|
|||||||||||||||||
Pondelok 5.Novembra 2001 |
|
|||||||
Každý deviaty človek má hladNapriek problémom náš agrokomplex vie zaujať odborníkov V rímskom sídle OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vzniklo Slovenské podnikateľské centrum, ktorého úlohou bude podpora a zvyšovanie informovanosti o našom poľnohospodársko-potravinárskom komplexe. Centrum je jediné svojho druhu v rámci FAO. Potvrdili sme ním vysokú úroveň vzťahov s uvedenou organizáciou. Tento dar je chápaný aj ako prejav našej humanitárnej spolupatričnosti s hladujúcimi vo svete a ako forma podpory medzinárodnému poľnohospodárstvu. Slovenské podnikateľské centrum bude slúžiť ako školiace stredisko pre mnohých mladých odborníkov z rezortu, ale aj ako miesto významných rokovaní FAO so svetovými finančnými a politickými inštitúciami. Zriadili sme ho z príspevkov našich podnikateľov v poľnohospodárstve a potravinárstve. Pre SR, tak ako aj ďalšie krajiny s prechodnou ekonomikou, je dôležité, aby program FAO bol založený na budovaní širšieho partnerstva s medzinárodnými organizáciami, inštitúciami vrátane mimovládnych. Stelesňuje riešenie potravinových problémov sveta. Podľa informácií z jeho subregionálneho pracoviska pre strednú a východnú Európu v Budapešti, na hranici chudoby žije človek, ktorého denný príjem neprekročí dva USD. Na základe tohto kritéria prežíva na Slovensku na hranici chudoby asi 12 % jeho obyvateľov. Žiaľ, aj v strednej a vo východnej Európe sa prejavuje podvýživa a jej následky na sociálno-ekonomickú situáciu obyvateľov. Tieto symptómy sú varovným signálom pre našu vládu, aby venovala zvýšenú pozornosť uplatňovaniu prijatej koncepcie poľnohospodárstva do roku 2005. Jedným z rozhodujúcich problémov nášho agrokomplexu zostáva nízka miera investovania. Stále pretrváva nepriaznivá situácia najmä v obnove väčšiny poľnohospodárskych strojov a zariadení (v rastlinnej výrobe je 88 % strojov starších ako osem rokov). V potravinárstve došlo medziročne k zníženiu investovania o 17,3 %. Podľa najnovších údajov počet hladujúcich vo svete klesá ročne o šesť miliónov. Nie je to však pozitívny trend, skôr naopak. Zvyšuje sa riziko, že zámery v zbavovaní sa hladu nebudú nesplnené. V minulosti bol tento pokles razantnejší. Veď svetový summit o výžive v Ríme v roku 1999 požadoval dosiahnuť ročný pokles hladujúcich o 20 miliónov ľudí. Boj proti hladu na zníženie chudoby bol témou tohtoročného Svetového dňa potravín, ktorý vyhlásila FAO v spolupráci s programom PHARE. Pri tejto príležitosti Ministerstvo pôdohospodárstva SR a jeho Samostatné agrárno-marketingové oddelenie (SAMO) pripravili informačnú kampaň zameranú na zmenu stravovacích návykov našich občanov. Kampaň by však nemala byť jednorazová, ale v podstate trvalá, lebo správne stravovacie návyky sú okrem dostatku vyváženého sortimentu potravín ďalším civilizačným problémom. V tejto súvislosti nám vedúca SAMO Zuzana Nouzovská povedala, že nepriaznivý trend je najmä v spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov. Projekt školské mlieko sa rozbieha aj vďaka štátnym dotáciám, ale návyky mladej populácie sa v podstate menia. Pravidelné stravovanie s výškou veku klesá. Kým na základných školách prvého stupňa sa stravuje v školskej jedálni 70 % detí, na stredných školách už iba 20 %. Riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho a národný tajomník FAO Milan Kováč pripomína, že svetový potravinový summit v roku 1996 v Ríme upozornil na nové problémy vedúce k zhoršeniu výživy obyvateľstva. Medzi ne patrí znižovanie výmery poľnohospodárskej pôdy, klimatické zmeny posúvajúce teplotnú hranicu, vyľudňovanie vidieka a choroba aids. Časť týchto problémov svetového pôdohospodárstva je aktuálna aj na Slovensku. Vladimír Turanský |
|
||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |