Hospodársky denník
USD49,011 Sk
EUR43,583 Sk
CHF28,503 Sk
CZK1,265 Sk
  Piatok  23.Marca 2001

Nepoznajú mínusový výsledok

Prerábajú celú mraziarenskú technológiu

Mraziarne Sládkovičovo ako každý podnik spracúvajúci ovocie a zeleninu, je závislý od úrody, a teda aj od počasia. Nepomôže najdokonalejšie plánovanie, s určitou rezervou musia rátať aj pre seba, pre prácu svojich ľudí mimo mraziarenskej a konzervárenskej sezóny. Hoci ekonomicky najlepšie by bolo všetko predať v tom istom roku, tvrdí generálny riaditeľ Ing. Rudolf Veľký. „Zhruba 30 percent produkcie vyvážame na český trh a odtiaľ ďalej do zahraničia. Túto zeleninu predávame vo veľkom balení. Po minuloročnej neúrode nemáme teraz veľké prebytky, ktoré by sme mohli plynule vyvážať. Vlaňajší výpadok odhadujem na 40 % pri špenáte, hrachu a kukurici. Vo svojej výrobe potrebujeme 50 - 60 % zeleniny na balenie hotových výrobkov, ten zvyšok vyvážame cez Česko do zahraničia. Pravidelne sa stretávame s odberateľmi a všetci vieme, že spravidla pri ovocí býva veľká úroda tak za dva - tri roky. To býva mimoriadne dobrá úroda, keď sa dá predať so ziskom pre všetkých zúčastnených. K našim inovačným zámerom patrí spolupráca so seredským mäsovým priemyslom. Vyrobili sme tri hotové výrobky - točená maďarská klobása, držkový guláš a bravčové mäso ťna čínsky spôsobŤ. Teraz máme ďalšie tri výrobky v schvaľovacom konaní, tiež sú to mrazené hotové jedlá. Všetko je v malospotrebiteľskom balení, vo vrecúškach a škatuľkách. Na slovenskom trhu sa uplatňujeme na 30 až 35 % vlastnou distribúciou, najmä v bývalom Západoslovenskom kraji distribuujeme až po Považskú Bystricu, smerom na východ po Banskú Bystricu a na juh po Komárno. Stredné a východné Slovensko zásobujeme z troch veľkoskladov. Prostredníctvom firiem Radoma, Mraziarne Prešov a Žilina.“

Od roku 1993, keď prišiel do Mraziarní terajší generálny riaditeľ, ročne rastie predaj o 10 - 25 %, pričom prvé štyri roky išiel predaj hore prakticky o medziročných sto percent. Teraz sa to pohybuje od 8 - 15 percent. Mínusový hospodársky výsledok za uplynulé roky sa ani raz nevyskytol, aj keď teraz už tretí rok prerábajú celú mraziarenskú technológiu. Po inštalácii kompresorov sa chcú viac špecializovať na hrach, kukuricu a koreňovú zeleninu.

Ivan Klačanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.