Hospodársky denník
USD47 Sk
EUR43,839 Sk
CHF28,449 Sk
CZK1,263 Sk
  Piatok  9.Marca 2001

Krokodíly na stôl!

BSE, slintačka a krívačka menia jedálny lístok

Bangkok (TASR) - Z krízy, ktorú v Európe vyvolala choroba šialených kráv (BSE) a epidémia slintačky a krívačky, začali profitovať pestovatelia krokodílov v Thajsku. „Z obavy pred možnými nákazami idú naše krokodíly v poslednom čase potešiteľne na odbyt,“ tvrdí šéf odbytu najväčšej thajskej farmy na chov a spracovanie krokodílov Kaamthorn Termsiripong. Farma Sriracha vybavila nedávno aj objednávku Nemecka a dodala do tejto krajiny viac ako tonu mäsa z obrovských plazov. Mäso, pochádzajúce hlavne z chvosta a krku krokodíla, je upravené do lákavých rezňov a do Mníchova by malo prísť v polovici marca. Od 12 thajských pestovateľov krokodílov odoberala Európa doteraz len drahocenné kože. Mäso a vnútornosti mali svojich kupcov v Číne a na Ďalekom východe. Záujemcovia z Európy žiadajú od chovateľov krokodílov čoraz väčšie množstvá mäsa, ktoré chutí ako niečo medzi rybou a hydinou. Krokodílie mäso sa servíruje v reštauráciách v Holandsku, Belgicku, Bulharsku a vo Francúzsku, svojich priaznivcov si našlo aj v Austrálii a Južnej Afrike. Podľa kuchárov ho možno upraviť ako mäso z iných zvierat: upiecť, vysmažiť, grilovať, podusiť alebo jednoducho uvariť vo vode. Kulinárski špecialisti považujú za delikatesu mäso z krokodílieho líca.

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.