Hospodársky denník
USD48,613 Sk
EUR43,72 Sk
CHF28,484 Sk
CZK1,264 Sk
  Utorok  20.Marca 2001

Nový príťažlivý segment trhu

Málo využívané šance verejného stravovania

Pre potravinárov sa vo svete formuje nový zaujímavý segment trhu, zariadenia verejného stravovania. Zahraničné trendy potvrdzujú, že kým obraty vo veľkých obchodných sieťach sa stabilizovali, v relácii so zariadeniami verejného stravovania nadobudli rýchlejšie tempo rastu. Azda to súvisí aj so zrýchleným životným tempom, ktoré vyvoláva zmenu spotrebných návykov. Faktom je skutočnosť, že počet ľudí stravujúcich sa mimo domu, rastie rýchlejšie ako počet zákazníkov obchodných sietí. Hoci na Slovensku môžeme zmenu trendov len očakávať, informácie o spotrebe potravín a nápojov získané na základe odborného odhadu Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR dokazujú, že aj na domácom trhu vzniká pre producentov potravín zaujímavý segment trhu - zariadenia verejného stravovania. Producenti, ktorí sú si vedomí nových možností odbytu, už dnes vo svojich marketingových plánoch vymýšľajú cesty, ako upútať odborníkov, nielen manažérov, ale i kuchárov, someliérov, barmanov, ktorí sú pre nich „spotrebiteľmi“, a ako takí sa rozhodujú pre toho-ktorého značkového alebo zatiaľ len lokálneho výrobcu. Tí vedia zhodnotiť kvalitu dodávaných potravín a serióznosť ich výrobcov či dodávateľov. Výber je široký, dokumentuje to množstvo potravín a nápojov skonzumovaných turistami a návštevníkmi reštauračných alebo iných stravovacích zariadení. Nehovoriac, že by konzumentov mohlo byť aj viac, ak by našu krajinu navštívilo viacej zahraničných turistov, to všetko za predpokladu zodpovedajúcej kvality služieb a primeraných cien jedál a nápojov podávaných a konzumovaných na „verejných“ miestach.

Pozornosť verejnému stravovaniu sa dostáva vo väčšej miere už aj na veľtrhoch a výstavách. Januárová medzinárodná výstava Danubius Gastro 2001, ktorá sa konala súčasne s veľtrhom ITF Slovakiatour 2001 v bratislavskej Inchebe, zaznamenala nárast počtu vystavovateľov, pričom súťaž kuchárov a živá prezentácia barmanov pritiahla neočakávane veľkú pozornosť návštevníkov. Pred nami je nitrianska Alimenta-Gastra, ktorá vo svojich výstavných priestoroch bude rovnako priťahovať aj pozornosť odborníkov z okruhu verejného stravovania. Veď tu je šanca pre domácich výrobcov, ale aj tých, ktorí sa snažia o presadenie myšlienky kúpy slovenských výrobkov.

Rudolfa Vallová

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.