počtu zamestnancov z 274 na 800 s priemernou mzdou 14 715 Sk. Za roky 1999 a 2000 získala titul za najlepší manažment a dokázala aj investovať za viac ako 450 mil. Sk z vlastných zdrojov do inovácie výroby, zvýšenia hygieny a pracovných podmienok zamestnancov. Úspešne zdvihla hodenú rukavicu v podobe prísnych a tvrdých podmienok hypermarketov, kam dodáva asi 17 % svojej produkcie.

V čom spočíva úspech firmy? Dostala sa zrejme do rúk správnych ľudí, ktorým je pojem „tunel“ známy iba v pôvodnom a nie prenesenom význame. Podobný úspech zaznamenáva aj Humenská mliekareň, ktorá na rozdiel od mnohých podobných spracovateľských firiem neskrachovala, ale zvyšuje svoje výnosy, vytvára nové pracovné miesta a okrem iného aj ona dokáže súperiť s podmienkami hypermarketov.

Počasie

Dnes bude polojasno až oblačno. Ráno v nižších polohách na niektorých miestach hmla. Ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe okolo 11 stupňov. Severozápadný až severný vietor 3 až 6 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 stupne.V stredu bude polooblačno, v západnej polovici oblačno a miestami slabé zrážky. Nočná teplota 7 až 2, v údoliach okolo 0, denná teplota 11 až 15, na západe a severe miestami 7 až 10 stupňov. Vo štvrtok bude veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď. Nočná teplota 9 až 5, v horských dolinách okolo 3, denná teplota väčšinou 9 až 14 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 7.27 a zapadne o 17.45 hod.

Počasie v európskych mestách a teplota v °C

Amsterdamdážď12
Atényjasno25
Belehradjasno15
Berlínoblačno9
Bratislavapolooblačno13
Brusel dážď12
Budapešťpolooblačno14
Bukurešť polooblačno16
Frankfurtdážď12
Helsinkijasno5
Istanbulpolooblačno18
Kodaňpolooblačno11
Kyjevpolooblačno5
Lisabonpolooblačno18
Londýnpolooblačno16
Madridjasno18
Moskvajasno0
Oslojasno2
Parížpolooblačno16
Prahaoblačno12
Rímpolooblačno24
Sofiajasno12
Štokholmjasno5
Varšavadážď5
Viedeňoblačno14
Záhreboblačno15
Ženevadážď13

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.