Víno na kardiosystém Svetový kongres o víne a viniči v Bratislave Na 26. svetovom kongrese o víne a viniči a 81. valnom zhromaždení Medzinárodnej organizácie pre víno a vinič v dňoch 10. až 17. októbra 2001 v austrálskom Adelaide sa Slovenská republika prezentovala ako budúci usporiadateľ svetového kongresu o víne a viniči, ktorý bude v Bratislave v dňoch 24. až 28. júna 2002. Na budúci rok sa do Bratislavy chystá 550 až 600 účastníkov z celého sveta. Vo vedeckej časti programu reprezentovala SR RNDr. Oľga Pecháňová, CSc. z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV s prednáškou v sekcii Víno a zdravie na tému Účinky polyfenolov izolovaných z červeného vína v experimentálnej hypertenzii. Na základe výsledkov experimentálneho výskumu dokázala, že polyfenoly izolované z červeného vína majú preventívny účinok na vysoký tlak, regresný účinok pri vysokom tlaku, znižujú tvorbu mikroinfarktov, zabraňujú množeniu nefunkčného tkaniva v srdci (fibróza) a odbúravajú vyvinuté fibrózy. Profesor Fedor Malík z Technickej univerzity v Bratislave sa na kongrese prezentoval témou Obsah niektorých rastových látok enzymatického systému vo vrcholových orgánoch viniča, čo možno využiť v biochemickom výskume. (tu)
|
|