Hospodársky denník
USD47 Sk
EUR43,839 Sk
CHF28,449 Sk
CZK1,263 Sk
  Piatok  9.Marca 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Ako sa to má (preboha) jesť...

Večeriate s významným manažérom zo zahraničia, ktorý by azda mohol byť perspektívne aj vaším obchodným spoločníkom... Nonšalantne ste prikývli na šalát z morských plodov s balzamovým octom - a teraz zdesene pozeráte na tanier? Čo s tým, keď ani dobre nevyzerá, nieto ešte konzumovať to. Znalci pripomínajú, že správanie aj pri stolovaní môže dosť podstatne ovplyvniť váš podnikateľský úspech - takže sa radšej pripravte na všetky možné eventuality. My vám poradíme aspoň v niečom.

Balzamový ocot - to je špecialita, vo svojej najlepšej podobe cenená ako dobrý koňak. Vyrába sa v okolí mesta Modena z vínneho muštu. Znalci tvrdia, že pojedať starožitný parmezán nasiaknutý kvapkami starožitného balzamového octu vyváži i prípadný pobyt v očistci.

Ustrice - podávajú sa na tanieriku, ktorý si sami vyrobili - na svojej vlastnej lastúre. Otvárať čerstvé lastúry je práca pre odborníka, ale aj superznalca zaskočíte tajomstvom, ktoré vám nezištne prezradíme: ustrice sa delia na dámy a pánov. Tvrdia to rybári, ktorí sa na ich lov špecializujú. „Páni“ chutia vynikajúco ako dusené „dámy“ pražené. Pravda, znalci ich vysrkávajú surové, podávané na drvenom ľade a s citrónom.

Sčuchuánske korenie - vraví sa mu aj čínske alebo japonské. Pravé korenie to však nie je. Jeho červené tobolky dozreli na agátovom stromčeku menom žltodrev peprný a svojmu menu robia vskutku česť. Jemne aromatické, zato silne štipľavé korenie vynikne ešte viac, keď ho pred použitím ľahko opražíte.

Kapary - keď sa podarí, čo sa dariť má... Kapary sú totiž mimoriadne vydarené púčky. Teda púčky kríka menom kaparovník. Labužník neodolá a vraj sú aj výnimočným afrodiziakom.

Počasie

Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené, miestami, najmä popoludní občasný dážď, na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota 8 až 12, na juhozápade okolo 14, na horách vo výške 1500 m 4 stupne. Juhovýchodný až južný vietor 3 až 7, na hrebeňoch hôr 10 až 15 m/s, popoludní zoslabne.V sobotu bude veľká oblačnosť a miestami občasný dážď alebo prehánky, vo vysokých horských polohách sneženie. Nočná teplota 6 až 2, denná teplota 8 až 13 stupňov. V nedeľu bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď, vo vysokých horských polohách sneženie. Nočná teplota 6 až 2, denná teplota 8 až 12 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 6.16 a zapadne o 17.49 hod.

Amsterdamdážď10
Aténypolooblačno13
Belehraddážď18
Berlíndážď10
Bratislavadážď13
Bruseloblačno10
Budapešťpolooblačno11
Bukurešťoblačno11
Frankfurtdážď10
Helsinkipolooblačno-1
Istanbuloblačno16
Kodaňdážď8
Lisabondážď16
Londýndážď10
Madriddážď13
Milánopolooblačno11
Moskvaoblačno-8
Oslodážď0
Paríždážď11
Prahadážď9
Rímpolooblačno16
Sofiaoblačno10
Štokholmdážď3
Varšavazamračené10
Viedeňoblačno14
Záhrebzamračené17
Ženevadážď10

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.