Hospodársky denník
USD47 Sk
EUR43,839 Sk
CHF28,449 Sk
CZK1,263 Sk
  Piatok  9.Marca 2001

Ako sa to má (preboha) jesť...

Večeriate s významným manažérom zo zahraničia, ktorý by azda mohol byť perspektívne aj vaším obchodným spoločníkom... Nonšalantne ste prikývli na šalát z morských plodov s balzamovým octom - a teraz zdesene pozeráte na tanier? Čo s tým, keď ani dobre nevyzerá, nieto ešte konzumovať to. Znalci pripomínajú, že správanie aj pri stolovaní môže dosť podstatne ovplyvniť váš podnikateľský úspech - takže sa radšej pripravte na všetky možné eventuality. My vám poradíme aspoň v niečom.

Balzamový ocot - to je špecialita, vo svojej najlepšej podobe cenená ako dobrý koňak. Vyrába sa v okolí mesta Modena z vínneho muštu. Znalci tvrdia, že pojedať starožitný parmezán nasiaknutý kvapkami starožitného balzamového octu vyváži i prípadný pobyt v očistci.

Ustrice - podávajú sa na tanieriku, ktorý si sami vyrobili - na svojej vlastnej lastúre. Otvárať čerstvé lastúry je práca pre odborníka, ale aj superznalca zaskočíte tajomstvom, ktoré vám nezištne prezradíme: ustrice sa delia na dámy a pánov. Tvrdia to rybári, ktorí sa na ich lov špecializujú. „Páni“ chutia vynikajúco ako dusené „dámy“ pražené. Pravda, znalci ich vysrkávajú surové, podávané na drvenom ľade a s citrónom.

Sčuchuánske korenie - vraví sa mu aj čínske alebo japonské. Pravé korenie to však nie je. Jeho červené tobolky dozreli na agátovom stromčeku menom žltodrev peprný a svojmu menu robia vskutku česť. Jemne aromatické, zato silne štipľavé korenie vynikne ešte viac, keď ho pred použitím ľahko opražíte.

Kapary - keď sa podarí, čo sa dariť má... Kapary sú totiž mimoriadne vydarené púčky. Teda púčky kríka menom kaparovník. Labužník neodolá a vraj sú aj výnimočným afrodiziakom.

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.