Hospodársky denník
USD48,113 Sk
EUR43,184 Sk
CHF29,427 Sk
CZK1,343 Sk
  Piatok  21.Decembra 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Paragraf na hlavné jedlo

Komentuje Rudolfa Vallová

Od právnych noriem podnikatelia očakávajú jasnosť, jednoznačnosť a jednoduchosť. Už ako naznačuje paragraf, ako legislatívny symbol, s právnymi normami to nikdy nebudeme mať ľahké. Nebude to ináč ani so stravnými lístkami, nad ktorými pri prerokúvaní daňového zákona v parlamente viseli ťažké mraky. Od 1. apríla platnosť nadobúdajúci Zákonník práce síce bližšie ozrejmuje charakter daňového nákladu „stravovanie zamestnancov“, ale nezabezpečuje jeho jednotný výklad. Máme zákon o potravinách (č. 152/1995 Z. z.), no nemáme zákon o jedlách, ba ani o zásadách zdravej výživy, takže výklad obsahu týchto slov je skôr etický ako právny. Problémy s výkladom môžu nastať nielen v súvislosti s definíciou obsahu slov „jedlo alebo nápoj“, ale aj v prípadoch, v ktorých môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom pre nemožnosť plnenia svojich zákonných povinností finančný príspevok. V oblasti stravovania zamestnancov Zákonník práce prináša nové možnosti, ale do podnikania vnesie nejasnosti spojené s výkladom práva. Týka sa to hlavne prípadov, v ktorých sa zamestnávateľ rozhodne zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov pomocou spoločností oprávnených sprostredkovať stravovacie služby, čiže prostredníctvom emitentov stravovacích poukážok. Títo v doterajšej praxi zmluvne zaväzovali poskytovateľa stravy na poskytnutie „hlavného jedla“, teda potraviny pripravenej na priamu konzumáciu bez rozdielu, či táto je v nezmenenom, upravenom, alebo spracovanom stave rôznymi gastronomickými technológiami. Ustanovenia nového Zákonníka práce umožňujú konzumáciu „teplého hlavného jedla“, teda len tepelne upravenú alebo spracovanú potravinu. Oveľa voľnejší výklad pritom ponecháva pre „vhodný“ nápoj, ktorý by mal podľa zákona zodpovedať len zásadám správnej výživy, hoci pri čítaní sa hneď ponúka využiť hlavné triediace hľadisko, ktoré nápoj rozlišuje na alkoholický a nealkoholický.

Od vzniku prvej spoločnosti oprávnenej sprostredkovať stravovacie služby sa zamestnancom spestrila možnosť výberu stravovania. Do životného štýlu zamestnancov sa takto zaviedol sociálny štandard bežný aj vo vyspelých štátoch sveta. Daňový zákon v nadväznosti na Zákonník práce takto dáva zamestnávateľovi možnosť zúčastniť sa na uvádzaní sociálneho štandardu do života. Závisí teraz od dikcie zákonnej normy, aby tvorbu tohto štandardu pomohla uviesť do života.

Počasie

Dnes bude jasno až polojasno. Popoludní od severozápadu pribúdanie oblačnosti a neskôr ojedinele sneženie. Najvyššia denná teplota -6 až -1, ojedinele okolo -8, na horách vo výške 1500 m okolo -8 stupňov. Slabý premenlivý, neskôr južný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s.V sobotu bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Nočná teplota -4 až -8, denná teplota -5 až -1 stupeň. V nedeľu bude zamračené so snežením, neskôr prechod k premenlivej oblačnosti a snehovým prehánkam. Nočná teplota -5 až -9, denná teplota -7 až -3 stupne.Slnko vyjde zajtra o 7.42 a zapadne o 15.59 hod.

Amsterdamjasno3
Atényoblačno4
Belehradjasno2
Berlínsneženie-3
Bratislavapolojasno-2
Brusel polojasno3
Budapešťpolooblačno0
Bukurešť jasno2
Frankfurtzamračené0
Helsinkioblačno-6
Istanbuljasno3
Kodaňoblačno-3
Kyjevzamračené-2
Lisabonpolooblačno11
Londýnpolooblačno3
Madridpolojasno6
Moskvasneženie-11
Oslooblačno-5
Parížpolooblačno2
Prahasneženie-4
Rímoblačno7
Sofiajasno-1
Štokholmpolooblačno-7
Varšavazamračené0
Viedeňpolojasno-2
Záhrebpolooblačno3
Ženevapolojasno-2

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.