|
|||||||||||||||||
Utorok 6.Novembra 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Poteší oči aj - jazykKakao nie je dobré len na konzumovanie, najmä vo forme čokolády, ale dá sa využiť aj ako surovina na tvorivú umeleckú činnosť. Keď sa majstrovi cukrárovi, špecializujúcemu sa na prácu s čokoládou, podarí z kakaovej hmoty urobiť sochu, poteší sa aj oko. Niekoľko špecialistov na výrobu čokolády a cukrárskych výrobkov z kakaa pokladajú túto hmotu za surovinu na sochársku činnosť. Mnohí návštevníci Salóna čokolády, ktorá sa koná oddnes do 4. novembra v Paríži, sa o tom budú môcť presvedčiť. Na Salóne čokolády si bude možné pozrieť napríklad aj Monu Lisu. Z čokolády ju pripravil Pierre Marcolini pôvodom z Belgicka, majster sveta v cukrárskej tvorbe z roku 1995. Ako pre noviny povedal, chcel vytvoriť spojenie medzi nadčasovým umením a rozplývajúcim sa umením: po skončení čokoládovej Mony Lisy obraz, na ktorom pracoval 48 hodín, uschoval do chladného prostredia. Pri obdivovaní výtvorov cukrárov sa poteší nielen oko, ale tečú aj slinky. Napriek tomu platí: vystavených predmetov sa nedotýkajte. Dodržiava sa pravidlo, že sám majster kakaovej hmoty prvý začína deliť výrobok. (do) |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |