|
|||||||||||||||||
Piatok 9.Marca 2001 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ako sa to má (preboha) jesť...Večeriate s významným manažérom zo zahraničia, ktorý by azda mohol byť perspektívne aj vaším obchodným spoločníkom... Nonšalantne ste prikývli na šalát z morských plodov s balzamovým octom - a teraz zdesene pozeráte na tanier? Čo s tým, keď ani dobre nevyzerá, nieto ešte konzumovať to. Znalci pripomínajú, že správanie aj pri stolovaní môže dosť podstatne ovplyvniť váš podnikateľský úspech - takže sa radšej pripravte na všetky možné eventuality. My vám poradíme aspoň v niečom. Balzamový ocot - to je špecialita, vo svojej najlepšej podobe cenená ako dobrý koňak. Vyrába sa v okolí mesta Modena z vínneho muštu. Znalci tvrdia, že pojedať starožitný parmezán nasiaknutý kvapkami starožitného balzamového octu vyváži i prípadný pobyt v očistci. Ustrice - podávajú sa na tanieriku, ktorý si sami vyrobili - na svojej vlastnej lastúre. Otvárať čerstvé lastúry je práca pre odborníka, ale aj superznalca zaskočíte tajomstvom, ktoré vám nezištne prezradíme: ustrice sa delia na dámy a pánov. Tvrdia to rybári, ktorí sa na ich lov špecializujú. Páni chutia vynikajúco ako dusené dámy pražené. Pravda, znalci ich vysrkávajú surové, podávané na drvenom ľade a s citrónom. Sčuchuánske korenie - vraví sa mu aj čínske alebo japonské. Pravé korenie to však nie je. Jeho červené tobolky dozreli na agátovom stromčeku menom žltodrev peprný a svojmu menu robia vskutku česť. Jemne aromatické, zato silne štipľavé korenie vynikne ešte viac, keď ho pred použitím ľahko opražíte. Kapary - keď sa podarí, čo sa dariť má... Kapary sú totiž mimoriadne vydarené púčky. Teda púčky kríka menom kaparovník. Labužník neodolá a vraj sú aj výnimočným afrodiziakom. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |