|
|||||||||||||||||
Piatok 9.Februára 2001 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zdravie a víno je darZdravie človeka je dar, od ktorého závisí kvalita života, a preto je našou prvoradou úlohou chrániť si ho. Za úroveň svojho zdravia v rozhodujúcej miere zodpovedá každý sám. Jeho kvalita je ovplyvnená predovšetkým spôsobom života. Všetci si uvedomujeme, že chrániť si zdravie je to najlepšie, čo môžeme pre seba urobiť. Aj Oscar Wilde povedal: To, čo nám v živote najviac chýba je niekto, kto by za nás urobil to, čo môžeme urobiť sami. Dnes vám v seriáli prinášame celkom netradičný pohľad na tému, ktorá je nielen príjemná, ale ako sa dočítate aj celkom užitočná pre naše zdravie. Pre ľudí práce a bezhraničného výkonu, teda pre slovenského biznismena má zvlášť zaujímavé následky. V seriáli dnes pokračujeme na tému: Zdravie a víno. Naše telo je ustavične vystavované škodlivým vplyvom tzv. voľných radikálov. Voľné radikály sú stále chemické spojenia, ktoré predstavujú pre naše bunky permanentnú záťaž. K týmto vplyvom patria jedy v živom prostredí, zvýšené UV žiarenie, fajčenie, stres, nadmerné používanie alkoholu, zlá výživa. Ochranu nášho tela voči voľným radikálom zabezpečujú antioxidanty, ako sú vitamíny C, E, Beta- karotén a v poslednom období v lekárskych výskumoch veľmi odporúčaný koenzým Q 10. Výskum sa zaoberal transportom živín (tzv. systém NTC) a prišiel k záverom, že aplikácia antioxidantov je účinnejšia vo forme nápojov, ktoré prechádzajú žalúdkom kratší čas, revitalizujú črevnú flóru, vytvárajú optimálnu pH hodnotu a majú tým rýchlejšiu účinnosť. Tento výskum podporuje i našu teóriu o blahodarných účinkoch vína na stravovanie. Dosiaľ zaužívané, že víno ako alkoholický nápoj spôsobuje civilizačné ochorenia, dnes celý kultúrny svet zavrhol a vínu sa prikladá taká vážnosť v stravovaní, akú si v skutočnosti zaslúži. Obsah fenolových látok vo víne v kombinácii s alkoholom je tou najúčinnejšou kombináciou pri ochrane organizmu proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Konzumovať denne 2-3 poháre vína (hlavne červeného) pri hlavnom jedle, znižuje hodnotu zlého cholesterolu, odbúrava voľné radikály, čo znamená, že účinok vína pôsobí rýchle (zásluhou alkoholu) a víno sa správa ako antioxidant. Zo známych antioxidantov vo víne je najznámejší resveratrol (ako prírodný antifungicíd, ďalej guercetín, katechín, rutín a veľa ďalších (asi do 100 registrovaných). Dnes sa pozitívnymi účinkami vína na zdravie ľudí zaoberajú okrem biochemikov, vinohradníkov, enológov, tiež lekári, čo potvrdzuje nový pohľad na víno. Čo z toho vyplýva, hlavne pre strednú generáciu tridsiatnikov, generáciu, ktorá si môže ovplyvniť stravovacie návyky, čiže ovplyvniť kvalitu života. A) Existuje vedeckým výskumom podložená teória francúzskeho paradoxu, ktorá potvrdila najmenší výskyt srdcovo-cievnych ochorení v oblasti stredomorského regiónu (u nás skoro každý druhý človek zomiera na srdcovo-cievne ochorenia). Veľký podiel na tom má konzumácia červeného vína, a preto do pyramídy zdravej stredomorskej výživy bolo zaradené i víno. B) Tam, kde sa konzumuje nadmerné množstvo živočíšnych tukov, 2-3 poháre vína k jedlu sú dobrým neutralizátorom voľných radikálov, čiže červené víno sa odporúča konzumovať i mimo somelierskych konvencií v takomto prípade ako liek. C) Aké víno vyhľadávať k stravovaniu? Niekoľko rád a odporúčaní! 1. V severných vinohradníckych oblastiach (tu zaraďujeme i Slovensko) sa vyrábajú zdravšie vína (napr. obsah resveratrolu bol zistený na Slovensku na úrovni 350 mg/l, južné vinohradnícke oblasti produkujú vína s obsahom 150, 200 mg/l, ďalej odrody Pinot noir-burgundské modré. Svätovavrinecké od 500 - 800 mg/l. 2. V zásade odporúčame vyhľadávať vína vyrábané klasickou technológiou kvasenia (obsah fenolových látok je v šupke hrozna), vína regionálne, mladé ( i víno podlieha oxidačným procesom), zo známych pivníc, hlavne od klasických menších výrobcov (nepoužívajú supermoderné technológie - napr. výroba červených rmutov ohrievaním pre vyššiu farbu, mikrofiltráciu 3. Anonymné vína z dovozu, vyrábané pod rôznymi obchodnými značkami, nemajú na zdravom trhu opodstatnenie, pretože konzumujeme iba umelé vína, kde je rozhodujúci iba alkohol, čo s teóriou zdravie s vínom nemá nič spoločné. William Shakespeare tvrdil o víne, že zvyšuje dôvtipnosť, bystrosť a vynaliezavosť mozgu, napĺňa ho živými, vrelými a hravými myšlienkami. Víno podnecuje, okrídľuje a dvíha aktivitu. To by mohlo byť pre vás, vážení podnikatelia, celkom dobrým východiskovým bodom na ceste k úspechu. Ak k tomu pridáme i jeho vzácne zdravotné účinky, môžeme ho zaradiť do stravovania ako plnohodnotnú požívatinu, pretože prijímaná potrava je najdôležitejším faktorom, ktorým môžeme pozitívne, ale aj negatívne ovplyvniť zdravie človeka. V civilizovaných krajinách je konzumácia 2-3 pohárov vína denne počas stravovania samozrejmosťou. Nech z tohto hľadiska platia slová lekára antického Grécka Hippokratesa: Tvoja strava nech je tvojím liekom. Ing. František Slezák, CSc. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |