Piť... a čo najmenej sa opiť Nie je dobré veriť rôznym tabuľkám, ktoré tzv. spoľahlivo určia, aké množstvo alkoholu zostáva v krvi po požití určitého druhu a množstva alkoholických nápojov. Znalci radia, že množstvo alkoholu v krvi najlepšie odbúravajú potraviny s glycidmi, teda napríklad cestoviny, ryža, sušienky, sladené a ovocné jedlá . Odporúčajú piť skôr alkoholické nápoje zo zŕn, napríklad whisky, než nápoje z ovocia ako koňak alebo slivovicu, ktoré viac útočia na nervovú sústavu. Z rovnakých dôvodov je vraj viac nebezpečné biele víno než červené. Neverte ani tvrdeniu, že káva znižuje množstvo alkoholu v krvi. Naopak: predlžuje účinnosť alkoholu v organizme a kávička na záver navyše výrazne zvyšuje jeho hladinu. Dávajte si pozor, keď budete odchádzať nad ránom zo silvestrovskej veselice: kyslík, hlavne v chlade, účinky alkoholu zvyšuje.
|
|