Hospodársky denník
USD46,505 Sk
EUR43,74 Sk
CHF28,525 Sk
CZK1,256 Sk
  Pondelok  5.Februára 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Lepšie, ale ešte stále nie hyper

Zelenina a ovocie v petržalskom Carrefoure s problémami

„Je dôvod na stiahnutie uhoriek z predaja, lebo vyzerajú podchladené. Niektoré sú zažltnuté, mäkké, zvädnuté a začína aj mokrá hniloba. Tovar stiahneme do skladovej časti a urobíme rozbor.“ To boli prvé slová jedného z trojice inšpektorov Slovenského centra pre kontrolu kvality ovocia a zeleniny Slovenskej

poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie, s ktorými sme sa pred niekoľkými dňami vybrali na inšpekciu do bratislavského hypermarketu Carrefour. Najprv si tovar prezreli a aj opatrne chytili do ruky. Naše správanie sa nijako neodlišovalo od iných zákazníkov. Nápadní sme mohli byť len tým, že sme nemali košíky. V priebehu niekoľkých minút s rutinou profesionálov, no nie so zámerom nájsť nedostatok aj tam kde nie je, objavili niekoľko slabín tohto oddelenia, ktoré bežný zákazník ani nevníma. „Uhorky roztriedime, vypočítame percento nevyhovujúcich a podľa toho určíme, či vyhovujú a môžu sa predávať alebo nie,“ hovorí nám inšpektor. V čase našej návštevy ich predával hypermarket za 42,80 Sk/kg a boli označené ako uhorky poľné. Nad regálom však malo byť napísané, že ide o uhorky šalátové - poľné. Ich pôvod bol deklarovaný ako slovenský, ale podľa inšpektorov išlo skôr o Maroko alebo Španielsko. Hoci máme niekoľko podnikateľov, ktorí pestujú zeleninu modernou technológiou, ich produkcia nie je ešte taká vysoká, aby pokryli dopyt obchodníkov. Pokiaľ je zelenina balená v spotrebiteľskom obale a nie je upravovaná, ale iba umytá a osušená, nemusí byť na obale dátum spotreby, ale stačí dátum balenia. Len čo je nejako upravovaná, napríklad odstránením korienkov a listov rezom alebo krájaná, považuje sa to za spracovanú zeleninu, a potom musí byť na obale aj dátum najskoršej spotreby. V Carrefoure tejto požiadavke mrkva a pór nevyhoveli. Cenovka kontrolovanej papriky uvádzala jej slovenský pôvod. Inšpektorov na rozdiel od gazdinky však ťažko oklamú. „V tomto prípade ide o tovar nášho podnikateľa, ktorý však pestuje papriku v Maroku,“ vysvetľujú nám. Banány musia byť najmä na stopkách bez plesne. Tie v Carrefoure boli tentoraz v poriadku. Rovnako tak listová a hlúbová zelenina. „Niektoré banány bývajú zákazníkmi otlačené. Po ošúpaní, ak by bola otlačená aj dužina, tak plod považujeme za nevyhovujúci. Takže

ich kvalitu

výrazne ovplyvňujú aj kupujúci.“ Banány by nemali byť skladované pri teplote menej ako 14 stupňov Celzia, lebo vplyvom nižšej teploty sa mení ich chuť a farba. A tak uvažujeme, ako by asi skončila takáto kontrola na trhoviskách.

Po tejto „laickej“ kontrole sme ohlásili náš príchod. Novinár to v Carrefoure nemá jednoduché, o právo byť aj pri oficiálnej časti kontroly sme museli argumentovať všetkým možným, lebo ak by nás požiadali, aby sme opustili priestory kancelárií a skladov, kde inšpektori triedili a matematicky vyhodnocovali kvalitu uhoriek, tak by nám žiadny zákon o prístupe k informáciám nepomohol. Zabralo až vysvetlenie, že ak nám neumožnia byť pri kontrole až do konca, budeme sa opierať len o informácie SPPI, ktorá nám ich zo zákona musí po skončení previerky poskytnúť a Carrefour nedostane možnosť prípadne sa obhájiť. Inšpektori na základe rozboru vzorky vypočítali percento nevyhovujúcich uhoriek. Ich verdikt bol jednoznačný, z predaja ich

museli stiahnuť.

Niektoré nedostatky boli odstránené ešte počas našej kontroly. „Zamestnanci by mali tovar triediť alebo ho obratom poslať späť dodávateľovi. Išlo aj o evidentné nedostatky, ktoré mohli bez problémov rozoznať pri vstupnej kontrole,“ vysvetľuje nám dôvod verdiktu jeden z inšpektorov.

