Hospodársky denník
USD47 Sk
EUR43,839 Sk
CHF28,449 Sk
CZK1,263 Sk
  Piatok  9.Marca 2001

Medzi vyspelými štátmi

Bitka o bezpečné potraviny sa nekončí

Nikdy nevenovali ľudia takú pozornosť kvalite potravín ako teraz a nikdy neboli potraviny pod takým prísnym dohľadom kontrolných orgánov ako v posledných rokoch. O ochranu spotrebiteľov v ČR sa stará Česká poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (ČZPI). Podľa jej ústredného riaditeľa J. Šebestu sa ČR môže smelo v tejto oblasti radiť medzi najvyspelejšie európske krajiny. „Prioritou kontrol je zdravotná neškodnosť potravín a odhaľovanie klamlivo označovaných výrobkov. Novou oblasťou činnosti je zavedenie systému kritických bodov vo výrobe,“ uviedol. Len vlani vykonali inšpektori 31 807 kontrol, ktoré sa týkali výroby, veľkoobchodov, reštaurácii a maloobchodov. Bolo pri nich zistených 10 875 nevyhovujúcich vzoriek potravín a tabakových výrobkov, ktoré nesplnili požiadavky právnych predpisov na zdravotnú neškodnosť i akosť a označovanie. „Najvyššie počty nevyhovujúcich vzoriek boli zistené pri čerstvej zelenine, liehu a liehovinách, hroznovom víne, čerstvom ovocí, studenej kuchyni, cukrárskych výrobkoch, mäse a mäsových výrobkoch, rovnako ako pri pekárskych výrobkoch. Najviac nevyhovujúcich vzoriek inšpektori zistili v maloobchodnej sieti (8538 vzoriek). Vo výrobe 1531 vzoriek a vo veľkoobchodoch 689 vzoriek. Najviac chýb sa vyskytlo v prípade mikrobiologických rozborov pri výrobkoch studenej kuchyne a relatívne vysoké percentá boli zaznamenané i v prípade čerstvej zeleniny a čerstvého ovocia a pri niektorých druhoch potravín (napr. mäsové výrobky a údeniny). V rámci kontrol cudzorodých látok boli najväčšie percentá nevyhovujúcich vzoriek zistené pri hroznovom víne, liehovinách, spracovanom ovocí a zelenine, čerstvej zelenine, nealkoholických nápojoch a niektorých ďalších komoditách,“ poznamenal Šebesta.

Deväť prípadov preukázanej prítomnosti hovädzieho mäsa zistila od minulého januára ČZPI zo 65 analýz mäsových výrobkov, hoci hovädzia bielkovina nebola vo výrobkoch deklarovaná. Podľa J. Šebestu zahájila inšpekcia túto hĺbkovú kontrolu v obchodnej sieti na základe výskytu ochorenia BSE v Európe. Inšpektori našli hovädziu bielkovinu v dovezených párkoch, lahôdkovej saláme s cesnakom a v trvanlivej saláme. ČZPI zisťuje, či sa hovädzie mäso dostalo do lahôdok pred alebo po zavedení opatrení proti BSE, pretože dovoz hovädzieho a výrobkov z tejto suroviny zo Španielska je do ČR zakázaný. „Vlani sme dostali 1655 sťažností a podnetov nielen od krajských a okresných hygienických staníc, ale aj od Českej obchodnej inšpekcie, Štátnej veterinárnej správy, Živnostenských úradov a spotrebiteľov. Museli sme na základe zistených nedostatkov uložiť 2874 pokút v správnom riadení, ktorých celková výška dosiahla 31 382 300 korún,“ povedal Šebesta. Do obehu bolo vlani zakázané zo strany ČZPI uvádzať potraviny za 25 508 882 korún.

Ivo Skoumal

Brno

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.