|
|||||||||||||||||
Pondelok 31.Decembra 2001 |
|
|||||||
Kráľovské vínoBlíži sa prelom rokov, ľudia si na celom svete budú pripíjať šampanským a rôznymi inými sektami. Viete však, čím si pripíjate a kedy môžete hovoriť o pravom šampanskom? Ak sa povie šampanské, každý si predstaví svetlé šumivé víno plné bubliniek. Môže byť suché, polosuché i sladké, môže vám chutiť viac či menej, ale jednu vec musí pravé šampanské spĺňať bezpodmienečne: miestom jeho pôvodu nemôže byť iná oblasť než francúzska Champagne. Inak ste si do čaše najlepšie dlhej a štíhlej , hoci sa často používajú aj široké nádobky, ktoré boli vytvorené podľa ňadier kráľovskej milenky madame Pompadour naliali sekt, šumivé víno, ktorému šampanské iba hovoríme. To pravé sa vyrába už tri storočia a stalo sa jedným z najznámejších nápojov na svete. Pravda víno sa v Champagni vyrába oveľa dlhšie. Veď hrozno tu pestovali už starí Rimania. Sláva vín z tohto kraja sa začala šíriť od čias, čo sa tu začali konať korunovácie francúzskych kráľov. Legenda vraví, že tajomstvo výroby šumivého šampanského vína celkom náhodou objavil istý mních Pierre Pérignon v malej dedinke Hautvillers. V osemnástom storočí v pivniciach tunajšieho benediktínskeho kláštora začali z ničoho nič vybuchovať fľaše s vínom, v ktorých nedopatrením dochádzalo k druhej fermentácii, a vytvárali sa tak bublinky oxidu uhličitého. Prečo môže pravé šampanské pochádzať jedine z kraja Champagne? Môžu za to klimatické podmienky, druh vínnej révy a súhra okolností. Priemerná ročná teplota v kraji neprekročí 10,5 stupňa Celzia. Jednotlivé vinice sú samozrejme vystavované rôznemu množstvu slnečného svitu a nachádzajú sa v odlišných nadmorských výškach (aj keby to bolo iba pár metrov). Tieto drobné rozdiely potom rozhodujú o výnimočnosti vína z určitej vinice. Šampanské sa podáva vychladené, najlepšie na teplotu od šesť do osem stupňov Celzia. Ľad rozhodne nepridávajte prezradíte tak, že nie ste znalec. Tak na zdravie! |
|
||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |