Hospodársky denník
USD48,846 Sk
EUR43,71 Sk
CHF28,427 Sk
CZK1,265 Sk
  Pondelok  19.Marca 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Mrazená a chladená hydina

Vo Zvolenskej hydine kapacitu nevyužívajú na sto percent

S generálnym riaditeľom firmy Zvolenská hydina Ing. Antonom Strašákom PhD. sme začali náš rozhovor otázkou, čo trápi v súčasnosti podnikateľov, prečo neinvestujú, keď úrokové sadzby už nie sú také odstrašujúce. „Úroková sadzba je jedna vec, ale keď banka po vás chce niekoľkonásobné ručenie tohto úveru nehnuteľnosťami a vyslovene si vyberá,

čo zoberie

a čo nezoberie, tak to je už iné. Banky sú veľmi opatrné v súčasnosti, a také podniky ako my, ktoré vznikli z bývalých štátnych podnikov, tie majú ešte stále problémy so starým blokom úverov.“

A prestalo sa o tom hovoriť, ako keby to bolo vyriešené. Vôbec to nie je vyriešené, absolútne nie.

- Toto sú problémy, ktoré kvária každého, veď nežijeme v nejakom vzduchoprázdnom prostredí, ale žijeme tu. My sme sa za tie, v podstate štyri roky vyšplhali na piate miesto na Slovensku, aj ukazovateľom podielu z trhu, aj nákupom jatočnej hydiny. Blížime sa k desiatim percentám. To znamená, že tí ostatní majú väčší podiel. My však vôbec nevyužívame našu kapacitu, ideme tak 70 - 75 %, čo zase na dnešné časy nie je také zlé. Mrazené výrobky robíme presne tak, ako ostatní konkurenti, ale tá nevýhoda chýbajúcej techniky na chladenie kurčiat je dosť veľká.

Prečo sa snažíte získať technológiu na chladenie hydiny, keď ani dnešnú kapacitu výroby nemáte zo štvrtiny naplnenú?

- Rôzne spôsoby chladenia hydiny začínajú aj u nás, tak ako vo svete, získavať stále viac spotrebiteľov. Je niekoľko možností, niekoľko technológií chladenia hydiny. Zásadný rozdiel je v tom, že hydina sa chladí vzduchom. Tradícia mrazenej hydiny na Slovensku vo svojej technológii vykazovala tiež jeden znak chladenia, pred mrazením sa chladila vodou. Prešla studenou vodou vo vychladzovacej vani. Táto axióma však nemusí byť absolútna,

chladená hydina

sa môže vyrábať od začiatku chladným vzduchom. My dokonca máme už teraz certifikát na výrobu chladenej hydiny s použitím vody.

Prečo stále rastie obľuba chladenej hydiny a či nie sú určité riziká prenosu napríklad salmonelózy?

- Obľuba chladenej hydiny rastie a vo výrobe u výrobcov sa plnia všetky hygienické normy. Obrovský rozdiel v tom, či je hydina mrazená alebo chladená je v tej čerstvosti, chuťových vlastnostiach toho výrobku. Ľudia si odvykajú nakupovať do zásoby, lebo vedia, že po ceste z práce prakticky v každom lepšom obchode dostanú chladenú hydinu. Výhoda chladenej hydiny je v tom, že sa nemusí rozmrazovať, aj keď dnes už pomaly každá druhá domácnosť má mikrovlnnú rúru, stále platí, že mäso, ktoré bolo zmrazené, a potom rozmrazené, nemá už tie

typické vlastnosti,

tú štruktúru, ako mäso čerstvé. Tí, ktorí vyrábajú chladenú hydinu, v technologickom procese dbajú na hygienicko-veterinárne zásady, tam ja nevidím problém. Hygienický problém a určitú možnosť nákazy chladeného mäsa vidím iba v obchodnej sieti, najmä v teplejších mesiacoch.

Zvolenská hydina sa dočkala predsa len aj uznania štátom. Ráta sa s našou firmou ako výrobcom chladenej hydiny. Dostali sme na tento rok od štátneho fondu poľnohospodárstva a potravinárstva dvadsať miliónov korún za veľmi výhodných podmienok. To znamená, že budeme pripravovať aj chladenú hydinu.

Ivan Klačanský

Počasie

Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené a na väčšine územia občasný dážď. Popoludní prechod k premenlivej, časom zmenšenej oblačnosti a slabnúcim prehánkam. Hranica sneženia postupne klesne na 700 m. Najvyššia denná teplota 9 až 13, na severe okolo 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m spočiatku okolo 0 klesne popoludní na -4 stupne. Slabý premenlivý, popoludní od západu severozápadný až severný vietor 5 až 10, na juhozápade v nárazoch okolo 17 m/s. V utorok bude polojasno až oblačno. Miestami občasné sneženie alebo snehové prehánky, na severe spočiatku trvalejšie. Popoludní na juhozápade pribúdanie oblačnosti. Nočná teplota 2 až -2, v dolinách okolo -5 stupňov, denná teplota 4 až 8 stupňov, na severe a miestami aj východe okolo 1 stupeň. V stredu bude od západu veľká oblačnosť až zamračené a postupne na mnohých miestach sneženie, ktoré cez deň prejde v nížinách západného Slovenska do dažďa so snehom alebo dažďa. Nočná teplota 0 až -4, na severe a východe okolo -8 stupňov, denná teplota 3 až 7, na severe a východe okolo 1 stupňa. Slnko vyjde zajtra o 5.56 a zapadne o 18.03 hod.

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3 a vykurovacia krivka č. 1.Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 15. 3. 2001: Bratislava 99, 50, Sliač 97,29, Košice 98,28, Poprad 92,67, za 16. 3. 2001: Bratislava 99,63, Sliač 97,66, Košice 98,64, Poprad 93,00, za 17. 3. 2001: Bratislava 98,42, Sliač 96,65, Košice 97,73, Poprad 92,15.

Amsterdamsnehové prehánky2
Atényoblačno19
Belehradpolooblačno18
Berlíndážď2
Bratislavadážď10
Bruselsnehové prehánky4
Budapešťzamračené11
Bukurešťoblačno19
Frankfurtsnehové prehánky6
Helsinkisneženie-6
Istanbulzamračené18
Kodaňsnehové prehánky0
Kyjevzamračené6
Lisabonoblačno16
Londýnpolojasno5
Madridoblačno15
Milánooblačno14
Moskvasneženie-5
Oslooblačno -4
Paríždážď8
Prahadážď7
Rímoblačno18
Sofiadážď16
Štokholmsnehové prehánky-1
Varšavadážď4
Viedeňoblačno10
Záhreboblačno14
Ženevazamračené10

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.