|
|||||||||||||||||
Piatok 26.Októbra 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Trh s mäsom je v pohybeObchod žiada bravčovinu, bude jej dosť? Obchodovanie s mäsom prekonáva v súčasnosti búrlivé turbulencie. Zníženie spotrebiteľského dopytu po hovädzom mäse postavilo spracovateľov jatočných zvierat do nových podmienok. Trh s hovädzím mäsom sa podľa skúseností Mäsokombinátu Hrádok v Lučenci prepadol asi o 50 % a naopak, zvyšuje sa záujem o bravčovinu. Táto zmena priniesla i zvýšenie nákupnej ceny jatočných ošípaných asi o 2 Sk za kilogram, kým pri jatočnom dobytku sa vyvíja opačne. Zmluvy o nákupe jatočných zvierat sa však uzatvárajú na celý rok a dodatočné korekcie do obchodných vzťahoch nevnášajú priaznivú atmosféru. Slabší dopyt po hovädzom mäse spôsobuje prebytky v ponuke býkov a spracovatelia sú toho názoru, že by nebolo vhodné, ak by chovatelia prikročili k výraznému znižovaniu stavov. Po čase by sa len ťažko naprávali dôsledky takého kroku, pričom schodnejšou cestou je štátna kompenzácia v podobe dotácie. Dodržanie stavov dobytčích jednotiek je preto jednou z podmienok získania štátnej dotácie a v budúcom roku by sa podľa návrhu mal chov dobytka dotačne zvýhodniť. Aj keď zníženie dopytu po hovädzom mäse zanechá v ekonomike poľnohospodárskych podnikov v obvode Regionálneho odboru ministerstva pôdohospodárstva v Žiari nad Hronom negatívne dôsledky, ich hospodárenie sa vďaka rastlinnej výrobe vyvíja lepšie ako pred rokom. Pokles dopytu pocítili aj producenti a spracovatelia v Poľnohospodárskom družstve v Dobrej Nive, okres Zvolen. Podľa hlavného zootechnika Ing. Štefana Ukropa poľnohospodári na to zareagujú znížením stavov zvierat. Družstvo chová štyritisíc kusov hovädzieho dobytka, z toho 1500 kráv. Má vlastný bitúnok a spracovanie mäsa, ktoré zhodnocujú aj do finálnych výrobkov, ako sú klobásy, jaternice a tlačenka. Mäso a výrobky z neho ponúka aj cez vlastné maloobchodné predajne v Dobrej Nive a vo Zvolene. Poľnohospodársky podnik chová 11-tisíc ošípaných a v tomto segmente očakáva v predvianočnom období priaznivú nákupnú sezónu, aj keď sa trh často správa nevyspytateľne. Výkyvy v odbyte mäsa zaznamenávajú producenti nielen sezónne, ale aj v rámci mesiaca a dokonca i v závislosti od výplatných termínov miezd vo väčších fabrikách. Peter Farárik |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |