Hospodársky denník
USD48,467 Sk
EUR42,76 Sk
CHF28,867 Sk
CZK1,337 Sk
  Pondelok  31.Decembra 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Silvestrovský receptár Hd

Prihotoviť tú správnu silvestrovskú tabuľu nie je jednoduché. Jedlá majú byť nie každodenné, ľahko stráviteľné, pekné a vkusne upravené, aby aj „oči jedli“. Ak ste ešte nestihli zostaviť váš jedálniček na dnešnú dlhú noc, v ktorej sa z roku 2001 prehupneme do roku 2002, alebo vám ešte niečo chýba, ponúkame vám zopár originálnych tipov.

Sendvič Silvester

Krajček sendviča alebo bieleho chleba potrieme maslom, prípadne rastlinným tukom - ak sme presvedčení, že to viac prospeje nášmu zdraviu. Ak sme si predvídavo zadovážili pravý, prípadne falošný kaviár, postrašíme ním maslo a podobne pripravíme ďalšie obložené chlebíky. Rátame minimálne päť, prípadne až desať chlebíkov na osobu, podľa toho, či budeme podávať aj niečo iné. Myslime na to, že hostia sa už od Vianoc, resp. odvtedy, čo sa dozvedeli, že nás navštívia, stravovali mimoriadne racionálne a sú vyhladovaní...

Obmena: Do stredu chlebíka potretého maslom umiestnime kúsok syra, salámy, klobásky, prípadne kápie alebo bielej reďkovky. Pod tú sa však – kvôli estetickému efektu – farebne viac hodí akákoľvek nátierka tmavšej farby, napríklad zelená špenátová, červená rajčinová, modrá atramentová alebo čierna tušová.

Omeleta s prekvapením

Obmenu klasickej flambovanej omelety, v ktorej sa skrýva zmrzlina, pripravíme v tento večer v jednoduchšom vydaní. Ak sme na zľadovatelom chodníku cestou domov nespadli aj s kartónom vajec, prípadne sme ich stihli ako-tak zachrániť, postupujeme takto: Na tuk na panvici vylejeme vajcia, pokiaľ možno bez škrupiniek, zamiešame a pridáme prekvapenie. Veď vy už viete, či chcete svojich priateľov prekvapiť vanilkovou zmrzlinou, zlatým prsteňom alebo piatimi lyžičkami soli...

Bowle 2002

Ako sa s príjemným nápojom dopracovať do roka, čo vyzerá rovnako odpredu ako odzadu: Vo veľkej mise, pohári, váze a pod. zmiešame všetko, čo nájdeme v komore a chladničke. (Až tak veľa toho asi nebude.) Môžu to byť rôzne kompóty, ovocie nakladané v rume alebo liehu, víno a rozhodne šampanské. Pomer surovín volíme podľa vlastnej výdrže.

Po Silvestri Nový rok

Bolo by to zvláštne, keby sme sa v prvý deň nového roka nezobudili hladní. Čo však dať na stôl? Nemá to mať krídla (šťastie by uletelo), nemá to byť ryba (šťastie by odplávalo) a nemá to byť zviera, ktoré dokáže rýchlo behať ako napr. zajac (šťastie by nám utieklo). Skúste to teda podľa našich rád.

Predjedlo: Hovädzie ikry s petržlenom

Ikry obalíme v múke, do ktorej sme zamiešali červenú papriku a opražíme na tuku. Pripravíme si hrianky, potrieme ich maslom a sardelovou pastou, na to uložíme opražené hovädzie ikry, posypeme nasekaným petržlenom a podávame.

Poznámka: Ak sa vám nepodarí zohnať hovädzie ikry, recept je veľmi dobrý aj s rybími, napr. kaprími. Len to šťastie...

Polievka: Hubová s haluškami

Výhodu majú čitatelia, ktorí si ešte v sezóne nasušili a odložili aspoň za hrsť (dve hrste sú lepšie) muchotrávky zelenej. Huby uvaríme, polievku zasmažíme, pripravíme si z vajíčka, múky, vody a soli cestičko na halušky. Rozotrieme ho na lopárik a hádžeme halušky. Zakaždým, keď sa nám podarí trafiť do hrnca, dáme si zahrať slávnostný tuš. Napokon nakrájame trocha petržlenovej vňate - s tým už máme skúsenosti - a nasypeme do odstavenej polievky. V čase podávania sa diskrétne vzdialime. Ak prišli všetci, ktorých sme pozvali a chceli sme sa ich zbaviť, možno to bude naše šťastie. Len nám nesmú dokázať úmysel...

Poznámka: V prípade, že sa vám nápad s muchotrávkou nepozdáva, môžete recept vyskúšať s dubákmi, prípadne inými „obyčajnými“ hubami.

Hlavné jedlo: Závitky á la Byrokrat

Pripravíme si presne toľko rezňov, koľko osôb bude pri stole. Dáme pozor na to, aby boli všetky rovnako veľké. Starostlivo ich naklepeme, posolíme a necháme chvíľu postáť. Z pozostalosti starého otca vyberieme pár glotových rukávov a nastriháme na rovnaké pásiky. Na každý pásik umiestnime jeden rezeň, vložíme doň kúsok špargle (všetky musia byť rovnaké), stočíme a uviažeme. Pečieme na rozpálenom tuku a podávame s kvalitným kečupom.

Dezert: Puding Zuzana

Ak sú hostia takí neslušní, že sa po tom všetkom, čo už stihli pojesť, domáhajú ešte aj dezertu, nezostáva nám nič iné, len ich uspokojiť. Siahneme po osvedčených prípravkoch ... (žiaľ, nemôžeme menovať, nezaplatili za reklamu) a za pomoci ručného šľahača a studeného mlieka máme za chvíľu hotový chutný krém. Ak chceme náročných hostí šokovať našou vynaliezavosťou, zmiešame dve chute. Vrch môžeme ozdobiť kúskami banánov, lieskovými alebo vlašskými orechmi, prípadne prichutíme likérom. Ak sa hostia nezložili ani po tomto chode, pošlite nám ich do redakcie. Pracovníkov, čo sa len tak nezosypú pod náporom ťažkej práce, potrebujeme.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.