|
|||||||||||||||||
Streda 21.Marca 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Umieračik pre tradíciu ?Najhlavnejšou príčinou sú veľké zmeny v životnom štýle Francúzov Známe parížske kaviarne - centrá spoločenského a politického života - pomaly, ale isto vymierajú. Paríž sa preslávil svojimi historickými pamiatkami, nádhernými parkami, ale hádam najviac kaviarňami, ktoré reprezentujú francúzsku kultúru, spoločnosť a schopnosť radovať sa zo života. Práve kaviarne boli v minulosti miestom, kde sa ľudia stretávali a diskutovali. Ich pravidelnými hosťami boli revolucionári, filozofi, spisovatelia a myslitelia. Kaviareň predstavuje spôsob života, vysvetľuje Catherine Mathivatová, riaditeľka zrenovovaného podniku, v ktorom popíjal so svojim priateľmi Ernest Hemingway a iní slávni umelci. Spôsob života sa za posledných sto rokov zmenil: kým ešte začiatkom 20. storočia slúžilo k spokojnosti smädným a hladným v celom Francúzsku 600 000 kaviarní a barov, dnes ich je menej ako 50 000 - a tento počet stále klesá. V Paríži, ktorý je kráľom kaviarní, bolo v roku 1999 takýchto podnikov 1700. Zánik kaviarní má na svedomí viacero faktorov, no podľa odborníkov tým najhlavnejším sú veľké zmeny v životnom štýle Francúzov. Kaviarne s nimi nedokážu udržať krok. Inštitút francúzskej kaviarne v ére mobilných telefónov a rýchleho občerstvenia znehybnel v čase, bojuje o udržanie si svojho miesta v spoločnosti. V dnešnom uponáhľanom svete už ani Francúzi nemajú toľko času ako kedysi, vraví profesor Pierre Piriou, ktorý na americkej univerzite v Georgii prednáša francúzsku kultúru. Kedysi bolo normálne, že sa človek cestou z práce zastavil s priateľmi v kaviarni, poklebetil si a dal pár pohárikov. No dnes už mladí žijú inak, posielajú si e-maily a esemesky alebo surfujú po internete. Aj napriek tomu sa v parížskych kaviarňach ešte stále stretávajú senátori, umelci, právnici či robotníci. Chodia si sem podebatovať o politike, zahrať sa nejakú hru, zabaviť sa s priateľmi alebo len tak posedieť a prečítať si noviny. V typickej francúzskej kaviarni sa totiž nepodáva len presso a kapučíno. Sú to skôr malé bary, kde dostanete aj ľahké jedlo a pohár piva alebo vína, môžete si prečítať noviny či napísať pohľadnicu alebo naskicovať ostatných hostí. Tradičné kaviarne inšpirujú ľudí viac ako reťazce reštaurácií s rýchlym občerstvením. Chodí sa tam pre radosť, užiť si života. (dan, TASR)
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |