Hospodársky denník
USD48,464 Sk
EUR43,799 Sk
CHF28,587 Sk
CZK1,264 Sk
  Pondelok  26.Februára 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Podpora vývozu hovädzieho

V ČR vyšší dopyt po bravčovom a hydine

Štátny poľnohospodársky intervenčný fond (SFIZ) schválil na základe rozhodnutia vlády podmienky a zásady na podporu vývozu jatočných býkov a z nich vyrobeného mäsa v dôsledku negatívneho vývoja ich predaja pre obavy spotrebiteľov z BSE. Subvencia bude poskytnutá až do 30. apríla tohto roka na celkové množstvo 10-tisíc ton jatočných býkov, a to 5 Kč na 1 kg pri ich živom vývoze a 16 Kč za 1 kg mäsa. SFIZ vyčlení na túto podporu sumu 120 miliónov Kč, aby sa vyrovnali straty ich výrobcov, predovšetkým v dôsledku prudkého zníženia spotreby o viac ako tretinu a z toho plynúce klesajúce ceny. Priemerná nákupná cena jatočného dobytka všetkých kategórií sa znížila oproti poslednému mesiacu minulého roka o 12,7 %, čo je takmer päť korún za kilogram živej hmotnosti. Na tento trend, pochopiteľne, reagovali aj obchodné ceny, ktoré dosiahli v priemere 105 Kč a sú nižšie o 2,5 % oproti novembru 2000. Januárová anketa v súvislosti z obáv z choroby BSE, ktorá sa zatiaľ v ČR vôbec nevyskytla, zaznamenala pokles u tradičných domácich dodávateľov o 30 až 50 %.

V decembri bolo vyrobených len 3,2-tisíca ton hovädzieho a takmer päťkrát viac bravčového mäsa. Vyšší odbyt bravčového mäsa o viac než 10 % bol riešený predovšetkým znížením jeho zásob. To však neovplyvnilo jeho cenu, ktorá stagnuje na 38,8 Kč/kg živej hmotnosti od konca minulého roka a neočakáva sa jej výraznejší pohyb. Priemerná cena mäsa 73,15 Kč/kg zostala na úrovni roka 2000.

Významným spôsobom však rastie spotreba hydinového mäsa, ktorého sledované podniky spracovali vlani 24,5-tisíca ton, čo je nárast v porovnaní s rokom 1999 o viac ako štvrtinu. Zaujímavé je, že výrobcovia, ktorí produkujú na ekofarmách hovädzie mäso certifikované v kvalite Bio, nezaznamenali pokles jeho odbytu. Pritom cena ich produkcie je o štvrtinu vyššia ako pri hovädzom mäse vyrobenom bežným spôsobom. Títo producenti, ktorí nikdy nekŕmili hospodárske zvieratá dnes obávanou mäsovokostnou múčkou, pristúpili ako prví k testovaniu každého porazeného kusa na BSE a kľúčové údaje vyšetrenia, ktoré prevádzkuje pražský Štátny veterinárny ústav, sú dostupné na internete. Pokiaľ ide o zahraničný obchod, nebolo zatiaľ v januári do ČR dovezené žiadne hovädzie mäso. V priebehu minulého roka sa doviezlo takmer štyritisíc ton tohto druhu, čo bolo takmer o 600 ton viac než v roku 1999. V priebehu minulého roka sa vyviezlo 1,5-tisíca ton v prvej polovici minulého mesiaca potom ďalších 26,4 ton hovädzieho.

Richard Seemann

Praha

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.