Hospodársky denník
USD48,846 Sk
EUR43,71 Sk
CHF28,427 Sk
CZK1,265 Sk
  Pondelok  19.Marca 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Rezort sa správa macošsky...

Potravinári vydaní napospas európskej konkurencii

S predsedom Únie podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle Ing. Petrom Vendelínom sme hovorili o nelichotivej situácii v tomto odvetví. Potravín nie na trhu dosť pokiaľ ide o množstvo i sortiment, a to navodzuje dojem, akoby potravinári problémy nemali. Nie je to však pravda.

Slovenský potravinársky priemysel je pod tlakom dovozu zo zahraničia. Všetky výrobky máme kvalitné, vieme si ich vyrobiť, no napriek tomu sa veľa z nich dováža. Mieru, v akej sa tak deje, považujete za únosnú alebo máte výhrady k úrovni ochrany domáceho trhu?

- Dovoz je neúmerne veľký, ale tento problém nevieme riešiť. Máme pritom záporné saldo celkového zahraničného obchodu a deficit v agrokomplexe je približne 16 mld. Sk. Naproti tomu stoja tvrdenia odborníkov, že až 80 % dovozu sú tovary, ktoré vieme doma vyrobiť. Máme prijaté tri zákony, ktoré by mali pomôcť zabrániť nežiaducemu dovozu, ale ich aplikácia je zložitá a efekt z nich minimálny. Niekoľko príkladov: dovoz za 10 mesiacov tohto roka pri pšeničnej múke dosiahol 14 055 ton, cestovinách 5962 ton, pričom domáca kapacita na výrobu cestovín nie je využitá ani na 50 %. Hovädzieho mäsa sme doviezli 7610 ton, čo je až 16 % produkcie. Jogurty sme importovali v množstve 11 924 ton, a pritom naše mliekarne zatvárame. Samozrejme, nie je to len otázka finančného krytia dovozu, čo sa prejavuje na obchodnej bilancii, ale najmä obmedzenie výroby, za ktorým treba vidieť rast nezamestnanosť s celým radom súvislostí.

Pri rozdeľovaní dotácií sú v SR stále v popredí prvovýrobcovia. Potravinári, ktorí hospodária takisto v zložitých podmienkach, a pritom prípadné zvýšenie cien z ich strany je ostro sledované a kritizované, sú odkázaní na svoje sily. Aké zmeny alebo systém dotácií by ste navrhovali v tomto smere?

- Rezort odôvodňuje toto nerovnaké smerovanie dotácií tým, že vraj v EÚ predpisy neumožňujú finančnú pomoc pre výrobcov. Avšak po prvé: zatiaľ nie sme v EÚ, po druhé: v štátoch EÚ majú potravinári nepriamu pomoc napríklad pod zásterkou ekológie. A do tretice: čo proexportné dotácie, ktoré poznáme i my, ale v objeme úplne zanedbateľnom pri porovnaní so susedmi? Takže spôsobov ako podporiť potravinárov, by bolo viacero, treba len zo strany rezortu dobrú vôľu a záujem.

Ako sa otvárajú nožnice medzi vstupmi a nákladmi v potravinárskej výrobe v posledných rokoch?

- V roku 1999 potravinársky priemysel vykázal stratu 814 mil. Sk. Horšie je, že strata bola vykázaná už tretí rok za sebou a neviem o žiadnom závažnom opatrení, ktoré by radikálne zmenilo situáciu v tomto roku. Optimistický nie je ani výhľad do blízkej budúcnosti, vzhľadom na ceny energie opak bude pravdou. Zvýšiť ceny potravinárskych podnikov cez spotrebiteľské ceny je problematické, pretože kúpyschopnosť nášho obyvateľstva nerastie. Popritom všetkom je tu riziko dovozu dotovaných potravín, keď objem dotácií do agrokomplexu je u susedov iný. Podľa údajov OECD patrilo Slovensko vlani spomedzi postkomunistických krajín k tým, kde najmenej vzrástli ceny potravín, a to len o 2,7 %. Pre zaujímavosť, v tejto štatistike patríme ku krajinám s najväčšou DPH na potraviny .- 10 %.

V poslednom období do viacerých potravinárskych podnikov na Slovensku vstúpil zahraničný kapitál formou kúpy majoritných podielov spoločnosti. Znamená to, že slovenskí potravinári nestačia držať krok s modernými technológiami a touto formou hľadajú finančné zdroje na investovanie?

