Hospodársky denník
USD48,292 Sk
EUR43,53 Sk
CHF28,32 Sk
CZK1,256 Sk
  Pondelok  30.Apríla 2001

Za dobrý chlieb radi zaplatíme

Kvalita múky závisí od dodávateľa, ale tiež od počasia

Doma pečený chlieb sa dnes už vyskytuje ojedinele, aj to len v tých rodinných domoch, kde je klasická pec na drevo. Možno dôjde k renesancii takýchto pecí, keď sused osloví suseda, či by sa nedali dohromady a z času na čas neupiekli v domácej peci čosi iné. Je totiž čoraz viac firiem, ktoré ponúkajú celozrnnú múku, múčne zmesi a prísady do múky. Ponuka, v ktorej dlho prevládali jeden či dva druhy chleba a rožky, je dávno minulosťou. Už nie je problém zohnať

ražnú múku

a kombinovať ju s celozrnnou, doma namiesiť a kdesi upiecť. Hlavná prekážka - nedostatočný sortiment múk, prídavkov na pečenie, posýpanie a na dochutenie - je už odstránená. Na tejto parkete sa pohybuje aj v lete roku 2000 založená firma Komarek Slovakia s úmyslom rozšíriť ponuku pekárenských prípravkov a celozrnných zmesí, marmelád a ostatných prípravkov, ktoré sú potrebné pre pekárov a cukrárov. Uveďme iba ako zaujímavosť, že zakladateľ a majiteľ materskej firmy v Prahe bol dlhé roky pilotom v Košiciach. Jeho firma v Prahe je známa výrobcom prípravkov a celozrnných zmesí a Komarek Slovakia v Žiline, po etablovaní sa na trhu, „spustí“ výrobu aj na Slovensku.

Firma v Prahe má aj svoje vlastné vývojové pracovisko, to znamená, že vyvíja aj vlastné recepty a nepodrobuje sa automaticky svetovým trendom. Vie, čo je požiadavkou trhu, ten chce častejšie ako predtým cereálne chleby, bezlepkové pečivo atď. Jednotlivec by síce mohol aj dnes vymýšľať

nové recepty,

ale aj technológia pečenia, aj používané múky a prípravky si vyžadujú odskúšaný recept. Riaditeľ firmy Komarek Slovakia v Žiline Ladislav Sopko to vyjadril prirovnaním, že aj dom by sa mohol začať stavať tak, že staviteľ by si začal najprv vyrábať sám tehly či kvádre. „Okrem toho poskytujeme nadštandardný servis, to znamená, že každému zákazníkovi robíme výpeky, donášku do predajne a poskytujeme mu aj nové receptúry, na ktoré by asi sám neprišiel. Pekárenské prímesi, ktoré dodávame, sú síce prvotriedne, ale kvalita múky, ktorú kupujú z rôznych zdrojov, je kolísavá, tá však kolíše aj v jednotlivých rokoch. Našim zmluvným partnerom poskytneme aj také služby, ako je poradenstvo v krízových (kritických) situáciách, ale aj zaučenie personálu. Poskytujeme aj technologický servis. Či máme už za pol roka konkrétnych partnerov aj na Slovensku? Pravdaže.

V poslednom čase sú problémy s kvalitou múky, ale aj s objemnosťou chleba od rôznych výrobcov. Okrem pekárenských prímesí dodáva firma Komarek Slovakia marmelády z materskej výrobne a vanilkové plnky. Poviete si, čo marmelády, to je toho. Toto sú však termostabilné marmelády, ktoré sa neroztekajú pod vplyvom tepla. Keď som sa pýtal na budúcnosť, tak presvedčivo mi odpovedal, že nemajú obavy, lebo na Slovensku sa už vytvorila určitá spotrebiteľská vrstva, ktorá je ochotná zaplatiť aj primerane

vyššiu cenu

za cereálne a celozrnné pečivo či chlieb a za štandardné cukrárenské pečivo s plnkami. K prvým referenciám firmy patrí Slavošovské výrobné družstvo Rožňava, Bageta Turiec Žilina, Sezam Kysucké Nové Mesto.

Ivan Klačanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.