Hospodársky denník
USD48,292 Sk
EUR43,53 Sk
CHF28,32 Sk
CZK1,256 Sk
  Pondelok  30.Apríla 2001
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Za dobrý chlieb radi zaplatíme

Kvalita múky závisí od dodávateľa, ale tiež od počasia

Doma pečený chlieb sa dnes už vyskytuje ojedinele, aj to len v tých rodinných domoch, kde je klasická pec na drevo. Možno dôjde k renesancii takýchto pecí, keď sused osloví suseda, či by sa nedali dohromady a z času na čas neupiekli v domácej peci čosi iné. Je totiž čoraz viac firiem, ktoré ponúkajú celozrnnú múku, múčne zmesi a prísady do múky. Ponuka, v ktorej dlho prevládali jeden či dva druhy chleba a rožky, je dávno minulosťou. Už nie je problém zohnať

ražnú múku

a kombinovať ju s celozrnnou, doma namiesiť a kdesi upiecť. Hlavná prekážka - nedostatočný sortiment múk, prídavkov na pečenie, posýpanie a na dochutenie - je už odstránená. Na tejto parkete sa pohybuje aj v lete roku 2000 založená firma Komarek Slovakia s úmyslom rozšíriť ponuku pekárenských prípravkov a celozrnných zmesí, marmelád a ostatných prípravkov, ktoré sú potrebné pre pekárov a cukrárov. Uveďme iba ako zaujímavosť, že zakladateľ a majiteľ materskej firmy v Prahe bol dlhé roky pilotom v Košiciach. Jeho firma v Prahe je známa výrobcom prípravkov a celozrnných zmesí a Komarek Slovakia v Žiline, po etablovaní sa na trhu, „spustí“ výrobu aj na Slovensku.

Firma v Prahe má aj svoje vlastné vývojové pracovisko, to znamená, že vyvíja aj vlastné recepty a nepodrobuje sa automaticky svetovým trendom. Vie, čo je požiadavkou trhu, ten chce častejšie ako predtým cereálne chleby, bezlepkové pečivo atď. Jednotlivec by síce mohol aj dnes vymýšľať

nové recepty,

ale aj technológia pečenia, aj používané múky a prípravky si vyžadujú odskúšaný recept. Riaditeľ firmy Komarek Slovakia v Žiline Ladislav Sopko to vyjadril prirovnaním, že aj dom by sa mohol začať stavať tak, že staviteľ by si začal najprv vyrábať sám tehly či kvádre. „Okrem toho poskytujeme nadštandardný servis, to znamená, že každému zákazníkovi robíme výpeky, donášku do predajne a poskytujeme mu aj nové receptúry, na ktoré by asi sám neprišiel. Pekárenské prímesi, ktoré dodávame, sú síce prvotriedne, ale kvalita múky, ktorú kupujú z rôznych zdrojov, je kolísavá, tá však kolíše aj v jednotlivých rokoch. Našim zmluvným partnerom poskytneme aj také služby, ako je poradenstvo v krízových (kritických) situáciách, ale aj zaučenie personálu. Poskytujeme aj technologický servis. Či máme už za pol roka konkrétnych partnerov aj na Slovensku? Pravdaže.

V poslednom čase sú problémy s kvalitou múky, ale aj s objemnosťou chleba od rôznych výrobcov. Okrem pekárenských prímesí dodáva firma Komarek Slovakia marmelády z materskej výrobne a vanilkové plnky. Poviete si, čo marmelády, to je toho. Toto sú však termostabilné marmelády, ktoré sa neroztekajú pod vplyvom tepla. Keď som sa pýtal na budúcnosť, tak presvedčivo mi odpovedal, že nemajú obavy, lebo na Slovensku sa už vytvorila určitá spotrebiteľská vrstva, ktorá je ochotná zaplatiť aj primerane

vyššiu cenu

za cereálne a celozrnné pečivo či chlieb a za štandardné cukrárenské pečivo s plnkami. K prvým referenciám firmy patrí Slavošovské výrobné družstvo Rožňava, Bageta Turiec Žilina, Sezam Kysucké Nové Mesto.

Ivan Klačanský

Počasie

Dnes bude jasno až polojasno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a veľmi teplo. Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe okolo 20 stupňov. Juhovýchodný až južný vietor 3 až 7 m/s. Teplota vo výške 1500 m okolo 12 stupňov. V utorok bude jasno až polojasno a naďalej veľmi teplo. Nočná teplota 12 až 7, denná teplota 23 až 28 stupňov. V stredu bude jasno až polojasno. Nočná teplota 12 až 7, denná teplota 24 až 28 stupňov. Slnko vyjde zajtra o 5.35 a zapadne o 20.04 hod.

Odber plynu

Na dnešný deň platí v rozvodnej sústave zemného plynu odberový stupeň č. 3 a vykurovacia krivka č. 1.Tlak

Údaje o priemernom barometrickom tlaku v kPa za 26. 4. 2001: Bratislava 100, 15, Sliač 97,88, Košice 98,84, Poprad 93,40, za 27. 4. 2001: Bratislava 100,12, Sliač 98,00, Košice 98,88, Poprad 93,47, za 28. 4. 2001: Bratislava 99,75, Sliač 97,68, Košice 98,70, Poprad 93,23.

Amsterdamprehánky13
Atényjasno29
Belehradpolojasno23
Berlínpolooblačno17
Bratislavapolooblačno25
Bruselprehánky13
Budapešťpolooblačno27
Bukurešťpolojasno18
Frankfurtoblačno17
Helsinkipolooblačno11
Istanbulpolojasno25
Kodaňprehánky10
Kyjevpolojasno20
Lisabonpolojasno23
Londýnpolooblačno15
Madridpolojasno24
Milánopolooblačno24
Moskvapolooblačno22
Oslopolooblačno 11
Parížprehánky18
Prahapolojasno17
Rímpolooblačno22
Sofiapolooblačno21
Štokholmoblačno16
Varšavapolooblačno19
Viedeňoblačno23
Záhrebpolojasno23
Ženevapolooblačno21

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.