Hospodársky denník
USD46,971 Sk
EUR43,739 Sk
CHF28,632 Sk
CZK1,261 Sk
  Štvrtok  1.Februára 2001

Kedy bolo najhoršie? Možno ešte len bude

Najväčšie obavy z BSE majú chovatelia v horských oblastiach

„Nič sa nevyrovná dobrému hovädziemu steaku,“ vyhlásil v týchto dňoch, pre mnohých provokatívne a nemiestne, jeden náš obchodník s mäsom a výrobkami z neho. Iste ho k tomu viedla obava, či ten steak si nedá onedlho už len on sám. Západoeurópske vlády sa snažia upokojiť svojich občanov takými vyhláseniami, že riziko ochorenia pri požívaní hovädzieho mäsa je veľmi nízke a porovnateľné s rizikom vyfajčenia jednej cigarety ročne. Kto to však kedy vypočítal? Do žartovania vôbec nie je najmä poľnohospodárom v našich horských a podhorských oblastiach, kde prevládajú pasienky. Doménou ich chovu je totiž práve hovädzí dobytok a ovce, teda živočíšne druhy, ktoré sú najrizikovejšie. Situáciu prežívajú tamojší poľnohospodári osobitne bolestivo a netaja obavy, či dokážu situáciu ekonomicky zvládnuť. Za posledných desať rokov sa totiž stavy hovädzieho dobytka zredukovali na polovicu. Znížením počtu kráv o viac ako 50 % a rapídnym poklesom počtu dobytka vo výkrme (o 65 %) sa celkový počet dobytka zredukoval po roku 1989 na menej než polovicu (42,5 %). Z regionálneho hľadiska ho najviac ubudlo v najprodukčnejšej západoslovenskej oblasti. Čím menej sa bude kupovať slovenské hovädzie, tým skôr klesne počet zvierat, ba možno aj vymiznú naše chovné stáda. Potom bude dlho trvať, kým sa založia nové a dovtedy budeme závislí od dovozu. To je názor viacerých odborníkov zaoberajúcich sa výrobou, ošetrovaním a distribúciou mäsa. Napríklad podľa konateľky firmy ERMA, ktorá sa zaoberá jeho výrobou a spracovaním a dodáva mäso v oblasti východného Slovenska, Eriky Šagátovej, nastal pokles predaja hovädziny. Myslí si, že tento stav vyvolali často neúplné a nepresné informácie

o možnostiach

nákazy ľudí z chorých „šialených kráv“. Oni vykupujú jatočné zvieratá nie staršie ako dva roky od domácich chovateľov z okolia, ktorým nedávali pri kŕmení mäsovokostnú múčku. Mäsokombinát firmy Tipso v Michalovciach, ktorý zásobuje na 50 % mäsom školské zariadenia, zaznamenal v posledných dňoch výrazný pokles záujmu o hovädzinu. V a. s. Mecom Trade Humenné zatiaľ nenastali výrazné zmeny v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi a denne v priemere porážajú 24 kusov hovädzieho dobytka a ošípaných asi desaťnásobok. Pokles dopytu po hovädzine zaznamenali už pred dvoma rokmi, ale pre cenu. Ako uviedol riaditeľ hypermarketu Tesco v Košiciach Miroslav Šofranko, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa hovädziny predáva o niečo menej. Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora vo Zvolene v súčasnosti analyzuje situáciu okolo podpisu

nákupných zmlúv

medzi prvovýrobou a spracovateľmi, a tie ukážu, čomu budú musieť chovatelia jatočných zvierat čeliť v blízkej budúcnosti. Podľa riaditeľa Michala Storošku, kampaň v súvislosti s hrozbou BSE zvyšuje v obchodoch zásoby mäsa a na základe toho sa buď znížia nákupné ceny, alebo zákazník nebude mať o ponuku záujem. V konečnom dôsledku sa to prenesie do prvovýroby.

Sú obavy, že producentov prinúti menší záujem o mäso predávať dobytok pod nákupné ceny. V Poľnohospodárskom družstve v Dobrej Nive s umiestnením mäsa na trhu zatiaľ nemali ťažkosti. Ročne produkujú dvetisíc ton mäsa, z toho 400 ton z jatočného dobytka. Podľa skúseností Mäsokombinátu Hrádok, ako nám ich tlmočil výrobný riaditeľ Ondrej Danko, na domácom trhu sa predáva menej hovädzieho asi o 60 percent. Súčasný odbyt v Hrádku nepovažujú za horší ako v rovnakom čase pred rokom. V banskobystrickom hypermarkete Tesco zaznamenali pokles dopytu po hovädzom mäse. Situáciu riešia dotovaním predaja cez interné akcie, napríklad ponukou väčších balení za nižšiu cenu. Naši mäsiari sa z obavy o biznis chránia ako vedia. Niektorí pútajú pozornosť zákazníkov výrazným označením mäsa, že ide o

domáci produkt,

iní čiastočne zmenili ponuku v predajniach. Faktom je, že do roku 1990 sme konzumovali v priemere ročne až 23 kg hovädzieho mäsa, vlani to bolo už iba okolo 10 kg. Terajšie odhady hovoria o ďalšom poklese na deväť kilogramov, ale čo sa stane do konca roka, to nik nevie predpovedať. Za posledných päť rokov, hoci si to ani neuvedomujeme, sme zmenili štruktúru v spôsobe prijímania mäsa a výrobkov z neho. Predtým sme kupovali dve tretiny mäsa v podobe čerstvého výsekového a tretinu vo forme výrobkov, teraz je to

presne naopak.

Európsky komisár pre poľnohospodárstvo Franz Fischler varoval pred „explóziou“ nákladov na riešenie krízy okolo tzv. choroby šialených kráv a vyhlásil, že situácia je omnoho horšia, ako sa očakávalo. Výkup a likvidácia staršieho dobytka je podľa neho jedinou možnosťou, ako zabrániť úplnému kolapsu trhu s hovädzím mäsom. „Kríza na trhu hovädzieho je horšia, ako si myslíme. Posledné trhové ukazovatele sú alarmujúce,“ povedal F. Fischler na rokovaní s ministrami poľnohospodárstva členských krajín EÚ. Podľa F. Fischlera klesla spotreba hovädzieho mäsa o 27 %, hoci Európska komisia očakávala iba 10 %. V Nemecku sa konzumácia hovädzieho znížila dokonca o 50 %, v Portugalsku a Taliansku o 40 %. Mnoho nečlenských krajín navyše zakazuje dovoz hovädziny zo štátov pätnástky.

(tu, lk, pf)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.