|
|||||||||||||||||
Štvrtok 8.Februára 2001 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bude to koniec steakov?Nové opatrenia EÚ proti BSE Brusel (TASR) - Obľúbené steaky z vysokej roštenky budú už čoskoro v Európskej únii raritou. Európska komisia (EK) včera v snahe upokojiť stále väčšie obavy z choroby šialených kráv (BSE) predložila návrh, ktorý zakazuje predaj hovädzej vysokej roštenky s kosťou zo zvierat starších ako jeden rok. Ak návrh komisie schváli stály veterinárny výbor EÚ, zákaz začne platiť od 1. apríla 2001. Výnimku dostali iba Švédsko, Fínsko, Rakúsko, Británia a Portugalsko, v ostatných členských štátoch únie steaky z vysokej roštenky (T-bone steaks) zmiznú z jedálnych lístkov. Opatrenie sa nevťahuje na štáty, v ktorých sa zatiaľ nevyskytli prípady BSE, alebo ktoré jasne preukázali efektívnosť existujúcich kontrolných opatrení. Dnešným návrhom poskytujeme dodatočnú ochranu spotrebiteľov, komentoval rozhodnutie EK komisár zodpovedný za bezpečnosť potravín a zdravie David Byrne. V boji proti BSE je podľa neho životne dôležité, aby členské štáty EÚ poctivo aplikovali všetky prijaté opatrenia proti chorobe šialených kráv. Medzi ne patrí od 1. januára tohto roka okrem iného zákaz kŕmenia všetkých hospodárskych zvierat mäsovými a kostnými múčkami, povinné testovanie zvierat určených na porážku a starších ako 30 mesiacov a odstránenie netestovaných zvierat z potravinového reťazca. Podľa včerajšieho návrhu EK majú členské krajiny možnosť povoliť odstránenie kostí až v mieste predaja, v prípade ostatných zakázaných rizikových materiálov (mozog, miecha, črevo a slezina) sa tak musí stať ešte pred distribúciou mäsa - v mieste porážky zvieraťa. Zdá sa, že labužníci v Európskej únii sa budú musieť pre chorobu šialených kráv rozlúčiť s lahôdkami ako fiorentínsky alebo toskánsky steak, ktoré sa tradične pripravujú zo zvierat starých 17 až 22 mesiacov. Okrem predaja mäsa s kosťou včera Európska komisia navrhla zákaz používania mechanicky oddeleného mäsa z hovädzieho dobytka, oviec a kôz a nariadila, aby sa živočíšne tuky pred použitím ako krmivo varili pri zvýšenom tlaku. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |