Hospodársky denník
USD48,846 Sk
EUR43,71 Sk
CHF28,427 Sk
CZK1,265 Sk
  Pondelok  19.Marca 2001

Mrazená a chladená hydina

Vo Zvolenskej hydine kapacitu nevyužívajú na sto percent

S generálnym riaditeľom firmy Zvolenská hydina Ing. Antonom Strašákom PhD. sme začali náš rozhovor otázkou, čo trápi v súčasnosti podnikateľov, prečo neinvestujú, keď úrokové sadzby už nie sú také odstrašujúce. „Úroková sadzba je jedna vec, ale keď banka po vás chce niekoľkonásobné ručenie tohto úveru nehnuteľnosťami a vyslovene si vyberá,

čo zoberie

a čo nezoberie, tak to je už iné. Banky sú veľmi opatrné v súčasnosti, a také podniky ako my, ktoré vznikli z bývalých štátnych podnikov, tie majú ešte stále problémy so starým blokom úverov.“

A prestalo sa o tom hovoriť, ako keby to bolo vyriešené. Vôbec to nie je vyriešené, absolútne nie.

- Toto sú problémy, ktoré kvária každého, veď nežijeme v nejakom vzduchoprázdnom prostredí, ale žijeme tu. My sme sa za tie, v podstate štyri roky vyšplhali na piate miesto na Slovensku, aj ukazovateľom podielu z trhu, aj nákupom jatočnej hydiny. Blížime sa k desiatim percentám. To znamená, že tí ostatní majú väčší podiel. My však vôbec nevyužívame našu kapacitu, ideme tak 70 - 75 %, čo zase na dnešné časy nie je také zlé. Mrazené výrobky robíme presne tak, ako ostatní konkurenti, ale tá nevýhoda chýbajúcej techniky na chladenie kurčiat je dosť veľká.

Prečo sa snažíte získať technológiu na chladenie hydiny, keď ani dnešnú kapacitu výroby nemáte zo štvrtiny naplnenú?

- Rôzne spôsoby chladenia hydiny začínajú aj u nás, tak ako vo svete, získavať stále viac spotrebiteľov. Je niekoľko možností, niekoľko technológií chladenia hydiny. Zásadný rozdiel je v tom, že hydina sa chladí vzduchom. Tradícia mrazenej hydiny na Slovensku vo svojej technológii vykazovala tiež jeden znak chladenia, pred mrazením sa chladila vodou. Prešla studenou vodou vo vychladzovacej vani. Táto axióma však nemusí byť absolútna,

chladená hydina

sa môže vyrábať od začiatku chladným vzduchom. My dokonca máme už teraz certifikát na výrobu chladenej hydiny s použitím vody.

Prečo stále rastie obľuba chladenej hydiny a či nie sú určité riziká prenosu napríklad salmonelózy?

- Obľuba chladenej hydiny rastie a vo výrobe u výrobcov sa plnia všetky hygienické normy. Obrovský rozdiel v tom, či je hydina mrazená alebo chladená je v tej čerstvosti, chuťových vlastnostiach toho výrobku. Ľudia si odvykajú nakupovať do zásoby, lebo vedia, že po ceste z práce prakticky v každom lepšom obchode dostanú chladenú hydinu. Výhoda chladenej hydiny je v tom, že sa nemusí rozmrazovať, aj keď dnes už pomaly každá druhá domácnosť má mikrovlnnú rúru, stále platí, že mäso, ktoré bolo zmrazené, a potom rozmrazené, nemá už tie

typické vlastnosti,

tú štruktúru, ako mäso čerstvé. Tí, ktorí vyrábajú chladenú hydinu, v technologickom procese dbajú na hygienicko-veterinárne zásady, tam ja nevidím problém. Hygienický problém a určitú možnosť nákazy chladeného mäsa vidím iba v obchodnej sieti, najmä v teplejších mesiacoch.

Zvolenská hydina sa dočkala predsa len aj uznania štátom. Ráta sa s našou firmou ako výrobcom chladenej hydiny. Dostali sme na tento rok od štátneho fondu poľnohospodárstva a potravinárstva dvadsať miliónov korún za veľmi výhodných podmienok. To znamená, že budeme pripravovať aj chladenú hydinu.

Ivan Klačanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.