- Vstup zahraničného kapitálu do potravinárskych podnikov sa očakával. Pokiaľ tieto podniky budú ďalej prosperovať a zahraničné spoločnosti nebudú zneužívať svoju ekonomickú silu, tento postup možno vítať. Či pri každom predaji majoritného podielu bol tento postup jedine správny, to sa nedá povedať paušálne. Avšak ekonomické výsledky potravinárstva nie sú dobré, podnikateľské prostredie veľmi zložité, kapacít je nadbytok a je preto logické, že niektorí majitelia stratia odvahu zápasiť ďalej.

Ako vidíte konkurencieschopnosť slovenského potravinárskeho priemyslu pri vstupe do EÚ? Budeme schopní presadiť sa na voľnom trhu? Je príprava, o ktorej sa stále hovorí, dostatočná?

- V prvom polroku tohto roka boli pod patronátom Ministerstva poľnohospodárstva SR spracované dva dôležité dokumenty, a to pod názvom: Koncepcia agrárnej a potravinovej politiky do roku 2005 a Návrh reštrukturalizácie potravinárskeho priemyslu podľa odvetví. Na materiáloch pracovali i výskumné ústavy a zástupcovia samosprávnych orgánov ako SPPK a aj Únie potravinárov. Hlavný zmysel bol v určení cieľov, prostriedkov a časovom harmonograme na dosiahnutie konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu po vstupe do EÚ. Materiály, pokiaľ viem, boli zastavené, neboli schválené v parlamente.

A čo ďalej?

- Zdá sa, že nič sa nedeje a je po príprave. Teda čakáme na vstup do EÚ ako trocha retardované dieťa na Vianoce. Niečo príde, nechajme sa prekvapiť!

Peter Višváder

Počasie

Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené a na väčšine územia občasný dážď. Popoludní prechod k premenlivej, časom zmenšenej oblačnosti a slabnúcim prehánkam. Hranica sneženia postupne klesne na 700 m. Najvyššia denná teplota 9 až 13, na severe okolo 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m spočiatku okolo 0 klesne popoludní na -4 stupne. Slabý premenlivý, popoludní od západu severozápadný až severný vietor 5 až 10, na juhozápade v nárazoch okolo 17 m/s. V utorok bude polojasno až oblačno. Miestami občasné sneženie alebo snehové prehánky, na severe spočiatku trvalejšie. Popoludní na juhozápade pribúdanie oblačnosti. Nočná teplota 2 až -2, v dolinách okolo -5 stupňov, denná teplota 4 až 8 stupňov, na severe a miestami aj východe okolo 1 stupeň. V stredu bude od západu veľká oblačnosť až zamračené a postupne na mnohých miestach sneženie, ktoré cez deň prejde v nížinách západného Slovenska do dažďa so snehom alebo dažďa. Nočná teplota 0 až -4, na severe a východe okolo -8 stupňov, denná teplota 3 až 7, na severe a východe okolo 1 stupňa. Slnko vyjde zajtra o 5.56 a zapadne o 18.03 hod.

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3 a vykurovacia krivka č. 1.Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 15. 3. 2001: Bratislava 99, 50, Sliač 97,29, Košice 98,28, Poprad 92,67, za 16. 3. 2001: Bratislava 99,63, Sliač 97,66, Košice 98,64, Poprad 93,00, za 17. 3. 2001: Bratislava 98,42, Sliač 96,65, Košice 97,73, Poprad 92,15.

Amsterdamsnehové prehánky2
Atényoblačno19
Belehradpolooblačno18
Berlíndážď2
Bratislavadážď10
Bruselsnehové prehánky4
Budapešťzamračené11
Bukurešťoblačno19
Frankfurtsnehové prehánky6
Helsinkisneženie-6
Istanbulzamračené18
Kodaňsnehové prehánky0
Kyjevzamračené6
Lisabonoblačno16
Londýnpolojasno5
Madridoblačno15
Milánooblačno14
Moskvasneženie-5
Oslooblačno -4
Paríždážď8
Prahadážď7
Rímoblačno18
Sofiadážď16
Štokholmsnehové prehánky-1
Varšavadážď4
Viedeňoblačno10
Záhreboblačno14
Ženevazamračené10

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.