Menším nedostatkom bolo aj umiestnenie zemiakov pod silným elektrickým svetlom, čo ich môže

znehodnotiť, lebo pri fotosyntéze zozelenejú a ukladajú sa v nich jedovaté látky. Tie sa však väčšinou dajú odstrániť ošúpaním. Napriek týmto výčitkám sa podľa pracovníkov SPPI kvalita predaja v oddelení ovocia a zeleniny petržalského Carrefouru zlepšuje. Usúdili tak podľa predchádzajúcich previerok.

Vedúci oddelenia ovocia a zeleniny Ing. Jozef Berko, absolvent Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre, nám povedal o problémoch s dodávateľmi a o tom, že do 24 hodín môžu nekvalitný tovar vrátiť. „Ráno sa ho snažíme prebrať a stáva sa, že z príjmu ho aj vraciame. Keď však príde

celý kamión,

tak fyzicky sa to skontrolovať nedá. Následne však tovar aj vraciame.“ Ich záujmom je ponúkať čo najviac slovenských produktov. Z dôvodu nekvality vracajú dodávateľom až 7 % ovocia a zeleniny. „Na Slovensku sa zatiaľ len málo pestovateľov venuje aj pozberovej úprave plodov. Pritom lákavý vzhľad tovaru je jedným z kritérií jeho predajnosti,“ konštatuje vedúca Slovenského centra pre kontrolu kvality ovocia a zeleniny SPPI, Ing. Viera Baričičová, CSc. „Skúsenosti slovenských obchodníkov s trvanlivosťou u nás vypestovanej zeleniny nie sú veľmi dobré. Je to zrejme spôsobené používaním rozdielnych technológií pozberovej úpravy. Na Slovensku zatiaľ nemáme takého pestovateľa zeleniny, ktorý by

bol schopný

zabezpečiť plynulé celoročné zásobovanie veľkých predajní. O niečo lepšie je to však s ovocím,“ vysvetľuje nám situáciu. „Prioritou sú pre nás slovenské výrobky, ale kvalita je niekedy problémom,“ zapája sa do rozhovoru šéf sektora potravín hypermarketu Carrefour, Francúz Sylvain Viault, ktorý má zahraničné skúsenosti. „Často tovar odmietame, ale niekedy výrobky musíme akceptovať, aby sme ich vôbec mohli predávať.“ Potvrdil nám však, že kvalita zeleniny a ovocia je u nás predsa len lepšia ako napríklad v Česku.

Vladimír Turanský

Počasie

Dnes bude veľká, na juhozápade zmenšená oblačnosť. Miestami občasný dážď. Vo vyšších horských polohách sneženie. Ráno ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 0 až 5, na juhozápade miestami okolo 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 0 stupňov. Slabý vietor.V utorok bude polooblačno, na severe a východe časom až oblačno a ojedinele prehánky. Nočná teplota 2 až -2, najvyššia denná teplota 4 až 8, na juhu pri zmenšenej oblačnosti miestami až 10 stupňov. V stredu bude jasno až polojasno. Ráno a predpoludním vo východnej polovici územia miestami hmla. Najnižšia nočná teplota 3 až -1, v horských dolinách vo východnej polovici územia okolo -3, najvyššia denná teplota 4 až 8 stupeň, na juhozápade okolo 11 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 7.16 a zapadne o 16.57 hod.

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3 a vykurovacia krivka č. 1.Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 1. 2. 2001: Bratislava 100,11, Sliač 97,67, Košice 98,66, Poprad 92,97, za 2. 2. 2001: Bratislava 100,07, Sliač 97,69, Košice 98,70, Poprad 92,93, za 3. 2. 2001: Bratislava 99,56, Sliač 97,48, Košice 98,59, Poprad 92,73.

Amsterdamoblačno5
Aténypolojasno14
Belehradoblačno10
Berlíndážď4
Bratislavaoblačno5
Bruselpolojasno5
Budapešťoblačno6
Bukurešťoblačno5
Frankfurtdážď7
Helsinkisneženie-17
Istanbulpolojasno12
Kodaňsneženie-4
Kyjevoblačno-2
Lisabonpolojasno12
Londýndážď7
Madridpolooblačno14
Milánopolooblačno11
Moskvasneženie-8
Oslooblačno -15
Paríždážď8
Prahazamračené5
Rímpolojasno14
Sofiaoblačno6
Štokholmoblačno-9
Varšavadážď3
Viedeňzamračené5
Záhreboblačno10
Ženevadážď7

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.