Doma sú jeden deň v roku Dopiekli opekance na vianočné stoly Asi päť až šesť ton opekancov poputuje na vianočné stoly v rámci stredného i východného Slovenska zo spoločnosti Tatrapeko vo Svite. Opekance s makom poznajú v jednotlivých regiónoch ako bobáľky, lokše či šúľance, sú vari najrozšírenejšou súčasťou štedrovečerného jedálneho lístka. Produkciu tradičných opekancov začali v Tatrapeku s predstihom a bodku za touto sezónnou výrobou položili včera. Ostávajúce predsviatočné dni využijú na prípravu vianočného pečiva, koláčov, závinov či rolád. Spoločnosť má 170 pracovníkov a výroba v nej je prakticky nepretržitá. Vlani nepiekli iba v prvý deň vianočný. Chlieb a pečivo sú najlepšie čerstvé. Denne nimi zásobujeme odberateľov vlastnými autami, povedal riaditeľ firmy Ladislav Uhlár. Tatrapeko podľa neho vyrába okrem viacerých druhov chleba a širokého sortimentu pečiva aj takmer sto druhov cukrárenských výrobkov. (TASR)
|
|